Адвокатска канцеларија Радић: Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

Исход учења из таквих уџбеника јесте да се људи не рађају као мушко или женско, већ током одрастања уче да буду дечаци и девојчице, који ће одрастањем постати мушко, женско или ће имати неки други родни идентитет

Извор: Восток

Ако смо добро разумели, у неким уџбеницима „биологије за осми разред“ који су одобрени од 2020. до 31.1.2022. године, користе се ставови или појмови за које нисмо нашли основ у Уставу, Породичном закону, Закону о матичним књигама, ратификованом Међународном пакту о грађанским и политичким правима итд.

Тако нпр. – поред полног идентитета мушкарца и жене, који се утврђује приликом рођења и одмах затим региструје код матичара – ђаци уче да постоји и родни идентитет  мушкарца и жене (као њихов субјективни став). Ти идентитети не морају се подударати. Поред тога, неко може да буде и „међупол“ – јер се не осећа ни као мушко ни као женско.

Исход учења из таквих уџбеника, који се оцењује, је тај да се људи не рађају као мушко или женско, већ током одрастања уче да буду дечаци и девојчице, који ће одрастањем постати мушко, женско или ће имати неки други родни идентитет.

Нови Клетов уџбеник Биологије за осми разред учи децу да постоји и „међупол“

Истовремено, исход учења по другим уџбеницима и у другим школама био би супротан. На тај начин, верујући стеченом знању, завршетком осмог разреда, са 15 или 16 година, девојчице могу самостално, без сагласности родитеља, да врше медицинске захвате у циљу промене пола. У исто време, друге девојчице могу дневно да мењају родни идентитет простом изјавом воље, позивом на субјективни осећај и без обавезе да то доказују.

Поред тога, није спорно да Закон о родној равноправности помиње „родни идентитет“ у чл. 2. и 27, да Закон о забрани дискриминације помиње „родни идентитет“ у члановима 2, 13, 14, 20. и 22, али ни на једном месту није утврђено значење појма „родни идентитет“ нити број тих идентитета. У медијима се само помиње „међупол“, који, за сада, има преко 150 облика. Иначе, још пре више година Кривични законик је чак предвидео и казну затвора до 5 година за лица, ако због родног идентитета некоме ускрате или ограниче права човека и грађанина (чл. 54а и 128). Шта је родни идентитет никада није објашњено, нити је изречена било каква казна. Управо зато, основни захтев организатора Еуропрајда 2020 већ је утврђен и саопштен – биће предложено хитно усвајање Закона о истополним заједницама и Закона о родном идентитету.

Из наведених разлога, захтевамо да у најкраћем року проверите садржај уџбеника из биологије за осми разред и повучете их из оптицаја, уколико им је садржина незаконита, неуставна и штетна по образовање и васпитање ученика. Истовремено, из истих разлога, предлажемо да – по праву надзора – извршите контролу Завода унапређивање образовања и васпитања.

Поднесак Адвокатске канцеларије „Радић“ Просветној инспекцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Опрема: Стање ствари

(Восток, 4. 9. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

 1. “Из наведених разлога, захтевамо да у најкраћем року
  проверите садржај уџбеника из биологије за осми разред
  и повучете их из оптицаја, уколико им је садржина незаконита,
  неуставна и штетна по образовање и васпитање ученика.“

  Док се то не збуде, а школска година је већ почела, упутити
  јавну молбу, апел од стране свих медија (који то желе
  и могу да објаве) појединаца и организација, да родитељи
  такве садржаје ИСПЦЕПАЈУ из те ЏЕНДЕР билогије
  за 8. разред основне школе, или текстове радирају црном
  бојом, тако да потпуно буду невидљиви за читање.
  Родитељи то треба да ураде заједно са децом!
  Било би корисно да се то прошири преко друштвених мрежа,
  јер је садржина из спорних уџбеника биологије за 8. разред
  основне школе више него незаконита, неуставна и штетна
  “по образовање и васпитање ученика“.
  Уколико се уџбеници не повуку (ако се уопште и повуку),
  децу саветовати да напусте часове биологије када се
  буду те ПЕ*ЕР теме обрађивале, да бојкотују наставу.
  На Литији од 11. септембра, било би похвално да се на исти
  начин изјасне и организатори Литија, а подршка народа
  неће изостати.

  16

Оставите коментар