Милорад Додик: Сјећање на жртве Јасеновца – наша света дужност и одговорност

Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког логора Јасеновац, Додик нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје мјесто у сјећању

Милорад Додик (Фото: Алексей Никольский)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашње, као и будуће генерације свим жртвама Јасеновца дугују сјећање и незаборав, јер је то света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности.

Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје мјесто у сјећању.

– На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживјело само око 80 логораша од њих 1.100 – рекао је Додик, истичући да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске.

Он је нагласио да је једини гријех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, у којима чак ни дјеца нису била поштеђена.

– Јасеновац је мјесто нијеме тишине које највише говори, јер је то мјесто бола, јаука, мученичке крви и туге. Од свега највише боли дјечији јаук и дјечија суза. Историја је забиљежила да се на том мјесто десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не смије никада и никоме поновити – поручио је Додик.

Зашто се никада неће сазнати прецизан број брутално убијених јасеновачких жртава

Он је рекао да невине жртве јасеновачког логора смрти никада не смију бити заборављене и морају имати своје мјесто у нашој култури сјећања, те да свијет мора да се окрене миру – разум да говори, а оружје вјечно заћути.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/СРНА/Искра, 22. 4. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Милорада Додика за председника Србије.

    3
    3

Оставите коментар