Зорана Михајловић: Литијум доноси нове технологије и радна места

Био би то подземни рудник, потпуно дигитализован, с најновијим технологијама, софистицираном опремом, високо плаћеним пословима, без испарења сумпорне киселине, пржења јадарита на хиљаду степени и течног отпада, изјавила министарка енергетике

Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић (Фото: Инстаграм налог Зоране Михајловић)

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да појединци и даље користе литијум у политичке сврхе, те да потпиривањем, незнањем и ширењем панике покушавају себи да створе политички профит, чиме грађанима ускраћују могућност да у Србији имају високо плаћен посао. „Литијум је критична минерална сировина на глобалном нивоу, то је нафта 21. века и очекује се да ће до 2050. године тражња за литијумом бити увећана за 900 одсто и то је могла да буде велика развојна шанса за Србију, јер имамо јединствено налазиште минерала са доказаним резервама од 158 милиона тона. Са рудником, фабриком батерија и фабриком електричних аутомобила то би значило повећање БДП-а за више од 25 одсто. И, што је најважније, јесте могућност да на таквим радним местима буду наши инжењери, геолози, наши економисти. Изгледа да је онима који су против драже да наши стручњаци одлазе и да раде у другим државама”, рекла је Михајловић, пренео је Танјуг. Додала је да би то био подземни рудник, потпуно дигитализован, са најновијим технологијама, високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима, да не би било испарења сумпорне киселине, пржења јадарита на хиљаду степени, течног отпада…

Ројтерс: С обзиром на предстојеће изборе Београд обуставио пројекат након великих протеста против Рио Тинта

„Нема ничега чиме су месецима плашили грађане. Ако хоћемо да задржимо људе овде и да направимо услове да се они који су отишли врате, не смемо да дозволимо да због незнања и због политичког профита останемо без високо плаћених радних места и најновијих технологија“, закључила је Михајловић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

 1. Надземни свињац, са полуатоматским коритом ( сам се валов враћа у почетни положај после превртања ), високософистициране помије – нелагодан подриг и гасови у дигестивном тракту имају богат волумен и високу влажност, лепршавост активну 48 часова, високоенергетско и еколошки прихватљиво блато, каљуга баш брложна, орјентисана по фенгшуиу и зеленој агенди – ол инклузив, чипована брњица, вакцинисани цимери ( и бинарни и небинарни ), ароматична и дуготрајна испарења без адитива – “вуку” на сумпорасту киселину – доживљај покварених јаја ( и бинарних и небинарних јаја) ИЗДАЈЕМ.
  Дуроци и мангулице СТОП.
  Зорана из Тузле има предност.
  П.С.
  У новембру обезбеђен излет до авлијске ледине – изложба традиционалних алата – ченгеле, звоно за шурење, ранија I, ранија II, масат комплет, секира глувара са масивним, резбареним ду..том које оставља дангу на челу тзв. раздељак…Грабов троножац са веригама и чворовима не обећавам, склон рушењу и баждарен за ” манекенке ” – достокилашице искључиво за добар пршут од пауфлека…

  23
  1
 2. У Скупштини Србије су се могле чути речи посланика
  СНС да су за наставк пројекта Рио Тинто јер би то
  донело велики “прогрес“ Србији?!
  Да је пројкат настављен, наводно, до сада би већ имали
  фабрику за производњу литијумских батерија и фабрику
  електричних аутомобила који бе користили те литијумске
  батерије.
  То је у Скупштини Србије изјавио, јавно, један посланик
  СНС, “вепроликог“ изгледа, по занимању адвокат.
  Жал за Рио Тинтом, јавно, изразио је и председник АВ,
  нешто слично као и онај “вепролики“ посланик, адвокатске
  струке.
  Ево, сада се јавља и сподоба са слике, са лица места
  ”злочина у покушају”, обнову пројекта ”Рио Тинто”.

  У Србији постоји једна бања, Горња Трепча , чија је вода
  најлековитија на свету, оплемењена ЦЕЗИЈУМОМ и
  ЛИТИЈУМОМ.
  Било би корисно ако би се горе поменути посланик,
  председник АВ, као сподоба са слике и сви који се залажу
  за обнову пројекта ”Рио Тинто мало полечили у тој бањи.

  Вода обогаћена ЦЕЗИЈУМОМ корисна је, веома лековита,
  за лечење стомачних болести, илити, како то кажу
  локални мештани: – “ВОДА ЗА СТОМАЦИ“.
  Вода обогаћена ЛИТИЈУМОМ корисна је за лечење
  тежих психичких/психијатријских болести, илити, како
  то кажу локални мештани: – “ВОДА ЗА ЛУДАЦИ“.

  23
  1
 3. Поштовани @Зоран Николић ( Ваљево ),

  Колико излази за ранојесењи ол инклузив уз једног небинарног вакцинисаног цимера и доживљај до два мешовита јајета а колико би стајао у сезони, са излетом до ледине и изложбом?

  Да ли је могућ договор око употребе сопственог високо софистицираног грабовог троношца, потпуно чворнотализованог, ревакцинисаног и бустеризованог? Тестиран више пута (и брзо и антигенски), вазда позитиван. Небаждарен.

  Да ли је ледина на осојној страни? (Питам због троношца.)

  Да ли је цена иста пре и после посете тузланске делегације?
  (Питам за свастику.)

  Срдачно Ваш,
  Tузлански i-Zет, Нови Сад

  13
  2
 4. Литије Србима увек помажу. Господ да све преобрази у љубав, радост и мир. 💞

  10
 5. Не знам да ли би и у овом случају само молитве помогле али сам сигуран да би се носилица Ордена Симеона Мироточивиг слатко насмејала када би се само са молитвама суочила. Добро је познато да је литијум и јадарска долина обећан-продат Ротшилдима који су власници те компаније.

  Већ сам раније писао о економским ефектима те продаје којима се она а и загађивање околине оправдава. Чак да не помињемо екологију, овде је толико неистина које би све већ требало да знају. Неистина је о радним местима и повратку људи (из иностранства?). Економски ефекат је само неколико дестина милиона долара рудне ренте која је само 3% (за разлику од Словенеије и Румуније са 18 или 21%). Руда припада Ротшилдима и влада Србије нема везе са тим као и другим инвестицијама. Шта још Србија добија?

  Уништену пољопривреду јадарског приобаља и де факто губитак посла за дестине хиљада мештана. Енормну количину радиоактивне јаловине која ће бити заувек ускладиштена поред реке која се често излива и само је питање тренутка када ће она прекрити преостале оранице поред Јадра. Уништена села, инфраструктура и исељавање народа који ту живи стотинама година. Врло мали број нових радних места, мање од 1000 (лично сам разговарао са директором РТа, знамо се годинама).

  Сума сумарум, за неколико дестина милиона евра ренте губимо десетоструку вредност само од пољопривреде не помињући остале еколошке, социјалне и економске моменте (десетина хиљада новонезапослених и губитак више стотина локалних малих бизниса). Да ли ће пар бушотина успети оно што им није успело у Церској бици (познатој и као Јадарска битка) у том истом крају, што је одбрањено у шанцу где је Филип Вишњић гуслао устаницима док су се они само ножевима и сабљама сатима борили са десетоструким непријатељем, где су на српским Термопилима код манастира Чокешина изгинуло свих 300 устаника заједно са браћом Недић, где је баш у тим истим јадарским селима у Другом рату почињен први геноцид у Србији над цивилним становништвом укључујући и стотине деце испод 10 година?

  Значи, само акција без икаквог устручавања, премишљања и застајања, а после победе ћемо сви заједно да се помолимо и опроштај за своје грехе да измолимо.

  21
 6. @Свастикин бу(н)т
  Одма’ се види да сте свецки човек, туриста од мегдана – са такима ја посо склапам ко рубикову коцку – из прва, док речеш ” дигитализован подземни рудник “. Ледина може да бидне и јападно и осојно, зависи како конфигуришемо троножац. Тузланска делегација оће да подигне цену, али ја ћу да је спуштим због свастике, да буде баш колико је међу нама речено – права ситница. За свецке путнике предсезона траје преко целе сезоне, ту немајте бригу – финансијски ће добро да прођете. Троножац ако украсите кићевином из ” мим дана “, тучете посек још три дана гратис.
  Их, што ти је дигитализација ! Сад видим ( обрисах наочаре – магле ми од нанонепропусне маске ) на лед дисплеју којег осветљава литијумска батерија да сте се већ чекирали ( опа, дајнерс клаб кард ! ), па ћу да прекинем са онлајн преписком – Добродошли !

  11
 7. Када министарка каже “Био би то подземни рудник, потпуно дигитализован”, то у преводу на српски значи “копаћете рупе прстима”.

  15
  1
 8. Поштовани @Зоран Николић ( Ваљево ),

  милина једна како смо се брзо договорили! Није да сам сумњао у обострани преговарачки капацитет али ипак … знате како каже наш народ: ко пре свастици – њему литијум!

  А литијум је, као што љубазно подсећа колега @Славнић, и до три пута лековитији од осиромашеног уранијума.

  Срдачно,
  i-Zет Tузлански

 9. @Марк Еугеникос
  Браво, Евгеније, за коментар.
  Само си заборавио да додаш: (копаће се прстима) „у мраку“.

Оставите коментар