Дик Марти: Неки би да заташкају трговину органима на Косову

То долази из појединих европских држава, оних које су правиле препреке када сам правио извештај, говорећи да је то у вишем интересу њихових држава, каже бивши известилац Савета Европе

Злогласна „жута кућа” у северној Албанији где се, сумња се, одвијала трговина органима отетих на Космету (Фото: Тужилаштво за ратне злочине)

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти рекао је да постоје политички притисци како би афера о трговини органима била стављена у архиве. Тачно осам година након усвајања извештаја и резолуције Савета Европе о „наводима о трговини органима на Косову”, известилац Дик Марти, швајцарски сенатор, сада у пензији, поново се нашао у Палати Европе у Стразбуру. Представио је своју аутобиографску књигу „Извесна идеја о правди”.

„Не могу да проричем, али могу да констатујем да постоје две тенденције. То је мој утисак. Једну тенденцију чине људи који се искрено и часно боре како би истина изашла на видело. Има, међутим, великих политичких интереса због којих постоји друга тенденција – да се цела та прича стави у архиву из разлога мира, безбедности и не знам још чега”, рекао је Марти за Радио Београд 1.

Очигледно постоје, истиче Марти, политички притисци који кажу „престанимо са том афером, то је завршено”.

„То долази из појединих европских држава. Истих оних које су правиле препреке када сам правио извештај за Парламентарну Скупштину Савета Европе о тајним затворима, говорећи да је то у вишем интересу њихових држава, њихове безбедности и не знам шта све још, и да зато није требало да се открије оно што се зна”, истакао је Марти.

Дик Марти је подсетио да је међународна заједница 2011. године оценила његов извештај као озбиљан и уверљив и зато установила институцију тужиоца и једну специјалну истражну јединицу састављену од четрдесетак стручњака, базирану у Хагу, преноси Танјуг.

(Политика, 25. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Швајцарска, да ли случајно или под утицајем Више силе, има значајну улогу у нашим трагичним догађајима кроз новију Историју. Пре стотину година, њихов држављанин Рудолф Арчибалд Рајс, стручњак за криминалистику, је дошао у Србију да истражује злочине које су починили окупатори у Првом Светском рату. Захваљујући њему, истина о бројним и тешким ратним злочинима је стигла до јавности Европе и Света. Србија му се није достојно одужила. Због сукоба са неким високим службеником из тадашње Владе краљевине Југославије, тешко се разболео и убрзо умро.

    У овим годинама, сенатор Дик Марти, швајцарски држављанин је изнео у јавност преко Савета Европе страшне податке о вађењу и продаји органа отетих Срба са Косова и Метохије, од стране албанских терориста и ратних злочинаца. И да је то рађено у суседној држави Албанији у тзв. „Жутој кући“. У чланку видимо на какав је отпор из неких земаља Европе наилазио при изношењу тих података. Оно што забрињава, и Србија се не понаша много активно у вези са тим истрагама. Уместо тога, труди се да преговоре са сепаратистима.оконча поделом покрајине са њима, или, можда и предајом целе покрајине. Сад се већинска Европа труди да прикрије те страшне злочине, али и да албански сепартисти добију силом НАТО пакта отету територију Србије.

Оставите коментар