Гардијан: Антируске санкције су најнепромишљенија одлука Запада у новијој историји

Атмосфера у западним земљама и даље је таква да бива жигосан свако ко посумња у исправност курса против Русије, пише Гардијан

Државе које су увеле санкције против Русије (Извор: Дејли мејл)

Економски рат који су западне земље покренуле против Русије дао је потпуно супротне резултате, а руски лидер Владимир Путин постао је јачи него икад, оценио је британски лист Гардијан.

Притом је, нетипично за Британце, био и јасан и директан:

„Антируске санкције су најнепромишљенија и најконтрапродуктивнија одлука (Запада) у новијој историји!“

Уз образложење: „Учиниле су Путина јачим него икад. Русија је повећала извоз у азијске земље, што је довело до невиђеног суфицита у њеном платном билансу. Рубља је ове године постала једна од најјачих светских валута, ојачавши за скоро 50 одсто од јануара“.

Ђорнале: ЕУ да се суочи с реалношћу и преговара с Путином, иначе нам не гине рецесија

Гардијан такође указује да су западне земље ушле у рецесију:

„Економска ограничења против Москве ударила су по својим креаторима. Неизвесност се проширила на Велику Британију, Француску, Италију и САД. Немачка и Мађарска – жељне гаса – нису далеко од играња по тактовима Владимира Путина. Трошкови живота свуда расту. Могући нови британски лидери – Лиз Трас и Риши Сунак – надмећу се у јастрепској реторици против Русије. Обећавају да ће пооштрити антируске санкције, али – без речи о сврси и ефектима.“

Александар Бочкарев: Енглеска преко Украјине ратује против ЕУ

Лондонски лист истовремено признаје да је атмосфера у западним земљама и даље таква да бива жигосан свако ко посумња у исправност курса против Русије.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 30. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

5 replies

 1. Изгледа да нико није размишљао да су и санкције ткз. Запада део Специјалне војне операције (СВО) другим средствима на које је Русија рачунала. Никоме на Западу није сумњиво што сви циљеви СВО нису до сада обелодањени што у пракси значи да су много комплекснији а тиме и свеобухватнији.
  Такође никоме на Западу изгледа није на памет пало да условно „спорост“ развијања СВО у суштини значи подршку неким другим циљевима пре свега у информативној и економској сфери.
  Запад је у санкциону авантуру (јер је увођење санкција Русији пре свега авантура) улетео не сагледавајући све елементе и са базним претпоставкама које су од почетка погрешне а што намеће закључак да Запад воде доказани дилетанти.
  Да не говоримо о другим кадровским проблемима западних елита јер су деценије негативне селекције учиниле своје и имамо да о врло важним питањима одлучују људи којима је место у пензији а не да се баве неким питањима која одређују судбину неколико будућих генерација својих сународника.
  У суштини стање на Западу је веома повољно за реализацију руских планова у обиму који превазилази њихове почетне претпоставке и планове.
  Послушајте само Лаврова који загонетно говори о промени географије СВО што може да значи пуно тога (ослобађање целе Украјине, ослобађање прибалтичких вукојебина, непосредна пројекција руске моћи до Јадранског мора (ослобађање Молдавије, Румуније, Бугарске, Србије, Албаније ЦГ, С. Македоније, Грчка, …),…
  Да не говоримо о томе да је Русија глупошћу Запада изолована од токсичних валута $ и € у тренутку када је криза тих валута почела и када је обезвређење тих валута скоро 30% годишње што значи да је пред њима болан процес девалвације од барем 30% до 60% у наредних годину дана. Изузетно повољно за рубљу, јуан, рупију, ријал, лиру, … које су у процесу суверенизације од токсичног долара и евра.

  13
  2
 2. Посматрач из бирцуза Заборавите на “ослобађање”, хвала, не треба, а “токсичност” о којој пишете мени недостаје целог живота, или о “патриЈотизму који се не сипа у резервоар”.. Лако је бити “патриЈота” на Ациним јаслама, мислим, ко има “желудац” његову “политику” да прати.

