Конференција за новинаре: Петиција против увођења санкција Руској Федерацији

Више од две стотине српских духовника, академика, професора универзитета, доктора наука, друштвених и јавних личности потписали су Петицију против увођења санкција Руској Федерацији

За непуних 72 сата, скоро две стотине српских духовника, академика, професора универзитета, доктора наука, друштвених и јавних личности, потписало је Петицију против увођења санкција Руској Федерацији.

Међу потписницима су српски академици: Василије Крестић, Матија Бећковић, Данило Баста, Коста Чавошки, Љубодраг Димић и Славенко Терзић; епископи СПЦ: бачки Иринеј, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански и администратор Епархије шабачке Фотије; угледни професори универзитета и доктори наука Мило Ломпар, Слободан Антонић, Миломир Степић, Милош Ковић, Миша Ђурковић…, као и писац Никола Маловић и режисер Емир Кустурица.

На конференцији за медије, која је одржана 18. априла у Прес центру УНС-а, говорили су академик Матија Бећковић, као и универзитетски професори Мило Ломпар, Милош Ковић и Зоран Чворовић. Петицију и списак потписника представио је Бранимир Нешић.

Матија Бећковић

„Ниједном малом народу у наше време не би пало на памет да уводи санкције Русији, нити је то из главе тих малих народа. То им неко наређује, и то не због Русије, него да се зна ко им је газда. Такво понижење не би Србија смела себи да дозволи први пут од свог постанка.“

Мило Ломпар

„Тражи се, дакле, да се Србија прикључи санкцијама да би се приклонила западној интерпретацији кризе у Украјини. Посредно, од нас се тражи да признамо да је злочиначко и противправно бомбардовање Србије 1999. године било нешто са чиме смо макар накнадно сагласни. То је најдалекосежнија последица овог захтева.“

Петиција против увођења санкција Руској Федерацији

Милош Ковић

„Да ли је могуће да неко мисли да би Србија треба да донесе „рационалан“ избор и да се одрекне Русије? То је одсецање гране на којој седимо, то је национално самоубиство. Морате да знате шта су ваши национални интереси и од тих интереса не одступате. Зашто? У питањима као што је опстанак наших суграђана на Косову и Метохије, на опстанак наших грађана у Републици Српској, одговор може бити само један, а та питања зависе од Русије.“

Зоран Чворовић

„Јасно је да увођење санкција Руској Федерацији од стране мале Републике Србије неће угрозити интересе РФ али ће директно угрозити српске националне интересе. РФ, са проавом вета у Савету безбедности УН је једини гарант очувања територијалне целовитости Републике Србије јер Резолуција 1244, која на четири места гарантује да ће се трајно решење за Косово и Метохију наћи у оквиру Устава Републике Србије не може бити промењена без сагласности Русије. Русија брани правом вета Косово и Метохију у саставу Србије.“

Закључак

Потписници петиције подсећају да руски народ данас пролази кроз исте притиске „политичког Запада“ и све видове хибридног рата кроз које је прошао српски народ у последњој деценији 20. века. Истичући да српски и руски народ „вежу вишевековне везе“, потписници исказују пуну солидарност и подршку руском народу у „одлучној борби за право на живот и слободу“. Надају се да ће „Украјинци одбацити западне саветнике који их због својих себичних интереса гурају у крвопролиће са православном руском браћом и да ће разум и мир превладати“.

На крају, потписници очекују од најзначајнијих националних установа српског народа, као и од политичких организација и новоизабраних народних посланика, да се јасно одреде против увођења санкција Русији.

Тражећи од председника Србије Александра Вучића да одбаци притиске са Запада и да Влада Србије не уводи санкције Русији, потписници петиције подсећају да је управо Руска Федерација гарант очувања како Косова и Метохије у саставу Србије, тако и дејтонских уставних позиција Републике Српске.

СНИМАК ИЗ ПРЕС ЦЕНТРА УНСCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

11 replies

 1. Неустрашиво, нѣма шта. И надасве врло (ре)креативно. Напотписивасмо се којекаквих петиција ових година, са све “дизања свог гласа” те изношења “скромних мишљења”. Још кад би резултати тог титанског прѣгнућа надмашивали оно чувено “трла баба лан”…

  23
  36
 2. Odgovor ovom gremlinu…Jos kad bi bilo manje vas ****** i ******* koji na sve sto je makar i malo pozitivno imaju odbojnost i komentarisu sa mrznjom, onda covek treba da se zapita u kom procentu je srbin srbinu neprijatelj u Srbiji. Ponekada se pitam nije li bilo bolje da po skolama ne ucimo sve odjednom, nego da nas kao u Svajcarskoj odmah u osnovnoj skoli usmeravaju u odredjenom smeru. Ovako sada imamo neogranicen broj sveznadara i antipodova svemu zivom bilo to pozitivno ili negativno. Ako mislis drugacije, a nemas prostor gde to da izneses, idi brate otvori najblizi kontejner za djubre, kao u crtanim filmovima nekada, pa prosipaj mudrosti koliko ti se prohte…

  41
  15
 3. @ Гремлин

  Као неко ко је потписивао већину тих апела – па и овај последњи који такође критикујете – могу да Вам кажем да сам уверен да је нпр. Апел за одбрану Косова и Метохије угаони камен у ономе што бисмо могли да назовемо “непредавање КиМ”. После тога је дошао и став Сабора (Порука САС СПЦ о Косову и Метохији), и то наравно ојачао и дигао на виши ниво.

  Још један Апел за који скромно верујем да је омогућио да присуствујемо васкршњим Литургијама (а да не будемо кажњени) пре две године је овај:

  Молба Патријарху српском: Одбраните право своје пастве на Литургију
  https://stanjestvari.com/2020/04/03/molba-patrijarhu-srpskom/

  Епископ бачки Иринеј: Апелујем на надлежне да макар на Васкрс дозволе народу долазак на Литургију
  https://stanjestvari.com/2020/04/12/episkop-backi-irinej-apelujem-na-nadlezne/

  Синод СПЦ: Молба државном врху да одобри прекид забране кретања на Васкрс од пет до десет часова
  https://stanjestvari.com/2020/04/13/sinod-spc-molba-za-vaskrs/

  Блиц: Синод променио став под притиском верника и петиција појединих академика и јавних личности
  https://stanjestvari.com/2020/04/14/blic-sinod-promenio-stav-pod-pritiskom-vernika/

  ПС. И да не наводим даље примере, “да не чује зло/Зло”… 🙂

  55
  5
 4. @Dragan
  Штета због звѣздица… Иза њих се сигурно крије бисер твојих дубокијех мисли, који ће, авај, занавѣк остати мноме нѣдокучен због цензуре гнусне.
  Нѣје, јуначе, овдѣ уопште ствар у свиђању или одбојности, а најмање о мржњи. Већ о јаловости. Ако су петиције оно најбоље што српска интелектуална елита умѣ да учини (а с годинама и количином оваквих протестних писама тај утисак само јача) – онда је та “елита” јалова. А ако Гремлину та јаловост смета, вѣроватнѣје је да из њега проговара туга, а нѣ мржња. Копчаш?
  Иначе, нѣ висим по порталима, а коментаришем углавном овдѣ, – нѣ баш често, и нѣ на све теме, имам паметнија посла. Тако да те нѣћу прѣвише цвѣљати.

  @Александар Лазић
  И сам сам потписао већину тѣх петиција. Такође најчешће с осѣћајем да обављам прилично бесмислену радњу: Изразио сам “свој нѣпристанак” на нѣшто, и шта сад? Најчешће – ништа. Већину тѣх петиција нѣје пратио ама баш никакав пратећи садржај, гест, који би то нѣслагање, нѣпристајање, протест потврдио.

  Потписао сам и ону молбу патријарху Српском за Васкрс коју помињете. И шта? На Васкрс прѣ зоре пођем пѣшке до најближег храма у центру града (око 3,5 км), изокола и споредним улицама, како ме успут нѣ би покупила нѣка полицијска патрола. Прѣд црквом и у цркви с парохијским домом – гробна тишина. Капија порте – закључана. Нигдѣ ни живе душе – свештенство нѣје служило чак ни без вѣрника. Поражавајуће за град од 130.000 душа (с околином). Стајао сам 20-ак минута прѣд капијом порте, потпуно сам, па се вратио кући. Послѣ сазнам да је у нѣким другим храмовима литургије ипак било… с врло мало људи. Испада да ни свештенству ни пастви баш и нѣје било много стало до Васкршње Литургије.

  Нѣ знам имају ли покретачи ове петиције нѣке везе с организаторима протеста “Нѣ у моје име”? Понѣко вѣроватно има, закачих у једној вѣсти о послѣдњим Мировићево име, а он је редован потписник оваквих папира. Ето, да су се цѣњени првопотписници мало умѣшали у масу с петицијом у рукама, тражећи у лаганој шетњи од учесника протеста и пролазника да ОНИ ЊИМА за промѣну дају аутограм… па по завршетку протеста позвати новинаре и обавѣстити јавност колико потписа је скупљено… Догађаје трѣба производити, у иницијативе унѣти више духа и духовитости, помучити се мало на стварању осѣћаја заједништва… У таквој шетњи би се свакако родиле боље идеје од овога што ми је сад пало на памет.

