Мило Ђукановић: Сигурно нећемо потписати уговор о коме машта СПЦ

Темељни уговор мора бити у складу са уставно-правним системом Црне Горе, а не у складу са митоманским интерпретацијама историје челника СПЦ како њима припадају нека посебна права, рекао Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Бета/АП)

Црна Гора није одустала од потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом, који мора бити у складу са уставно-правним системом државе, изјавио је црногорски председник Мило Ђукановић и додао да СПЦ нема никаква посебна права у Црној Гори.

„Уговор није никакав императив СНП-а, то је интерес сваке одговорне власти укључујући и ДПС, као ранију власт. Само је императив да тај уговор мора бити у складу са уставно-правним системом Црне Горе, а не у складу са митоманским интерпретацијама историје челника СПЦ како њима припадају нека посебна права. Не припадају им никаква посебна права”, рекао је Ђукановић у интервјуу за РТВ Црне Горе.

Сигуран је каже да државе неће потписати уговоре о каквим, како је рекао, машта СПЦ.

„Са тезом да докаже да је Црна Гора српска, теократска држава којом би требало да управља СПЦ, за шта су подршку добили и избором владе у Острогу”, каже Ђукановић.

Мило Ђукановић у емисији „Аргументи“ (Извор: Снимак екрана/РТЦГ)

Говорећи о попису становништва, црногорски председник Црне Горе је рекао да је то законска обавеза, која је, како тврди, прошле године пропуштена због нездраве атмосфере и српских медија.

„Закон о попису треба да дефинише све укључујући и тачан датум његовог одржавања. Ту прилику смо пропустили прошле године јер се пописи одржавају сваке 10 године. Та прилика се пропустила због потпуно једне нездраве атмосфере у којој су српски медији говорили о најважнијем националном интересу Србије да буде актер пописа у Црној Гори”, тврди Ђукановић.

Он је рекао да Закон о попису који је усвојила одлазећа влада треба допунити јер нису садржани сви неопходни елементи, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Мој кум Призренац је упозоравао монте******* али су му говорили ‘не знаш Дритана, то је поштена кућа’.
    Кумара покушао да им објасни шта је арнаут али ови не капирају. Ево сад ће.
    Мени се у сећање врати 2001. година кад су ми на Цетињу говорили „боље и са шиптарима него са вама Србијанцима“.

Оставите коментар