Национални просветни савет: Биологија за осми разред заснована на научним чињеницама, као и лекције о родном идентитету

Мислим да ученицима нису потребна предзнања да разумеју да постоје особе чији се пол не поклапа са тим како се осећају, рекла Татјана Мишовић из Завода за унапређивање образовања и васпитања

Фото: Шатерсток

Национални просветни савет сматра да је програм биологије за осми разред основне школе заснован на научним чињеницама, што је став који су заузели и Српско биолошко друштво, све биолошке катедре са универзитета у Србији, као и Институт за биолошка истраживања.

То је један од закључака данашње ванредне седнице НПС-а која је одржана након што је министар просвете Бранко Ружић затражио да се Савет поново изјасни о овом програму, због полемике о садржају уџбеника биологије за осми разред у делу који се односи на родни и полни идентитет.

Нови Клетов уџбеник Биологије за осми разред учи децу да постоји и „међупол“

Пре саме седнице НПС-а одржан је састанак експертске радне групе на којој су биолози били једногласни у оцени да је програм биологије за осми разред у складу са науком.

Председник НПС Радивоје Стојковић је рекао да Савет нема мандат да дискутује о садржају уџбеника, будући да стручну оцену рукописа уџбеника, да ли је усклађен са програмом и стандардима квалитета, даје комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Он је додао да је ово други пут како се НПС „прозива“ и да Савет мора да саопшти да је, када је давао позитивно мишљење о програму биологије, сматрао да нема места за идеолошке интерпретације и да ученици осмог разреда немају одговарајућа предзнања из психологије и социологије, што се при интерпретацији мора уважити.

Министар просвете Бранко Ружић тражи преиспитивање садржаја уџбеника биологије у делу о родном идентитету

– Комплетна јавност је усталасана и мислим да се сви морамо сложити да је усталасана јер препознаје идеологију и због тога што препознаје да одговарајућа знања из психологије и социологије не постоје код ученика осмог разреда да би одређене интерпретације могли у потпуности и на прави начин да разумеју. Све сам то синтетизовао у ширим консултацијама са биолозима, социолозима и психолозима – казао је Стојковић.

НПС је, како је дефинисао Стојковић, подржао универзалан став да ниједна интерпретација програма не може да садржи елементе идеологије и да се мора водити рачуна о психолошким и социолошким предзнањима ученика када је у питању интерпретација програма, будући да ђаци психологију уче од другог разреда средње школе, а социологију од трећег.

Чланови НПС су приликом гласања подржали и овај закључак, а једино је представница Српског биолошког друштва Нада Џамић Шепа казала да она подржава први део закључка иза кога су стали биолози, а који се тиче програма.

Она је указала да су аутори програма биологије када су га писали консултовали психологе и социологе, на шта је Стојковић казао: „Сигурно не овако широко као што смо ми консултовали комплетну биолошку заједницу“.

Гордана Чомић: Питање је само када ће бити усвојен Закон о истополним заједницама

Татјана Мишовић, руководитељка Центра за развој програма и уџбеника у Заводу за унапређивање образовања и васпитања, рекла је да они сматрају да су сви уџбеници биологије за осми разред у складу са савременим научним теоријама, тумачењима и закључцима.

Она је цитирала део из упутства за дидактичко-методичко остваривање програма биологије, у коме пише да у обради полног и родног идентитета, поред развијања толеранције и прихватања различитости, ученицима треба пружити ширу перспективу генетичке варијабилности, као природног феномена, која не даје основе за предрасуде, стереотипе, дискриминацију и насиље.

– Постоји веза са предметом грађанско васпитање који, истина, немају сви ученици, али се теме пол, род и сексуалност раде у оквиру тог предмета. Мислим да ученицима нису потребна предзнања да разумеју да постоје особе чији се пол не поклапа са тим како се осећају, поготово што су они у узрасту када се те промене већ дешавају и када се виде. Мислим да је то право време да чују за то. Неће њима нико помињати колико родних идентитета постоји и који су, то не постоји ни у једном уџбенику – навела је Мишовић и нагласила да су сви одобрени уџбеници биологије за осми разред у складу са оним што пише у програму.

Адвокатска канцеларија Радић: Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

Седница експертске радне групе је била затворена за јавност, а по ономе што смо успели да чујемо на самом крају, биолози сматрају да у уџбеницима биологије за осми разред нема ништа спорно. Ипак, о томе се нису изјашњавали.

Опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 17. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Цео чланак је написан да са пуно речи каже ништа.

  2. Може ли неки нормалан биолог или лекар да напише лекцију за децу у којој био објаснио научне заблуде LGBT пропаганде. Знамо како биологија дефинише пол… Знамо шта су полни органи, знамо шта су X, Y хромозоми… Који је биолог у стању и могућности да дефинише „род“? Да није појавио Z хромозом? Може ли неко да напише о каквом се то идиотлуку раду? Да можемо да дамо деци и кажемо – то што хоће да вас уче у школи је лаж! Лажу вас квазинаучници који су запосели државне институције, лажу вас књиге које су штампали. Молим Стање ствари да, ако је у могућности, да ангажује неке стручњаке, да напишу нешто што одговара основношколском узрасту и да објави!

    11
  3. Е, ови из другог плана,, владају,, Србијом. Од повлачења Српске Војске и Владе у Првом Светском рату, овде владају окупатори са својим слугама. Ови Ружићи, Вулини,….. и тако то, лете у отпад на првој кривини ако их не слушају. Они зато слушају и праве представе, Ми се правимо да се то нас не тиче…. и ето плодови су ту. ПС. Када ми будемо бољи, биће боље. Нема ту фолирања ни велике науке. Што би рекла сестра Рада,, Све је то због греха мога.,, Боже опрости и сачувај.

  4. U biologiji su najveci grantovi. Znam 3 devojke koje su zavrsile biologiju (jedna vrlo dobar ucenik u osnovnoj, ni po cemu se nije isticala), sve tri su naucnice, istrazivaci na projektima koje finansiraju EU ili SAD. Jedna od najboljih oblasti za studiranje, ako hocete da budete „naucnik“. Novi Marks (ni blizu, ali za lakse razumevanje) je Dzudit Batler, inace lezbejka, (knjiga „Nevolje sa rodom“ – upozorenje za znatizeljnike, nije laka za citanje). Glavni „metodoloski’ uzor Batlerovih stavova je Misel Fuko, uticajni francuski filozof, homoseksualac, potpisnik sa gotovo svim poznatijim francuskim misliocima (Sartr, Derida,Delez, Liotar, Bart…) apela iz 1977-e da se oslobode muskarci kojima je sudjeno za seksualne odnose sa decacima i devojcicama uzrasta 13-15 godina i da se ukinu „godine pristanka“ na seksualni odnos (kod nas, uprkos opstem uverenju, godine pristanka nisu „punoletnost“, vec 14, a za brak, uz saglasnost roditelja – 16).

    Posle kazu kako filozofija nema veze sa prakticnim zivotom, u Srednjem veku su se ubijali zbog problema „univerzalija“, pa dolazi prosvetiteljstvo, pa… Barem bi Srbi to trebalo da znaju, ziveli su pod Marksom, sada ce pod Dzudit, a kada dodju ovi sto se bave odnosom suvereniteta, prirodnih bogatstava, ekologije i globalizma, pitanje je da li cemo preziveti, i mi i krave :)))

Оставите коментар