Вечерње новости: Вучић није америчком сенатору обећао санкције Русији већ економски пројекат

Једино обећање које је дато тиче се конкретног економског пројекта и претпостављамо да се на то односи реченица сенатора Криса Марфија, наводи саговорник „Новости“

Крис Марфи, Александар Вучић (Фото: Танјуг/Новости)

Председник Србије Александар Вучић током недавне посете сенаторске тројке из САД није дао никаква обећања у вези са увођењем санкција Русији – сазнају незванично Новости.

Према нашим информацијама, саговорници су се заиста дотакли те неизбежне теме, али се први човек Србије није обавезао да ће се Београд придружити казненим мерама Америке и Запада против Москве.

Помоћница државног секретара САД Карен Донфрид: Питање санкција Русији на столу пред Србијом

– Једино обећање које је дато тиче се конкретног економског пројекта и претпостављамо да се на то односи реченица сенатора Криса Марфија која се у појединим круговима нападно експлоатише као некаква тобожња гаранција председника да ће наша држава увести санкције Москви. Сви који добро познају председника Вучића знају да он не функционише по принципу притисака и да такве акције дипломата који се усуде да на тај начин утичу на његове одлуке обично изазову контраефекат. Тако да се овај наступ Марфија може тумачити као аутогол Американаца –  наводи саговорник Новости упознат са током недавних разговора са америчким званичницима на Андрићевом венцу, који напомиње и да у овом тренутку није упутно откривати о ком пројекту је реч, пошто се о томе тек преговара.

Подсетимо, сенатор демократа Крис Марфи у изјави за Глас Америке је, мимо дипломатског бонтона и правила, открио детаље разговора са првим човеком Србије. При том је, ако је превод његовог наступа био веродостојан, пренео да му је Вучић казао „позови ме за 60 дана. Провери јесам ли учинио оно што сам рекао да ћу учинити“.

Ова реченица послужила је појединим круговима и у Србији и у иностранству да „закључе“ како је Вучић спреман да уведе санкције Русији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 29. 4. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Он има право само да обећава , али нема уставно право да преговара , одлучује нити спроводи . Његова дужност као Председника дозвољава само протоколарне церемоније . Друга могућност је да се мења устав и у земљи уведе председнички систем . Проблем је што је он пре више година извршио класичан државни удар без икаквих последица и увео земљу у необјављену диктатуру . Још већи проблем је што су сви политички субјекти прихватили то као свршену чињеницу и у то антиуставно дејство се потпуно уклопили.

  2. Zelensky I Vucic imaju zajednickoga dobro placenoga strategic manager Einhorn . Zelensky znalacki zahteva pomoc od raznih drzava , vrlo sracunato I uspesno dok Vucic , svi znamo cemu je sklon.https://www.jpost.com/international/article-705760

Оставите коментар