Гордана Чомић: Питање је само када ће бити усвојен Закон о истополним заједницама

Чомићева рекла да није проблем шта пише у члановима тог закона, већ како ће грађани реаговати, наводећи и да они који треба да гласају за закон имају страх да ће им људи из околине окренути леђа

Фото: Tanjug/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Није питање да ли ће бити усвојен Закон о истополним заједницама, већ када, поручила је данас министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић на међународној конференцији „Ефективна инклузија ЛГБТИ+ особа” Београду данас, додајући да не може да обећа када ће се то десити.

Чомићева је додала да није проблем шта пише у члановима тог закона, већ како ће грађани реаговати, наводећи и да они који треба да гласају за закон имају страх да ће им људи из околине окренути леђа.

Додала је да је корак ка инклузији отварање друштвеног дијалога о страху већине од разлика које имају мањине.

Конференција на тему ЛГБТИ+ и људских права традиционално се одржава у склопу Недеље поноса сваке године, а организују је „Civil rights defenders” и Београд Прајд, пренео је Танјуг.

Гордана Чомић: Лаж да закон о истополним заједницама значи брак, то је људски закон у кома има живота

Путем видео линка, укључио се и известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик, који је рекао да је поштовање ЛГБТИ+ права део његовог извештаја о Србији, те да подржава напоре Београд Прајда у борби за та права, саопштила је организација „Civil right defenders”, која је организатор скупа.

Како се наводи у саопштењу организатора, председница Одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон је рекла да, иако има напретка по питању ЛГБТИ+ права у Србији и широм Западног Балкана, припадници те заједнице су и даље изложени застрашивању, неједнакости, чак и насиљу.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре рекао је да у складу са споразумима, ЕУ има обавезу да подржи права ЛГБТИ+ заједнице у земљама кандидатима за чланство.

Додао је да важни „нулта толеранција” према дискриминацији.

Политика: Свет полако признаје „трећи пол“

Жофре је рекао и да Србија није једина земља која се суочава са таквим проблемима, којих има и међу земљама чланицама, али да је задатак да се подрже права свих грађана да буду оно што јесу.

Координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб рекла је да ни људи из међународних институција, попут Савета Европе, нису потпуно уједињени када је реч о правима ЛГБТ заједнице, додајући да треба померити фокус са сексуалне оријентације на свакодневне проблеме.

Према њеним речима, акценат треба да буде на темама као што су изопштеност заједнице, примена закона, однос медија, политичара, грађана и других актера у јавном простору.

САД ће финансирати заједнице чија су права угрожена у Србији

У име организатора Горан Милетић је рекао да су различита истраживања показала да данас половина популације верује да је хомосексуалност болест, али су људи сада против насиља.

Додао је да је од 90-их година направљен значајан прогрес у Србији и нагласио да је ситуација у урбаним центрима, као што су Београд и Нови Сад, много боља него у мањим местима.

Недеља поноса је почела 12. септембра, а трајаће до шетње, у суботу 18. септембра, у 16:30 у парку Мањеж.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Уопште није питање да ли ће промотерима ових глупих, непотребних и недостојних ствари доћи крај. Само је питање кад.

  17
 2. Боже драги, помози овој заблуделој браћи и сестрама

  11
  1
 3. Ти Боже Једини знаш да ли им следи опроштај или не. То није на нама људима, али једно сигурно знам, а то је да је давно прошло време када су људи живели у заблуди. Данас више не вреди она ” опрости им јер не знају шта раде “. Данас људи више нису неписмени, глупи и неначитани као пре више векова. САДА И ТЕ КАКО ДОБРО ЗНАЈУ ШТА РАДЕ. Ово је време када су људи већ увелико изабрали ког господара служе ( мислим глобално, на цело човечанство ). Мислим да се увелико разделило жито од кукоља.

  9
  1
 4. парадный понос

 5. Занимљиво је како министарка (и то таквог ресора) тумачи демократију! Закон ће бити изгласан, каже она, али се они који за њега буду гласали плаше каква ће бити реакција њихове околине! Да ће им окренути леђа! Значи, њу баш брига шта ће већина мислити о таквом закону! Ко зарезује глас народа? Постоји стара максима: Vox populi vox Dei – глас народа божји глас, тј. светиња је оно што народ жели!

Оставите коментар