Митрополија црногорско-приморска: Нисмо за рушење маузолеја, већ да обновимо Његошеву капелу

На питање да ли се Митрополија залаже да посмртни остаци Петра II Петровића Његоша буду ексхумирани и пребачени у цркву, из МЦП су одговорили потврдно, наводећи да се на тај начин испуњава његов аманет

Његошева капела на Ловћену (Фото: ИН4С)

Митрополија црногорско-приморска се залаже за обнављање цркве на Ловћену у облику каква је саграђена у време Петра II Петровића Његоша и није ни за рушење маузолеја, нити за његово измештање, речено је Вијестима из секретаријата Митрополије.

Из Митрополије је истакнуто да су све медијске манипулације последњих дана о наводном позивању на рушење најобичније, како је наведено, измишљотине, срачунате на изазивање мржње и нетрпељивости према Цркви.

Како се наводи, Митрополија би инсистирала на томе да обновљена црква буде што је могуће вернија реплика оне која је изграђена у време митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

Митрополија црногорско-приморска: Враћање Његошеве капеле на Ловћен цивилизацијско питање

На питање на ком се прецизно месту на Ловћену залажу да црква буде подигнута, из МЦП наводе да „прецизна локација остаје предмет за разматрање, с обзиром да грађење на тим висинама и на врху планине представља и изузетан инжењерски изазов“.

„За нас је важно да обновљена Ловћенска капела украси врх Ловћена приближно оној слици коју сви ми православни имамо у својој свести и у дубини душе“, додаје се у одговору.

Митрополија на питање да ли сматрају да маузолеј треба да остане на свом месту цитира писмо које је тадашњем премијеру Игору Лукшићу упутио сада покојни митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а у којем захтева обнову цркве на Ловћену и предлаже да црква буде у непосредној близини маузолеја.

Драган Крстић: Мештровићев споменик Његошу као споменик окупацији

На питање да ли се Митрополија црногорско-приморска залаже за то да посмртни остаци Петра II Петровића Његоша буду ексхумирани и пребачени у цркву, из МЦП су одговорили потврдно, наводећи да се на тај начин испуњава његов аманет.

„Велики је и тежак грех непоштовање последње воље било ког човека, а камоли Његошевог завета Црногорцима“, додају из Митрополије, преноси Танјуг.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је на округлом столу 27. јула да су, како је навео, дужни да обнове Његошев аманет, подигну цркву на Ловћену и врате његове свете и намучене кости у капелу.

Михаило Ђурић: Мештровићев маузолеј – јасна намера да се оскрнави Његошев гроб (1971)

У делу медија је потом након тог панела објављено да се СПЦ залаже за рушење маузолеја.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags:

3 replies

 1. У духу компромиса ја предлажем да се начини макета капеле и постави унутар маузолеја. Воља да ли ће макету градити икеа или лего. Компромис је на првом месту. Испред Његоша.

  16
  3
 2. Ни вино, ни вода. Но топао, ни хладан. Млак и бљутав. Господ му рече: „Испљунућу те!“

  6
  1
 3. И Ловћен, и Авала су оседлани. Срушена је Његошева капела. Срушен је Жрнов. То је урађено свјесно. И из једног центра дириговано. Ако се нема снаге да се то поништи, боље је ћутати. Него давати легитимитет нечему, што га у суштини нема.

  А Његошеве мошти се морају ослободити из тог кавеза. И сахранити негдје друго. Можда на врх Дурмитора. Његош није ни могао претпоставити да ће се Цетиње расбити. Па и Турци су посмртне остатке свог султана пренијели из Сирије.

  Његош је за земног живота љубио слободу, па није заслужио да му кости труну у кавезу. Окружен потомцима који мрзе на све оно што је за њега представљало светињу.

  10

Оставите коментар