Немачка влада избацује из употребе три милиона ковид вакцина

Немачки званичници нису задовољни стопом вакцинације, нарочито међу старијим особама, иако је око 76 одсто становништва потпуно вакцинисано, а 59 одсто је добило трећу дозу

Фото: Бета/АП

БЕРЛИН – Немачко Министарство здравља саопштило је данас да ће та земља до краја јуна можда морати да избаци из употребе три милиона доза вакцине против корона вируса којима је истекао рок.

Портпарол Министарства здравља Немачке Хано Кауц рекао је да досад није уништено много вакцина, иако није могао да наведе тачан број.

„Имамо више вакцина на располагању у овом тренутку него што нам потребно и него што можемо да донирамо, пре свега зато што програм за дистрибуцију вакцина у сиромашније земље COVAX, који подржава УН, тренутно не прихвата донације”, рекао је Кауц, преноси Асошиејтед прес.

Он истиче да немачки званичници верују да ће тих три милиона доза можда морати да буде одбачено или уништено до краја јуна, што је мање од претходне процене од 10 милиона, јавља Танјуг.

Немачка препоручила бустер дозу вакцине за децу од 12 до 17 година

АП наводи да је током протекле недеље немачки програм вакцинације, с просеком од свега 33.000 вакцина дневно, значајно успорен у поређењу са преко милион у децембру, у време када је кампања за поспешивање вакцинације у земљи била у пуном јеку.

Агенција додаје да немачки званичници нису задовољни стопом вакцинације, нарочито међу старијим особама, иако је око 76 одсто становништва потпуно вакцинисано, а 59 одсто је добило трећу дозу, али је упркос томе немачки парламент прошле недеље одбацио предлог да се од људи старијих од 60 година захтева да се вакцинишу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар