Помоћница државног секретара САД Карен Донфрид: Питање санкција Русији на столу пред Србијом

За САД је важно да се подржи Украјина у рату, али и да се Русији стави до знања да мора да плати цену за оно што ради, рекла помоћница државног секретара САД за Европу и Азију

Казнена експедиција у свиленим рукавицама: Делегација САД у Београду (Потпис и фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Помоћница државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид изјавила је да САД подржавају Србију у даљем сврставању уз САД и ЕУ, као и да Србија сама мора да одлучи како ће да се постави када је реч о санкцијама Русији.

Донфрид је, у интервјуу за Политику, оценила као веома важно за прикључивање Србије ЕУ и то што је наша земља гласала да се суспендује руско чланство у Савету УН за људска права.

„Подржавамо Србију у даљем сврставању уз САД и ЕУ. За САД је важно да се подржи Украјина у рату, али и да се Русији стави до знања да мора да плати цену за оно што ради. То је наш став, а Србија мора сама да одлучи како ће да се постави када је реч о санкцијама“, поручила је она, истичући да је питање санкција „несумњиво на столу“ пред Србијом.

Када је реч о српској економији, Донфрид је закључила да су за највећи број нових инвестиција и економски раст у Србији заслужне земље ЕУ.

Сматра да је спољнополитички интерес Србије придруживање ЕУ, те додаје да САД подржавају тај процес.

„Ако погледате америчке програме у Србији, без обзира на то да ли је реч о борби против корупције, слободи медија или владавини права, све то помаже Србији да уђе у ЕУ. На Србији је да одлучи где јој леже спољнополитички интереси и да тежи том циљу“, казала је она.

На питање да ли је задовољна оним што је чула на састанку са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић, Донфрид је позитивно оценила став председника земље и нагласила је да је Вучић веома јасан у вези са тим где види будућност Србије, а то је ЕУ.

Карен Донфрид (Фото: Небојша Марјановић)

Осврнула се и на изјаву амбасадора Хила да САД жели да сузбију руски и кинески интерес у Србији и казала да њена земља верује да свака држава има суверено право да одлучује о својој спољној и безбедносној политици, било да је то чланство са ЕУ или НАТО.

„Видимо и стратешко партнерство Русије и Кине. То је несумњиво контекст у којем је амбасадор Хил говорио о Србији, која треба да одлучи каква ће њена спољна и сигурносна улога бити. Србија мора да размишља о томе ко је подржава, а ко не би волео да успе“, поручила је званичница Стејт департмента.

Када је у питању ситуација на КиМ, Донфрид је истакла да је веома важно за Косово и Србију да сарађују и реше однос.

Према њеним речима, САД подржавају дијалог којем посредује ЕУ и свеобухватан споразум који ће резултирати нормализовањем односа с фокусом на међусобно признање.

Америка потпуно открила карте: Србија по мери Запада – раздробљена и на коленима

Указала је на то да је, приликом боравка на Косову, увидела да постоји спремност за тај дијалог, као и да је о томе разговарала са председником и премијерком Србије и изразила наду да ће се на том плану напредовати.

„То је управо напредак ка свеобухватном споразуму који ће нормализовати односе, с фокусом на међусобно признање“, навела је она и додала да је и од председника и премијерке Србије чула да су спремни да се укључе у тај дијалог, пренео је Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар