Сенатор Крис Марфи: Вучић љут као осица због такси, али спреман на компромис и признање Косова

Амерички сенатор Крис Марфи рекао је да је председник Александар Вучић спреман на споразум и да призна независност Косова, али да је озлојеђен због такси на увоз српске робе од сто одсто

Амерички сенатори Крис Марфи (десно) и Рон Џонсон (Фото: Н1)

Сенатор из савезне државе Конектикат Крис Марфи, који је са Роном Џонсоном недавно боравио у посети Приштини и Београду, верује да је председник Србије Александар Вучић „спреман да склопи споразум са Косовом и да призна његову независност, али је тренутно љут као осица због таксе од 100 одсто“.

„Обојица га убеђујемо да се што пре врати за преговарачки сто, а он нам наводи да ће бити спреман да поново разговара чим се таксе укину“, навео је Марфи, како преноси КоССев, у блогу објављеним на сајту Medium Corporation након завршетка посете двојице сенатора Косову, Србији, Украјини и Немачкој.

„Наш састанак с Вучићем је важан, јер Трампова администрација посвећује мало пажње још увек тињајућим сукобима на Балкану. Наше посете местима као што су Београд и Приштина вероватно ће остати забележене као посете америчких делегација на највишем нивоу које ће ове земље доживети за време Трамповог мандата. Важно је да Американци посећују места попут Србије, која такође има јаке везе са Русијом, како би наш однос са њом опстао“, оценио је Марфи.

Преносећи импресије из Приштине, Марфи је написао да је то један од његових „најдражих градова у свету“, да је Косово „најмлађа држава у Европи, а улице су пуне енергије и виталности“.

„У нашој држави (Конектикат) живе десетине хиљада (углавном Албанаца) имиграната из овог дела света, а многи успешни Американци албанског порекла у нашој земљи подржавају школе и невладине организације у местима као што је Приштина. Они који су гласали за мене желе да будем снага мира на Балкану и зато сам их послушао“, навео је Марфи у блогу.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Н1, 18. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. У Уставу Србије не постоји могућност компромиса, чак и да је /а није/
  потписана капитулација!
  АВ јеХарадинајевим таксама политички надигран и то смета његовој
  сујети.
  “Скидање такси“ би му дошло као одушак његовој сујети, и као изговор
  за еневтуално “компромисно“ /за Србију увек/ губитничко решење.
  Умислио је да је он тај коме је Историја доделила улогу да “разреши“
  “Косоваски чвор“?!

  Драган Славнић

Оставите коментар