Министар просвете Бранко Ружић тражи преиспитивање садржаја уџбеника биологије у делу о родном идентитету

Захтевао сам да се Национални просветни савет поново изјасни и да своју стручну оцену о томе да ли је такав програм у најбољем интересу по образовање наше деце, навео министар просвете у захтеву

Бранко Ружић (Фото: Н. Марјановић)

Министар просвете Бранко Ружић затражио је од Националног просветног савета да поново испита и да стручно мишљење о садржају уџбеника биологије за осми разред у делу који се односи на „разноврсност биолошке основе пола и полних карактеристика“, саопштено је данас.

По наводима ресорног министарства, Ружић је упутио захтев „због полемике која је претходних дана присутна у јавности“, а пошто је патријарх српски Порфирије јуче затражио повлачење уџбеника који, како је оценио, намећу ЛГБТ идеологију.

„Захтевао сам да се Национални просветни савет поново изјасни и да своју стручну оцену о томе да ли је такав програм у складу са научним теоријама које прихватају и по којима раде биолошки факултети, да ли се и кроз њих одражава национални интерес, и пре свега, да ли је то у најбољем интересу по образовање наше деце“, навео је министар.

Додао је да подржава став да је потребно учити децу о толеранцији и међусобном поштовању, разумевању различитости и прихватању истих, али како је рекао, на бази признатих научних теорија и у складу са политикама државе у којој живимо.

Адвокатска канцеларија Радић: Уџбеници из биологије за осми разред и „родни идентитет“

„Управо струка мора да се пита због комплексности процеса и важности да дамо највећи квалитет образовања нашим ученицима“, навео је Ружић, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 9. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading