Шеф делегације Русије Владимир Медински: Украјина прихватила принципијелне захтеве Москве

Медински истакао да је Украјина први пут показала спремност да реализује низ важних услова како би у будућности могла да изгради нормалне односе са Русијом

Владимир Медински (Фото: Спутњик/Александр Кряжев)

Украјина је у суштини прихватила принципијелне захтеве Русије, саопштио је шеф делегације Русије Владимир Медински телевизији „Русија 24”.

„Јуче су кијевске власти први пут у последњих неколико года изразиле спремност да се договоре са Русијом. Они су нам предали написане на папиру принципе потенцијалног будућег споразума који предвиђа: одустајање од ступања у НАТО, неблоковски статус Украјине, одустајање од нуклеарног оружја и другог оружја масовног уништења”, саопштио је он.

Према речима Мединског, предлози Украјине садрже и одустајање од распоређивања страних војних база и војних контингената, као и обавеза о одржавању војних вежби само уз договор са државама-гарантима, међу којима ће бити и Русија.

Он је истакао да је Украјина јуче први пут показала спремност да реализује низ важних услова како би у будућности могла да изгради нормалне односе са Русијом.

По његовим речима, преговори се настављају, али принципијелни став Русије о Криму и Донбасу остаје непромењен. Ако Украјина реализује све горе наведене обавезе, претња стварања полигона НАТО-а ће бити ликвидирана, изјавио је шеф руске делегације.

Медински је још једном поновио да постоје чврсти докази да је Кијев спремао офанзиву на Донбас, Русија је морала да почне специјалну операцију.

У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског председника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 30. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. зар Руси нису научили до сада да Запад крши и писане и усмене договоре. Једини договор који поштују је онај који оствари противничка војска

Оставите коментар