Виола фон Крамон: Србија може да рачуна на помоћ ЕУ уколико уведе санкције Русији, али то не значи и лакши пут ка Унији

Ако заиста жели да се придружи ЕУ Србија мора да се усклади са санкцијама Русији. Време седења на две столице и балансирања између Запада и Русије би већ требало да је прошло

Виола фон Крамон (Извор: Heinrich Böll Stiftung)

„Србија мора јасно да покаже где јој је место и ако заиста жели да се придружи Европској унији, мора да се усклади са санкцијама Русији. Међутим, никакво увођење санкција неће заменити наш надзор над медијским слободама или људским правима”, рекла је у интервјуу за Нова.рс посланица Зелених у Европском парламенту, Виола фон Крамон.

Она је у разговору за Нова.рс рекла да Србија може да рачуна на помоћ ЕУ уколико се одлучи да уведе санкције Русији, али то не значи аутоматски лакши пут наше државе ка тој заједници.

„У Бриселу често можете чути оштре критике управо на теме везане за владавину права или медијске слободе. Не можемо да прихватимо оно што Телеком Србија ради и надамо се да ће се националне ТВ фреквенције додељивати на основу заслуга, како би и Н1 и Нова С могли да допру до шире јавности у Србији”, нагласила је она.

Виола фон Крамон упутила скандалозну поруку о СПЦ, па избрисала твит

Редовно истичете да је време седења на две столице истекло. Да ли вам последњи потези Србије делују као да је ближа ЕУ у односу на Русију? И да ли очекујете да Србија уведе санкције?

Руска инвазија на Украјину дефинитивно ствара нови геополитички замах и свет не функционише на исти начин као пре 24. фебруара ове године. Србија стога мора јасно да покаже где јој је место и ако заиста жели да се придружи ЕУ, мора да се усклади са санкцијама Русији. Време седења на две столице и балансирања између Запада и Русије би већ требало да је прошло.

Из Брисела и САД стижу снажни притисци да то учинимо, али да ли наша држава може да добије и гаранције да ће јој се помоћи у ситуацији кад то учини, посебно ако знамо да смо енергетски зависни од Русије?

Апсолутно. Погледајте пример Молдавије, мале земље која је директни сусед Украјине, па чак и са проруским трупама на свом тлу у Придњестровљу. Кад је нова проевропска влада одлучила да прекине енергетске везе са Русијом, ЕУ је појачала и повезала Молдавију са системом електричне мреже ЕУ и обезбедила јој огромну макрофинансијску помоћ за управљање својим рачунима за енергију и гас. Ово може бити добар пример и за Србију. Ако сте поштен и поуздан партнер, наравно да вас ЕУ неће оставити на цедилу. Али играње на све карте и помагање Русији да избегне санкције или увоз кинеског оружја усред рата у Украјини шаље нам радикално другачије сигнале.

Виола фон Крамон: Србија да одлучи да ли ће са ЕУ или Русијом

А колико та одлука може да утиче на ЕУ интеграције наше земље? Да ли то може да их убрза?

Придруживање ЕУ је процес који захтева испуњавање добро успостављених стандарда, али и усклађивање са нашим вредностима и принципима. Санкције руским субјектима и политичарима су управо то – принципи и вредности у пракси. Усклађивање Србије са спољном политиком ЕУ је заиста неопходно за даљу интеграцију у ЕУ, јер неће бити подршке отварању нових кластера или поглавља ако се то не учини.

Сматрате ли лицемерним то да се као награда за увођење санкција Русији убрза пут у ЕУ и зажмури на кршење владавине права, недостатак медијских слобода и уопште људских права? Може ли се без тога у ЕУ?

Апсолутно не. Као што вам је познато, и Европски парламент и Европска комисија веома пажљиво прате ситуацију у земљи и овде у Бриселу често можете чути оштре критике управо на теме везане за владавину права или медијске слободе. Не можемо да прихватимо оно што Телеком Србија ради и надамо се да ће се националне ТВ фреквенције додељивати на основу заслуга како би и Н1 и Нова С могли да допру до шире јавности у Србији. Никакво увођење санкција неће заменити наш надзор над медијским слободама или људским правима, нема сумње у то.

Виола фон Крамон: Избори нису били ни слободни ни поштени, Србија ће платити цену ако не уведе санкције Русији

Отворено критикујете режим у Србији око бројних питања и због тога вас представници власти редовно помињу. Недавно вас је председник Вучић описао као „ходајућу срамоту”. Да ли вас погађају такве увреде?

Веома пажљиво пратим ситуацију у Србији и лично ми не сметају напади. Неки српски политичари очигледно имају тај стил. Међутим, за укупну политичку климу у земљи било би боље да се ови лични напади и неприхватљиви језик не користе за таргетирање политичких противника. Сви ми овде радимо на томе да Србија буде боље место и нова држава чланица ЕУ, али за то господин Вучић треба да схвати да је плуралитет мишљења и слобода изражавања предуслов.

Мислите ли да Вучић искрено Србију води ка ЕУ?

Желим да верујем да СНС и председник Вучић имају интерес да Србију приближе ЕУ. Он је добио нови мандат и јасну одговорност за правац у ком ће ићи земља. Дозволите ми да још једном разјасним да је искључиво на Влади и председнику Србије да одлучују о темпу европских интеграција – што пре Србија буде усклађена са спољном политиком ЕУ и достигне одређени стандард у области владавине права, то ће пре постати пуноправна члан.

Александар Вучић: Неувођење санкција Русији много кошта, али би нас и увођење коштало

Председник Србије недавно је изјавио да су под притиском страних служби одустали од ископавања литијума и да смо тако изгубили прилику да зарадимо огроман новац, наводећи примере Немачке и Португала као држава које ће профитирати од литијума. Па, каква је ситуација у Немачкој по том питању? Да ли се копа литијум и како?

Ископавање литијума је питање које утиче на поларизације у многим земљама широм Европе, не само овде. Без обзира на то, ми у ЕУ смо уверени да свако ископавање литијума мора да се обавља по највишим еколошким, радним и социјалним стандардима. У Немачкој се сада разговара о неколико пројеката и када се еколошки стандарди у потпуности задовоље, они ће почети. Ово је и моја порука за Србију – ви имате право да одлучујете шта ћете са својим ресурсима, али ми ћемо увек бити ту да инсистирамо на европском нивоу заштите животне средине и радника.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 24. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Русија да услови даљу испоруку гаса Европи Србијом. Ако Србија уведе санкције Русији под притиском ЕУ, нема гаса за Немачку и Француску. 🙂
  Русија би Србији дала невиђену важност, ионако је већ све поремећено, па би ово било право освежење. 🙂
  Русија би показала да мисли на Србију, ЕУ би нам бар мало „сјахали“, и све је у реду.

  4
  2
 2. Има бре да вас размножи Владимир Велики, много боље неголи задњи пут.
  СВАКОМ комшији по парченце, ки пиZа.

Оставите коментар