САД ће финансирати заједнице чија су права угрожена у Србији

Америчка агенција за међународни развој настојаће да подржи иницијативе чији је циљ ширење могућности заједница у Србији чија су права угрожена (млади, жене, особе са инвалидитетом, ЛГБТ особе, мањине)

Фото: АП Фото/Дарко Војиновић

Америчка агенција за међународни развој (USAID) објавила је конкурс за програме за подршку маргинализованих група у Србији. Са документом се упознао портал „РТ“.

„У оквиру овог рада, Америчка агенција за међународни развој у Србији настојаће да подржи низ иницијатива чији је циљ промовисање правде и ширење могућности одређених заједница у Србији чија су права угрожена (млади, жене, особе са инвалидитетом, ЛГБТ особе, мањине)“, наводи се у опису програма.

Ради се о осигуравању запошљавања маргинализованих група кроз развој њихове радне снаге и побољшање изгледа за индивидуално предузетништво. Према речима представника USAID-а, такве акције ће обезбедити „инклузиван и одржив“ развој Србије.

Политика: Шта је Америчка развојна финансијска корпорација и зашто је битна

Осим тога, како се наводи у документу, представници USAID-а требало би да теже партнерству са народом, владиним институцијама и организацијама цивилног друштва у земљи.

Укупан износ финансирања износиће 6 милиона долара, док је за појединачне иницијативе планирано да се издвоји од 500 хиљада до 2 милиона долара „у зависности од расположивости средстава“.

Раније је објављено да USAID планира да издвоји до 13,5 милиона долара за „борбу против корупције и неквалитетних услуга државних структура“ самопроглашеног Косова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар