Еди Рама у УН: Отворени Балкан решење, УН и Србија да признају независност тзв. Косова

Премијер Албаније назвао је Специјални суд за злочине ОВК, формиран на основу извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија од пре 11 година, „монументалним промашајем на међународном нивоу“

Еди Рама и Александар Вучић (Фото: (АП фото/Дарко Војиновић)

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас пред Генералном скупштином УН да је Отворени Балкан прави начин да се реши ћорсокак у односима Београда и Приштине, али је и позвао чланице Уједињених нација да признају независност тзв. Косова и поручио да то треба да уради и Србија.

Он је истакао да је дијалог једини начин да се то питање реши, пренела је Коха диторе, преноси Танјуг.

„Убеђен сам да ће Отворени Балкан само помоћи у олакшавању процеса за добробит свих, Албанаца и Срба, Косова и Србије и целог региона и Европе шире“, додао је он.

Александар Сорос: Иницијатива „Отворени Балкан“ могла би да омогући решавање дуготрајних спорова у региону

Премијер Албаније је, такође, позвао чланице Уједињених нација да признају независност тзв. Косова и поручио да то треба да уради и Србија.

Рама је у свом говору на 77. заседању Генералне скупштине Уједињених нација рекао да су земље Балкана схватиле да „да бисмо ишли напред, морамо заједно да успемо“.

Премијер Албаније назвао је Специјални суд за злочине ОВК, формиран на основу извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија од пре 11 година, „монументалним промашајем на међународном нивоу“.

Рама је овај извештај назвао „једним од најгорих случајева искривљене стварности на светском нивоу“.

„Скупштина Савета Европе је 2011. године одобрила извештај који је сачинио ревносни посланик ЕП Дик Марти, оптужујући ОВК за гнусни злочин трговине органима. Господин Марти је требало да буде плаћен као приповедач, али никада да му се верује као известиоцу Савета Европе“, рекао је он.

Дик Марти: Неки би да заташкају трговину органима на Косову

Рама је устврдио да је његов извештај био шокантан.

„А многи од вас су му тада поверовали. То се претворило у кључни фактор у подстицању идеје и оснивању Специјализованих већа Суда за Косово. То је, такође, постао један од најгорих случајева искривљене стварности, својеврсни манифест за светску пропаганду против независности Косова”, истакао је премијер Албаније.

Он је навео да су током 11 дугих година учињени сви истражни напори да се ти наводи докажу на националном, регионалном и међународном нивоу.

„Али узалуд, нигде, ни на Косову ни било где другде, није пронађено ништа, нити један једини доказ или индиција која би имала везе са сумњом и наводном трговином органима“, рекао је Рама.

Он је истакао да се нада да ће Скупштина Савета Европе поштовати истину и прихватити захтев Албаније да се сачини накнадни извештај.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Da se Drazin barjak vije ne bi bilo Albanije a bila bi Ravna Gora na trip juzna Srpska mora. Kad bi znala pokoljenja zasto bjiehu ogresena.

Оставите коментар