Путин одбио да разговара с председником Француске

Макрон је нагласио да Француска „није у рату са Русијом“, али у Москви имају неке сумње – француски министар одбране објавио је да ће Париз наставити да пружа помоћ Украјини у наоружању и обуци

Владимир Путин и Емануел Макрон приликом сусрета у Кремљу 7. фебруара 2022. (Фото: Факти)

Откако је почела руска специјална војна операција (СВО) у Украјини – све чешће се догађа оно чега дотад није било. Што се некима чинило незамисливим.

Председник Француске, Емануел Макрон, затражио је 20. септембра нови (ванредни) телефонски разговор с Владимиром Путином, са којим је од почетка СВО разговарао колико сви остали западни лидери заједно.

Али, из Кремља му је саопштено: не може!

Макрон са тим, наравно, није рачунао.

Вероватно и зато је изјавио да ипак рачуна да ће бити у прилици да са руским лидером разговара наредних дана.

То је било пре два дана, а данас је Макрон објавио да ће Француска чинити све што може да се Украјина и Русија врате за преговарачки сто. Притом је морао да дода: „Чим обе стране буду спремне за то“.

Наравно: „чим обе стране буду спремне“ – неће им бити потребно посредовање ни Париза ни Макрона.

Ни свих Макрона заједно.

Експонент Ротшилда на врху Француске и сам то зна, али је нагласио да његова земља подржава „захтеве које је поставила Украјина“, укључујући повратак њеним државним границама „барем у виду у којем су постојале у фебруару“.

Макрон је нагласио да Француска „није у рату са Русијом“, али у Москви имају неке сумње тим поводом.

Емануел Макрон: Противим се праву на самоодбрану

Јер, француски министар одбране Себастијан Лекорну је објавио да ће Париз наставити да пружа помоћ Украјини у наоружању и обуци украјинске војске.

На заједничкој конференцији за новинаре са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт у Берлину потврдио је да ће Француска испоручити Украјини самоходне топове 155 mm ТРФ1 који његова војска више не користи.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко је амбасадору Француске у Русији Пјеру Левију предочио да Москва сматра неприхватљивим испоруке оружја Украјини, које се потом користи за гранатирање Донбаса и Запорошке атомске електрана.

У јулу је француско Министарство спољних послова објавило да је Кијеву испоручило шест самоходних хаубица Цезар 155 mm.

Убрзо се сазнало да је украјинској војсци претходно предато 12 тих хаубица.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 22. 9. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Изгледа да је Емануел Макрон тражио од председника Бразила да шаље оружје Украјини. Невероватно дрско и безобразно. Као да је Бразил француска колонија. Свака част председнику Бразила који је Макрона одлично поклопио рекавши му да оружје неће слати а да је за сукоб крив и НАТО јер није допринео добрим односима са Кремљом.
    Viva Brazil !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading