Вучић са америчким сенаторима о гласању у Генералној скупштини УН

Председник Вучић нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, о чему сведочи и гласање Републике Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима

Александар Вучић и сенатори САД (Извор: instagram/buducnostsrbijeav)

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије.

„Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса”, рекао је Вучић.

Поводом кризе у Украјини, председник Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Републике Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.

Током разговора са америчким сенаторима, председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

„То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије”, истакао је Вучић.

Форин полиси: Запад мора да натера Вучића и Орбана да изаберу страну

Разговарајући о ситуацији у региону, председник Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ.

Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије. С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу „Отворени Балкан”, чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.

Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима. Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану КиМ, 19. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар