Синод СПЦ: Молба државном врху да одобри прекид забране кретања на Васкрс од  пет до десет часова

Предлог и молба да се одобри прекид забране кретања на Васкрс како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник

Са своје седнице, одржане данас, 13. априла текуће године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

Са исте седнице упућени су изрази братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

(Сајт СПЦ, 13. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Господе Свемоћни, опрости нама грешнима, и помози да ти дођемо на Васкрс!
  Мајко наша Пресвета и Пречиста, умоли Сина Твога да се смилује на нас мале и заблуделе! Амин.

 2. Hvala dragom Bogu , bez obzira na epilog !
  U jesnom trenutku sam se uplašio da do ove molbe neće ni doći.
  I još nešto … Ekspresan broj negativnih komentara po raznim medijima na ovu vest je , na žalost , najbolji pokazatelj u kakvom društvu živimo. Neka je i njima i nama Bog u pomoći !

 3. Свака држава у суштини функционише на атеистичким принципима и у стварима из њене надлежнисти и одговорности, не мари много за заповести Божје или став Цркве.

  Кад Црква свој став по тако важном црквеном питању, као што је причешћивање или прослављање Васкрса, прилагођава ставу и аргументима државе, тиме она и сама себе оспорава и срозава на ниво фолклора или оних што шетају кучиће.

  Овим ставом и предлогом, хвала Богу, наша црква себе враћа себи.

  А држава (као и свако од нас) нека ради своје.

 4. Žao mi je što ljudi,naši srbi ne shvataju malo ozbiljnije stvari.
  Sveto pričešće!
  Sveta Liturgija!
  Pa šta drugo da pričamo..
  Mediji prenose al ne prenose sve već ono šta im odgovara.
  Sve su to prodane duše. Drugačiji stav košta.
  Navalili na crkvu i vernike…dal se neko pita koliko bolesti i zla se poseje na gej paradama….daju ljudima pravo kad netreba a kad treba zatvaraju oči,za to nazovi isto dobro radi samog sebe tj. Čoveka.(grip je izlečiv al duša kad se razboli samo je jedan lek)
  E moj srbine…preci nam se u grobu prevrću. Šta bi rekli Vučićevi preci i Brnabićke da ih vide šta podrzavaju a šta brane….oh da žalosna je to tuga do neba… djabe ti i škola i sve kad pameti za dušu nemaš…
  Čovek bez duše nije čovek već beslovesno biće….da, jedan je život al i jedna je večna smrt il večan život. Ah, tako malo nam treba, da budemo ljudi da budemo sveti.

 5. Представници наше Свете Српске Православне цркве моле земаљску „српску“ власт, која је озбиљно закупусала у Божије просторе, да јој дозволи да са верним народом, прослави Васкресење Христово! Нисам учен човек, али за мене је ово догађај библијских размера.

 6. Црква и држава су одвојене. Самим тим Црква треба да се обрћа верном народу, а не државним властима.

Оставите коментар