  6
  10
 3. @Морава
  Ослобађање ће се изгледа десити за зеленим столом на некој будућој Јалти 2. Ситуација се развија у том правцу јер такозвани Запад нема снагу да одбије захтеве Русије и Кине о подели света.
  Знате како. Изгледа да долази време када се патритизам сипа у резервоар јер није патриотски одрицати се националног интереса сарадње са Русијом. Мађарска је пример како се патриотизам сипа у резервоар и пуни гасовод за потребе своје земеље.
  Погледајте случај ЕУ а посебно Немачке који у очају размишљају да покрену Северни ток 2 да се не би смрзавали ове зиме и да им индустрија не би стала. А Северни ток 2 је био патриотски пројекат обезбеђења индустрије и становништва енергентима под повољним условима. Чак и Немачка проСАД/УК елита размишља о патриотизму да би евентуално остала на власти. Изгледа да се непатриотизам не исплати и у ЕУ елити.
  А и код нас се већ назире да се „ЕУ пут без алтернативе“ не сипа у резервоар јер то значи одрицање енергената и подршке Русије и Кине у многим важним питањима.
  ЕУ или Западна Азија је у процесу болног отрежњења од непатриотизма односно непатриотске елите. Непатриотска елита може веома лоше да се проведе чак и окупираним државама као што су Немачка или остале чланице ЕУ..

  Да не причамо о лепотама када валуте $ и € ускоро и званично изгубе између 30 и 60% своје вредности. Да је то извесно говори чињеница да је индустријска инфлација у ЕУ (Западна Азија) преко 35%. Оне који чувају неке залихе пара у $ и € чека ужитак отрежњења када схвате да им је барем трећина вредности у $ и € нестала буквално преко ноћи.

 4. Посматрач из бирцуза “Јалта 2” у формату претходне је мало могућа, пре ће то бити у Турској негде, а тема “берлински зид” у Украјини, на делу Дњепра отприлике.. Што се нас тиче, они који су подигли “Бондстил”, градили и граде путеве од Драча и Бара ка дубини копна, на исток, поставили ПРО у Румунији(и још понегде након тога), нису то радили да би отишли, већ остали. Не сумњајте у капацитет Запада, имају потенцијал да ескалирају, а то потврђује, између осталог, и посета Пелосијеве Тајвану(ма колико се Кинези дурили). Уосталом, да питамо народ сербски на коју страну жели? Неко је скоро на “СС” поменуо број гласова које је актуелни председник Србије освојио на последњим изборима, а толико отприлике и Срба живи на колективном Западу, док их је, на пример, у Рф 6000(шестхиљада). “Русофили”(осим оних по задатку) у Србији су сиротиња раја, пре свега фрустрирана и слуђена, што режимском пропагандом, што тешким животом и проблемима(разним) код куће и изгубљеним (непотребним)ратовима деведесетих. Узгред, и да није последње одлуке РЕМа такве каква јесте било би их на нивоу статистичке грешке. Део Срба(нешто више од трећине укупног бирачког тела) нису мазохисти, али су политички неписмени(неки кажу функционално) и као такви подложни свакој врсти манипулације коју актуелни режим већ читаву деценију обилато користи. 2013.те године сам био на једном скупу који су сазвали блаженопочивши епископи Атанасије Јефтић и Амфилохије Радовић, од тада ми је много тога јасније, а помогло је да раскрстим и са неким заблудама. Пре тог скупа сам размишљао као ви. Свако добро!

