Амбасада Украјине у Београду: Власт у Србији да са јавних површина уклони слово „Z“

Свим представницима српске власти сада још једном скрећемо пажњу на слово „Z“, којим обилују зидови, аутомобили, па и тенк на стадиону, и које за Украјинце значи узвик „Убиј Украјинца“, навела Амбасада

Извор: НСПМ

Амбасада Украјине у Београду позвала је данас власти Србије да са јавних површина уклоне слово „Z”, којим се изражава непријатељски став према Украјинцима, и да јавно стану у одбрану украјинског народа.

„Свим представницима српске власти сада још једном скрећемо пажњу на слово ‘Z’, којим обилују зидови, аутомобили, па и тенк на стадиону, и које за Украјинце значи узвик ‘Убиј Украјинца’“, навела је Амбасада у саопштењу поводом јучерашње реакције министра полиције Србије Александра Вулина.

Амбасада Украјине је додала да „очекује да ће влада Србије предузети иницијативу да склони та геноцидна гесла према Украјинцима” и да ће изаћи „бар са истом јавном изјавом у одбрану братског украјинског народа” као што је то учинила украјинска дипломатска мисија у Београду 2019. године.

Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић

Коментаришући Вулинов одговор на њено јучерашње саопштење поводом претходне изјаве српског министра полиције, Амбасада Украјине у Београду је навела да је у октобру 2019. године изразила „дубоко огорчење провокационим изјавама против братског српског народа”, које су се чуле током фудбалске утакмице Динама из Кијева и данског Копенхагена.

Поводом повика „Убиј Србина” који су тада скандирали навијачи Динама из Кијева, Амбасада Украјине је навела да „нељудске и очигледно неукрајинске позиве сматра не само антисрпском већ и снажном антиукрајинском провокацијом”.

Вулин је јуче изјавио да „не зна где је Амбасада Украјине пронашла повод да реагује” на његову претходну изјаву, али да „зна да није нашла за сходно да скандирање навијача у Кијеву ‘убиј, убиј Србина’ осуди и извини се српском народу”.

Поводом Вулинове изјаве да се „не сећа да је Украјина тражила од НАТО-а да прекине агресију на Србију” и да „не може да пронађе потпис Украјине којим се НАТО осуђује за агресију и за кршење међународног права”, Амбасада је данас поновила да је Кијев 1999. захтевао прекид бомбардовања Југославије и као доказ навела обраћање Врховне Раде Украјине парламентима свих земаља света, Парламентарној скупштини Савета Европе и Парламентарној скупштини ОЕБС.

„У ствари, тадашња сарадња Украјине са НАТО-ом била је спутана принципијелним ставом Украјине. А можда би, да Украјина тада није пожурила да брани Југославију, одавно постала чланица НАТО-а и не би сада била жртва агресије Русије”, одговорила је Амбасада Вулину.

Амбасада Украјине је прокоментарисала и Вулинову изјаву да ће стране амбасаде, укључујући украјинску, „моћи нешто да очекују” од Србије када се у земљи „власт буде доводила на улици и када изборе замени Мајдан”, што је алузија на масовне протесте који су 2014. довели до обарања проруског председника Украјине Виктора Јануковича.

Би-Би-Си: Да ли у Србији можете да одговарате за истицање руског ратног симбола „Z“

„Што се тиче помињања Мајдана, власти у Украјини су од Револуције Достојанства два пута биране на слободним и демократским изборима. И у Србији се 5. октобра 2000. догодила револуција, свиђала се она некоме или не. Али свака нова српска влада, изабрана на постреволуционарним изборима, је савршено легитимна”, навела је Амбасада Украјине.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 29. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. „Свим представницима српске власти сада још једном скрећемо пажњу на слово ‘Z’, којим обилују зидови, аутомобили, па и тенк на стадиону, и које за Украјинце значи узвик ‘Убиј Украјинца“
  Хм. Овде се учитава и оно чега нема.
  Знају Срби добро или то инстиктивно осећају ко је на другој страни. Најмање се ту ради о Украјини и украјинском народу.
  Нажалост тамо се угнездила иста она сила која Србе гази и понижава још од деведесетих.
  „Амбасада је данас поновила да је Кијев 1999. захтевао прекид бомбардовања Југославије и као доказ навела обраћање Врховне Раде Украјине парламентима свих земаља света, Парламентарној скупштини Савета Европе и Парламентарној скупштини ОЕБС.“
  Хвала тадашњој Украјини или боље речено“Слава Украјини“ јер те Украјине више нема.
  У међувремену они који узвикују „Уби Србина“ преузели су власт у земљи и тако поништили њено истинско биће а своју земљу претворили у егзистенцијалну претњу својој једнокрвној браћи.
  „Што се тиче помињања Мајдана, власти у Украјини су од Револуције Достојанства два пута биране на слободним и демократским изборима. И у Србији се 5. октобра 2000. догодила револуција, свиђала се она некоме или не. Али свака нова српска влада, изабрана на постреволуционарним изборима, је савршено легитимна”,
  Што би правници рекли “ из неправа не може произаћи право“.
  Иста рука стоји иза 5 Октобра као и иза Мајдана. Толико о легитимности власти у Србији и Украјини.
  Лично ми је жао патње невиног народа али постоје узроци и последице.

  21
 2. Ја сам свестан да господа из Амбасаде морају заступати власти које представљају али не би им било згорега да проуче текст на линку испод.
  Текст је подугалчак и на енглеском језику. Надам се да то за господу дипломате неће представљати проблем. Познато је да дипломате владају страним језицима.
  https://www.strategic-culture.org/news/2022/03/31/is-russia-losing-the-information-war/

  13
 3. НИШТА зједничког ЧОВЕЧАНСТВО нема са крволочном и разбојничком бандом запада.
  Живело Човечанство, Живео Восток!

  14
 4. Ukri su potpuno ODLEPILI.

  Z,Z,Z,Z zuji im u glavi.

  Pardon u lobanji.

  Čak su Zmajčeki ( slovenci) MORALI da SKINU svoju
  Zmajček Zastavu sa Ambasade u Kijevu.

  Podseća Ukre na Rusku Zastavu.

  Zabranjen film ZORO.

  Zabranjen Zoološki vrt.

  Zabranjena Zebra.

  Zabranjena Zabrana.

  Zašto?

  16
 5. Можда би било по правди да Србија уклони амбасаду Украјине из Србије?

  15
  2
 6. Украјина у којој је амбасадор изабран више не постоји . Без Крима , Доњецка и Луганска ње више нема. Ми знамо како то изгледа. Значи питање је кога амбасада представља и у чије име захтева то што захтева. Она више нема легитимитет и вероватно ускоро више неће ни постојати као амбасада Украјине.

  8
  1

Оставите коментар