Директорка ММФ-а поручила државама: Трошите колико год можете, а и више од тога

ММФ је 2020. године обезбедио финансијску подршку за 83 земље, рекла Кристалина Гергијева и додала да она још од марта 2020. апелује на државе да троше више

Кристалина Гергијева (Фото: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI)

МОСКВА – Креатори политика широм света требало би да оберучке прихвате повећање расхода како би помогли оживљавање њихових привреда које посрћу, поручила је данас шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Гергијева на руском годишњем Гајдар економском форуму.

Извршна директорка ММФ-а није изнела никакве конкретне економске прогнозе, али је јасно ставила до знања да жели да владе повећају потрошњу и поновила да је међународно синхронизовани приступ решавању проблема најбољи за раст, преноси Танјуг.

„ММФ је 2020. године обезбедио финансијску подршку за 83 земље”, рекла је Георгијева.

Додала је да са аспекта актуелних политика она још од марта 2020. године, што је врло неоубичајено за ММФ, апелује на државе да троше више.

„Трошите колико можете, а онда потрошите и мало више. И даље се залажем за прилагођавање монетарних и фискалних мера које штите економије од краха у тренутку када с разлогом ограничавамо и производњу и потрошњу становништва”, рекла је шефица ММФ-а.

Георгијева је похвалила синхронизовани одговор Русије на економске изазове изазване пандемијом ковид-19, помињући у том контексту и монетарно ублажавање централне банке и фискалне подстицаје Министарства финансија.

Она је такође позвала на већу међународну сарадњу у напорима за дигитални и зелени раст, као што је то био случај током активности на развоју вакцина против ковида.

„Запослени у ММФ-у су израчунали да би удружени фискални подстицаји Групе 20 најразвијенијих економија света у области зелене инфраструктуре, ако се то ради координирано, донели за две трећине већи раст, него ако свака земља то ради самостално”, рекла је Георгијева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар