Александар Сорос: Иницијатива „Отворени Балкан“ могла би да омогући решавање дуготрајних спорова у региону

Отворени Балкан је идеја потекла из региона, а не са стране, изјавио заменик председника Фондације Отворено друштво

Александар и Џорџ Сорос (Извор: Фејсбук налог Александра Сороса)

Заменик председника Фондације Отворено друштво Александар Сорос оценио је да би иницијатива Отворени Балкан могла да омогући решавање дуготрајних спорова у региону и да постане део Берлинског процеса.

„Да, Отворени Балкан би могао да постане део Берлинског процеса, иако можда нема потребе да се такав договор формализује. Флексибилност Отвореног Балкана такође би могла да омогући решавање дуготрајних спорова“, рекао је Сорос за портал Демостат.

Он је навео да су две иницијативе комплементарне и да је погрешно сматрати да су у некаквој колизији.

„Две иницијативе се не такмиче. Заправо, земље које учествују у иницијативи Отворени Балкан су утицале на (бившу немачку канцеларку) Ангелу Меркел да не дозволи да Берлински процес пређе на Европску комисију у Бриселу и да остане мултилатерална иницијатива у Берлину“, навео је он.

Иако има назнака да је Отворени Балкан заправо план одређених евроатлантских кругова које настоје да сукцесивно уведу регион у европски ток, Сорос каже да је идеја потекла из региона, а не са стране, додајући да је управо то чини јединственом. Лидери су уверени да је најбржи пут у Европу да сами управљају процесом.

Приштински Експрес: Идеју о „малом Шенгену“ лансирао Сорос

„Пре свега, Отворени Балкан је израз посвећености лидера на путу ка ЕУ. Иницијатива одражава њихову спремност да узму судбину својих земаља у своје руке и да успоставе регионалне планове како би помогли у процесу европских интеграција“, навео је Сорос.

Он каже да Фондација види Отворени Балкан као иницијативу која на практичном нивоу има за циљ да побољша регионалну економску интеграцију и укине регионалне граничне контроле.

„У ширем смислу, нагласак на правој политичкој и институционалној сарадњи има за циљ да подстакне економски опоравак и стране инвестиције и да олакша сарадњу по разним прекограничним питањима. Постоји значајан фокус на одрживи развој и раст у региону“, додао је.

Према његовим речима, постигнути споразуми, када буду имплементирани, требало би да донесу опипљиве резултате грађанима, нове могућности у образовању, запошљавању и пословању, што ће помоћи и у заустављању одлива становништва, посебно међу млађим људима.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 16. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Језиве штеточине , али има лека. Радити све супротно од онога што ове две сподобе проповедају.

    5
    1
  2. Балкан је област у Туркменистану. Балкан је „стилска фигура“ којом нашим претцима тролови краду крв, зној и труд.

Оставите коментар