  Овако… Волѣо бих да сте у праву што се тиче њихове учинковитости, али чини ми се да свака нова петиција има све мање смисла. Све остаје у кругу једних те истих имена, дозлабога прѣдвидљиво и зато све мање људима занимљиво, па постаје нѣјасно коме се петиционаши уопште обраћају. “Национална елита” остаје за народ друга планета исто као и она “ненационална”. Сплин и спин.

  27
  3
 5. @ Гремлин

  Жао ми је што нисте присуствовали Литургији на Васкрс 2020. године и тачно је да није било свуда (чак и “без верника”). Наше је да урадимо оно што је до нас, а остало да препустимо Богу.

  Нѣ знам имају ли покретачи ове петиције нѣке везе с организаторима протеста „Нѣ у моје име“?

  Колико знам – немају никакве, и верујем да је боље да је немају. Уверен сам да сам овакав хајдучки (“ад хок”) и неформални облик деловања може дати резултате, чим се оформи било каква организација одмах крену “кртице” да буше. И на крају и избуше све и свја.

  Поменуо бих и апеле са захтевом да се престане “пребирање костију јасеновачких и других новомученика из НДХ-а”, после серије позива рекао бих да је, ако ништа друго, постало “непопуларно” изаћи и рећи да је у Јасеновцу страдало “око 100 хиљада”.

  Но немам сумње да се непријатељ (како онај од крви и меса, тако и Непријатељ нашега спасења) само притајио и покушава да се прегрупише. „Бдите и молите се Богу“ (Мт. 26,41)

  Александар Лазић

  ПС. Хвала Вам што и овде користите „јат“ (ѣ)

  21
  2
 6. @Гремилине, брате мој, „петиције“ служе да се види колико нас је још увек живих у доба ове најгоре до сад окупације и хибридног рата. Оне су заправо тајни знаци колико нас је живих јер ја кад у мом крају, у Београду који је највише окупиран, сретнем много становника којима је живот „теретана-блеја-порнићи-гудра“ и оне друге дебиле „алтернативне“ повраћа ми се јер знам да би и једни и други продали и Српску и Црну Гору, за Косово и Метохију већ мисле да је изгубљено, обожавају брозовштину и желе доживотно да буду „кул“ и „млади духом“ тј. инфантилни дебили. Падам у замку, као верујем и сви ми, да jе моје дебилно окружење заправо такво у целој Србији и да нам нема спаса. Онда видим неку овако „петицију“ а заправо те петиције су писма потврде да нисам сам и да има још 50 000-100 000 Срба којима није живот „теретана-блеја-порнићи-гудра“ и „алтернатива“. Чак и ови несрећни окупаторски избори су пријатно показали да нас има близу 900 000 који смо гласачи „екстремне“ деснице како нас „алтернативни“ етикетирају. Долази ускоро време слободе кад ћемо и без петиција да се радујемо један другом. Жив био!

  49
  5
 7. СТАЊЕ СТВАРИ
  Поштовани,
  Зашто нема могућности да се петиције потпишу и из иностранства? А ако има, где и како?
  Када је била петиција за одбрану Косова и Метохије, могло се потписивати. Нисам сигурна на ком сајту. Чиними се баш на Вашем.
  Унапред хвала

  12
 8. @ Mirjana

  Покретачи Петиције (а Стање ствари није међу њима!) су замислили да у понедељак буде прво конференција за новинаре, представљање Петиције и онда ће се објавити сам текст и први потписници. Претпостављам да ће после тога бити омогућено да Петицију потпишу сви који желе, без обзира да ли су у Отаџбини или у Расејању.

  25
 9. Миловане и остали контра ”јата”:
  ништа се не види ко сте и колико живи по потписима и петицијама. Само се ђаволу потписује. Да си ишта разумео што си читао, знао би то. Крени од Фауста. Ако је то једино где сте живи одмах се упуцајте. При том сте још безобразни – кад импликујете да милиони Срба који се потписати неће, јер живе реални живот, и не разматрају такве небулозе, нису неки живи…сва та интелектуалштина је чисти фејк. То је посуновраћена екипа, која је побркала Beruf и Berufung.

 10. Поред ове петиције било би лепо да напишемо и отворено писмо амбасадама Русије и Белорусије у коме би се оградили од поступака наше власти и које би потписали сви честити грађани Србије. Наравно уз напомену да смо под окупацијом.

  5
  1
 11. @Никка, фејк? Beruf и Berufung? Лепото, ти вероватно спадаш у “алтернативне”? Љубим те у око, жива била!

  1
  3

Оставите коментар