Ведран Гагић: Чаробни бројеви или О новом писму еп. Атанасија патријарху

У времену слобода у којем живимо, на читаоцу остаје слобода избора, или буквалног бројања и тумачења бројева, или Владикиног алегоријско-асоцијативно-асиметрично-мистичног метода тумачења

Фото: СПЦ

Објављено је и пето (!) писмо Еп Атанасија Патријарху. Ред налаже да га испоштујемо коментаром.

Још у своме другом писму умировљени Епископ Атанасије оштро се противио Патријарху, за којега је другде тврдио да није његов Патријарх (!), у вези догађаја на прошлом СА Сабору. Владика Атанасије писао је тада да је већина Епископа на Сабору, тачније равно 22 Епископа, по његовим речима, протестовало и тражило измену Саопштења СА Сабора.

О овоме је моја маленкост, за коју је Патријарх ипак Патријарх, и Сабор Сабор, и Синод Синод, и портпарол гласноговорник истога, и Владика Давид Еп крушеВачки, а не крушеБачки, итд. итсл., већ писала. Тада је иста моја маленкост написала следеће „… као што је познато ту исправку су тражилa мање од 10 Архијереја…“ (овде реч исправка читати под наводницима који се не виде). Међутим, Владика опет сада у петом писму, то јест три писма после своје првобитне тврдње, говори на сличан начин следеће: „после читања Давидових неутемељених оптужби итекако гласно и јасно већина Епископа [је] протестовала (зато су тражили да се исправи Саопштење Св. Сабора,…“

Будући да моја маленкост, баш као ни умировљени Епископ бивши херцеговачки (!), није била присутна на Сабору, не могу коментарисати гласност протестујућих Владика. Задивљен сам ипак како, упркос овој чињеници, Владика Атанасије зна скоро и приближну децибелну вредност протествујућих (sic.) гласова. Али оно што цела јавност зна, а Владика још и боље од јавности, јесте да је измену Саопштења тражило мање од 10 Архијереја, како сам и написао скоро месец дана раније.

Разликујемо се ипак у томе што ја мање од 10 архијереја означавам као „мање од 10 архијереја“ а Еп Атанасије их именује као „гласна већина“ или „тачније равно 22 епископа“. И то чини и у овом петом писму Његовој Светости иако је од другог писма већ доста воде протекло Требишницом.

У времену слобода у којем живимо, на читаоцу остаје слобода избора, или буквалног бројања и тумачења бројева, или Владикиног алегоријско-асоцијативно-асиметрично-мистичног метода тумачења.

Потписи потписника захтева за измену Саопштења:

Потписи епископа (Фото: Созерцање)

Дакле да избројимо доле наведене потписе:

Опција 1 – Један, два, три, четири, пет, шест, седам, осам! Осам епископа, то јест, „мање од десет“

Опција 2 – Један, два, три, четири, пет, шест, седам, осам! То јест, „гласна већина од тачно 22 Епископа“.

П.С. Претпостављам да у складу са алегоријско-асоцијативно-асиметрично-мистичном спознајном методологијом Епископ који није био на Сабору, сведочи о гласности протеста на томе Сабору, и потписује захтев за измену Саопштења тога Сабора.

чтец Ведран Гагић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Созерцање, 18. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Испод реченице: “Потписи потписника захтева за измену Саопштења”, г-н Гагић даје факсимиле осам потписа – али, испод чега? Зашто није дао факсимил тог захтева за измену Саопштења испод кога би се јасно видели ови потписи? Ово је неозбиљно! У крајњој линији то би могли бити и с брда-с-дола копирани потписи не испод једног, него и више докумената, писама, честитки – било чега.

 2. Одлична анализа г.Гагића. Човек није дао цео текст исфризираног и преправљеног Саопштења Сабора јер би то захтевало 2 велике странице. Уколико желите можете то наћи на Братском сајту Борба за веру.

 3. @ Неозбиљно! благош мене да испратите http://borbazaveru.info/images/stories/Kategorije/dopis.pdf
  А бивши владика Атанасије Јевтић нек набоји по именце 22 ком. О истом трошку нека нам сепаратиста из Калифорније (Maxim Monkey) покаже белешке са Сабора* у коме га је подржало више од 2 епископа како тврди владика Давид – што потврђује патријарх у смиреним и поучним одговорима похистерисалом Јевтићу.
  P.S. „Следећа занимљивост јесте да епископ Атанасије Његовој Светости Патријарху пише да су 22 eпископа тражила измену (он каже „исправку“) Саопштења Св Архијерејског Сабора. А као што је познато ту исправку су тражилa мање од 10 Архијереја (убрајајући и њега). Одакле епископу Атанасију број од тачно 22 епископа, остаје такође непознато? Можда је потребно да тај број читамо алегоријски? Ако је тако, можда је онда Владика у праву. Јер по неким тумачењима број 22 симболише неред и хаос! Следствено, ово би био еклатантан пример где је алегоријска егзегеза далеко прикладнија од буквалног тумачења броја потписника. Да није у питању некакво знамење?“
  https://stanjestvari.com/2019/08/05/vedran-gagic-saopstenje-na-saopstanje/
  И наравски, да би се видела размера чина – која је што би бивши владика Атанасије рекао пара-синагога-лна, али не ипак ово групашење има капацитет расколa – видети и
  https://stanjestvari.com/2019/05/23/saopsenje-na-saopstenje/
  *) али не оног невеликог и несветог Crete 2016.

Оставите коментар