Дритан Абазовић: Темељни уговор са СПЦ, штитићемо и уставна права тзв. ЦПЦ

Уговор треба да склопимо са СПЦ која у Црној Гори има четири епархије. СПЦ је такав уговор склопила у Хрватској, тамо има своје епархије, рекао премијер Црне Горе

Патријарх Порфирије и Дритан Абазовић (Фото: Снимак екрана)

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да Темељни уговор треба да се потпише са СПЦ коју у Црној Гори представљају четири епархије. Он је то изјавио на седници Владе Црне Горе на којој је предложено да се формира петочлани тим екперата који би требао да што прије успјешно заврши преговоре са Српском православном црквом око Темељног уговора.

„Уговор треба да склопимо са СПЦ која у Црној Гори има четири епархије. СПЦ је такав уговор склопила у Хрватској, тамо има своје епархије, да ли су још негдје не знам… Ми узимамо обавезу као држава да им заштитимо Уставом загарантована права, то ћемо радити и према другим вјерским заједницама, рачунајући и ЦПЦ. Кад је ријеч о културним добрима, њих штити закон и ништа што није предложено у закону неће бити у уговору. Грађани могу да буду спокојни, него их ми помамљујемо да ће њихови манастири и цркве завршити негдје друго –  неће. То су наша културна добра, нека се сви томе радују”, поручио је Абазовић.

Тврди да ће уговор са СПЦ бити потписан у складу са Уставом и законом.

„Нека се формира тим што прије, нека се заврше преговори успјешно… Овдје смо да завршавамо питања која су отворена. Треба да идемо даље. Ми можемо да се мрцваримо у процедурама, нећемо бити паметнији. Интенција је да на крају имамо документ који ће бити у складу са Уставом и законом, тако је и доживљавам, не придајем овој тачки никакав посебан значај, ова земља има много веће проблеме и изазове које су пред њом.”, навео је Абазовић.

Мило Ђукановић: Сигурно нећемо потписати уговор о коме машта СПЦ

Влада Црне Горе је данас расправљала о информацији о наставку преговора о статусу и уговорним односима између вјерских заједница и државе Црне Горе.

Министар вањских послова Ранко Кривокапић казао је да не чини форма суштину ствари.

„Рекао сам да ова информација није на трагу праксе коју је имала претходна влада када је преговарала са осталим вјерским заједницама. Рекао сам министру да Устав и закон нису за преговарање, већ оквир у ком треба утврдити садржај за преговарање, а то је –  шта су интереси Црне Горе, ко су уговорне стране, као елементарна питања, и наравно послије тога извјештај Влади како су преговори резултирали. Овог нема овђе иако се преговара од 2012. ми немамо уређену ту платформу. Добио сам одговор да је то било неформално, а да би ушли у преговоре то мора бити формално”, рекао је Кривокапић на сједници Владе.

Политика: Дритан Абазовић изједначио статус СПЦ и тзв. ЦПЦ

Он је истакао да се добра, као што су културни идентитет штите озбиљном процедуром, „а ово није то“.

„Имам питање са ким ми преговарамо”, упитао је Кривокапић.

Министар правде Марко Ковач је рекао да Кривокапић упорно покушава да ово питање преведе на терен политике.

Ковач је Кривокапићу поручио да покушава да информацију о вјерским заједницама преведе на терен политике.

„Стране у преговарању су вјерске заједнице према којима су сви окренути, и желимо да регулишемо све у складу са Уставом. Ја не видим ни у једној вјерској заједници елементе међународно правног субјективитета. Платформа се прави када се преговара са субјектима међународног права. Оно што опет кажем је интенција Министарства правде да се свим вјерским заједницама, ако оне желе, омогуће права и обавезе“, поручио је министар Ковач.

Побједа: Дритан Абазовић дорађивао Темељни уговор са СПЦ

Кривокапић је одговорио да, према овој информацији, Министарство правде не преговара ни са СПЦ јер ње нема у списку оних са којима се преговара.

„Она није регистрована у Црној Гори. Преговарате са четири епархије СПЦ и то подржавам, оне су регистроване у Црној Гори и надам се да ћете постићи договор са њима. Схватио сам да више не постоји модел који је организовао митрополит Амфилохије, укинут му је. Тако да констатујем, не преговарате са СПЦ, него четири епархије СПЦ и са осталим вјерким заједницама које су у информацији наведене”, истакао је Кривокапић.

На експертском нивоу Темељни уговор је усаглашен, а само треба да прође формалности на влади, пишу црногорски медији.

Здравко Кривокапић: Био бих недостојан премијер Црне Горе да сам Темељни уговор потписао у Београду

Након формирања преговарачког тима, приступиће се завршним разговорима око усаглашавања текста са представницима СПЦ, који би требало да буду окончани до краја овог мјесеца. Послије тога биће одређен термин за потписивање уговора. Очекује се да документ буде парафиран у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, а параф би требало да ставе патријарх српски Порфирије и премијер Дритан Абазовић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Етос, 23. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. ,, Оно чо’ек и оно људи. Оно нашло да старуши и правду дијели. Када се родило, цијело је село Бога молило да му Бог душу узме, да не иде и прича окле је, да не срамоти.,, Матија пре 40 г, и нешто🥰

  6
  1
 2. У мају 1977 године, академик Дејан Медаковић (1922-2008) обилазио је српске манастире предводећи студијску групу са Универзитета у Грацу. Обишли су и манстире у Црној Гори, и на основу разговора са игуманима, закључио је да је мало верника, да их је нешто више у Боки, а у унутрашњости су права реткост.

  Цитирани део који се односи на посету Морачи:
  Пише: Академик Дејан Медаковић
  „У Морачи нас дочекује отац Максимилијан, живи сам у конаку, али је стигао да се у тој пустињи угоји. Делује као пречански попа из Баната и чудно одудара у оном херојском пејзажу.

  Морача је некада била скривена и неприступачна. Ваљда због дугих година у којима је чувала своју нетактнуост, сада је кажњена магистралом, која пролази тик уз манастир.Због тога је на удару посјетилаца, али углавном из иностранства и Србије, из Црне Горе мало ко долази.

  Отац Максимилијан се брани, понекад је и нељубазан, али туристи су незаустављиви. С огорчењем прича о црногорској недуховности, дивљој природи, безверју и безбожништву.

  То није уобичајена калуђерска тугованка. Све је истина и још горе је од онога што казује овај калуђер залутао у црногорска брда.

  Црногорски народ је дехристијанизован. Векови страдања и нељудског живљења учинили су оно најгоре, створен је човек с двоструким моралом. Они су оптерећени лажју, у мрежи сатканој од толико супротности. То је средина обузета моралним пропадањем.

  С тугом мислим на Његоша, на свога претка Милорада, на прадеду Данила, који су тако верно служили једној нашој заблуди; поверовали су у црногорски мит. Нису били кадри да разликују истину и лаж, писали су с тако много искреног жара, дубоко уверени да откривају некакву српску Спарту.

  И Његош је повећавао ту заблуду. Горостас је био трагичан, а моји преци опседнути његовом вличином, проширили су дивљење и на његове сапламенике. Била је то још једна заблуда српске романтике.

  Сат касније пролазимо кроз врели Титоград. Боже, шта ли би рекао Његош, питам се, на чињеницу да главни град српске Спарте носи име по човјеку који је уништавао све што је српско.“

  (из дневничке књиге „Дани, сећања“)

  9
  1
 3. Литије су показале ко је Ко и ко је Где. Значи нема више фолирања. 🥰

  7
  2

Оставите коментар