Адвокатска канцеларија Радић: Није споран Програм наставе, већ садржај уџбеника Биологије

Погрешно постављеним питањем и одговорима није решен настали проблем – јер нико није ни спорио Програм наставе, већ садржај уџбеника, односно лекције које незаконито и неуставно обрађују „родну идеологију“

Фото: Шатерсток

Протеклих дана, јавност се узнемирила због садржаја неких лекција у уџбенику биологије за осми разред основне школе. Наш став,  да се у тим лекцијама користе ставови и појмови за које нема основа у законима и Уставу, оспорила је Издавачка кућа KLETT, наводећи да се ради о неистинама и дезинформацијама и да они поступају у складу са Уставом Србије и свим релевантним законским одредбама.

Да би разјаснило настали проблем и умирило јавност, Министарство просвете се обратило Националном просветном савету за давање стручног мишљења – са питањем: да ли је део програма наставе и учења биологије за осми разред основне школе усклађен са прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима?

Адвокатска канцеларија Радић: Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

Тим поводом огласили су се:

Српско биолошко друштво, наводећи да није дошло до повреде програма наставе и учења биологије за 8. разред, јер је програм усклађен са прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима биолошке науке.

Национални просветни савет, наводећи да је програм биологије за осми разред основне школе заснован на научним чињеницама, уз напомену да нема мандат да се изјашњава о садржају уџбеника, и да ниједна интерпретација програма не може да садржи елементе идеологије.

Национални просветни савет: Биологија за осми разред заснована на научним чињеницама, као и лекције о родном идентитету

Погрешно постављеним питањем и одговорима на тако постављено питање није решен нити објашњен настали проблем – јер нико није ни спорио Програм наставе и учења биологије за 8. разред, из јула 2019. године, већ је оспорен садржај уџбеника,  односно лекције које незаконито и неуставно обрађују „родну идеологију“ или „џендеризам(да се родни идентитет формира током живота; да појединац може бити независан од тога који пол му је уписан на рођењу; да зависи од тога како особа себе види, какав је његов/њен унутрашњи осећај рода; да само појединац може одредити свој родни идентитет итд).

Допис Адвокатске канцеларије Радић Министру просвете Бранку Ружићу (1) (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Допис Адвокатске канцеларије Радић Министру просвете Бранку Ружићу (2) (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Остајемо код утиска да су неке лекције непотребне, да могу створити забуну и погрешан „исход учења“ код ученика, да их јавност не разуме и/или не прихвата. Поред тога, те лекције су супротне  бројним прописима или су настале кршењем тих обавезујућих прописа, као нпр.:

  • Правилника о стандардима квалитета уџбеника и упутству о њиховој употреби“ од 12. априла 2016. године, који не познаје „родну идеологију“;
  • Правилника о програму наставе и учења за осми разред основног образовања и васпитања“ од 31. јула 2019. године, у коме стоји да је циљ учења биологије да ученик изучавањем биолошких процеса, по завршетку разреда, оствари ИСХОД: „повеже промене настале у пубертету са деловањем хормона“;

  • Прописа који обавезују све ауторе и издаваче да у изради уџбеника и других настаних средстава користе српски језик са граматиком и правописом (Закон о уџбеницима, Закон о основном образовању и васпитању, Закон о основама система образовања, Закон о Устав РС и многим другим законима;

– Устава РС, Породичног закона, Закона о матичним књигама и свих других домаћих закона, као и обавезујућих међународних прописа: Европске конвенције о људским правима и Међународног пакта о грађанским и политичким правима – који не познају појмове: „род“, „родни идентитет“, „родно осетљив језик“ и сл.

  • Узгред, супротно обавези коришћења српског језика, поменути уџбеник користио је непостојећи „родно осетљив језик“: (учио/-ла; помислио/-ла; научио/-ла; његов/-њен итд). На тај начин, направљена је и дискриминација према лицима која се изјашњавају неутрално и према лицима која припадају међуполу или интерсексу (за сада њих преко 150). Истовремено, у наведеним примерима прави се дискриминација фаворизовањем и давањем приоритета полу који се наводи на првом месту у односу на пол који је наведен на другом месту, а што је све кажњиво према Закону о родној равноправности и Закону о забрани дискриминације, чија уставност је оспорена на дан њиховог ступања на снагу 1. јуна 2021. године.

И ШЕСТАЦИ НА ПРЕДАВАЊУ О ПРОМЕНИ ПОЛА: Родитељи деце једне београдске школе бесни

Адвокатска канцеларија РадићCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Није ми јасан последњи пасус, али у сваком случају свака част господи из адвокатске канцеларије Радић.

    Због овога је важно да опстане и тзв. ,,мала“ адвокатура, а не само велике канцеларије са много запослених које раде ,,корпорет“ и тсл. Велике канцеларије су под притиском да се не замерају трендовима и моди (између осталог и јер имају доста страних клијената) и тешко да би се упуштале у овакву борбу. А и када то чине, врло често чине с пола срца због медијског ефекта, као и када је адвокат Немања Алексић из Новог Сада поднео кривичну пријаву против Кесића који у својој емисији причао дегутантне ,,вицеве“ на рачун Св. Василија Острошког, поч. Амфилохија, литија и тсл (иначе Кесићу су те вицеве дошапнули ,,буксовци“ са Цетиња, вишедеценијски верни фолклор Дарка Шуковића и ментора им Ђукановића).

    Мада, у животу нема правила, о чему сведочи адвокат Срђан Алексић из Ниша, који има повећу канцеларију, али са таквом упорношћу гура тужбе против НАТО пакта (какад год исход да буде на крају), да се за то златио мајци.

Оставите коментар