  1
  6
 5. @Морава
  Нормално је да формат “Јалта 2” није могућ у формату “Јалта 1” али је дефинитивно могућ финални састанак (конференција) лидера најутицајних земаља за поделу сфера геополитичког утицаја. Ви имате данас глобално супротстављање Запада и свих осталих. За представнике Запада се боре САД, УК и ЕУ и по свему судећи Запад ће представљати (поново) САД јер је УК упрскала ствар и Русија са њима не жели да о таквим финим темама разговара. ЕУ коју неки зову и Западна Азија је сувише подељена, нефункционална а тиме и слаба и вероватно ће се у једном тренутку констатовати да је потрошена и да је треба распустити. И то за пар година ако не и идуће године. Тако да ЕУ вероватно неће бити на “Јалти 2”. Запад је изгубио стартешку иницијативу по питању поделе геополитичких сфера утицаја а то је равно поразу.
  Погледајте ко је утицајан у Средњој Азији, Африци, Јужној Америци и биће вам много тога јасније. Имамо интересантну ситуацију да многе земље за заступника својих интереса на будућој “Јалти 2” бирају Русију јер Кина има хендикеп да је довољно не разумеју и култура је сувише другачија него код других моћних земаља. Кина ће заступати земље из свог културног простора и неке у којима је озбиљно уложила велика средства. Уосталом Русија и Кина су се изгледа договориле о подели сфера утицаја и граничним областима где се на један фер начин надмећу. По свему судећи Балкан је примарна сфера утицаја Русије а Кина је ту тихи партнер да помогне. На неким другим просторима Кина има своју примарну сферу утицаја а Руија је ту тихи партнер да помогне.
  После Јалте 2 иде “Бретон Вудс 2” који ће дефинисати односе у економији/финансијама/привреди. Није случајно што Кина, Русија и још неке земље промовишу своје платформе за плаћање, промовишу своје валуте, усаглашавају регионалне логистичке стандарде и руте и слично јер ће све то бити предмет “Бретон Вудса 2”. Сви се грозничаво припремају јер изгледа да ће и једна и друга конференција да буду већ следеће године, најкасније 2024. Запад је у ситуацији да је са спуштеним геополитичким и економским гаћама и није у позицији да води преговере са јаких позиција.
  Што се тиче русофила у Србији тачно је да су великим делом сиротиња раја али то исто важи и за значајан део еврофила/западофила. Тачно је да су ратови 90их могли да се избегну да је то зависило само од нас али није. Не треба заборавити да је у Хрватској хрватска дијаспора добро припремљена и финансирана од ЦИАе одлично обавила свој посао али је и у Србији српска дијаспора припремљена и финансирана од ЦИАе одлично обавила један део посла (блаћење Србије и потурање разних подвала из кухиње ЦИА, МИ6, БНД, и других заинтересованих мафијашких организација) али не у потпуности јер нису успели да преузму кључне државне функције у Србији као у Хрватској. Милошевић (и социјалисти) је био веома жилав и само захваљујући њему Србија као ентитет још увек постоји јер би у супротном још деведесетих Србија била распарчана барем на четири ако не и на шест делова.
  Српска финансијска елита је традиционално у срцу тамо где су јој паре (Запад), што уосталом важи и за све финасијске елите, али је на речима русофилска јер паре зарађују скидајући кожу српској русофилској сиротињи и пљачкајући ресурсе Србије мада треба бити свестан да после пленидбе имовине руским олигарсима многи српски богаташи у тишини мењају дестинације где чувају своје паре. Уосталом то је нови феномен присутан у већини незападних држава што је већ постало веома приметно и на Западу а посебно у Западној Азији (ЕУ). Такође је српска елита забринута стањем на Западу јер индустријска инфлација у ЕУ је око 35% а у САД је преко 20% а малопродајна инфлација само што није престигла 10%. Да не причамо о западним берзама са којих је већ испумпано пар хиљада милијарди $ и €. Прогнозе (привредне/економске/финансијске) за Запад су мрачне и изненада многи схватају да се патриотизам сипа у трактор а непатриотизам (ЕУ НАТО/ЕУ без алтернативе, глобализација, ЛГБТ+, сарадња са ЕУ/НАТО агентурама у Србији, НВО, родна равноправност, …) може да донесе тегобе које могу да буду и фаталне и за иметак али и здравље и живот.
  На срећу нашу није сва српска елита финансијска односно привредна већ имамо и друге елите (медијска, политичка, безбедносна, судска, адвокатска, наставничка, уметничка, административна, предузетничка, радничка, ….) које нису толико богате да паре чувају у иностранству али су присутне у јавном животу и одлучују о којечему. Није случајно Запад уложио у корупциују медијске и правосудне елите десетине милиона € са променљивим успехом. Значајна су улагања и у безбедносне елите (војска и полиција али ту нису сигурни коме могу да верују). Итд.
  У суштини релативна неорганизованост и слабост русофила је привидна. Не треба заборавити да је руска спољна обавештајна служба после 2. светског рата преузела највећи део немачке агентурне мреже у бившој СФРЈ (такође и мрежу САД и УК) и да су западњаци касно схватили пре пар година да им је агентура на Балкану шупља и да су на кључним позицијама у суштини двоструки агенти па су почели да граде потпуно нову агентурну мрежу независну од претходне. А за то им треба време које они сада више немају.
  Што се тиче Пелоси и њене провокације то је нешто веома глупо и у суштини контрапродуктивно. Па ко при здравој свести од незападних лидера сме да се поузда у такве дилетанте који провоцирају непотребан рат. Свима је јасно да иза сцене тајванска елита и Кина воде преговори како да се ситуација с Тајваном мирно оконча. Вероватно ће се постићи договор где сви добијају јер на том културном простору више воле да се договоре него да ратују када није потребно а сигурно да није. Пелоси је само покушала да тај споразум поквари или барем одложи. Пошто се у суштини ништа није десило изгледа да је елита Тајвана већ постигла споразум са Кином и само чекају згодну прилику да га обелодане. Још једна изгубљена битка Запада.

  3
  1

Оставите коментар