Вилијам Монтгомери: Вучић ми је обећао да ће ограничити број летова ка Русији

Србију критикују што дозвољава све више летова из Русије. Истовремено, Турску хвале што је дозволила велики број летова из Русије јер се верује да Руси тако беже од Путина, каже Монтгомери

Вилијам Монтгомери (Извор: НСПМ)

Бивши амерички амбасадор у Србији и Црној Гори, Вилијам Монтгомери, рекао је у интервјуу за хрватски Јутарњи лист да је саветовао председнику Србије Александру Вучићу да ограничи летове ка Русији, те да му је шеф српске државе обећао да ће ограничити број летова.

„Русија уцењује Србију више од 20 година. Једноставним речима, Русија поручује Србији: „Ако се будете зезали са нама, ми ћемо одустати од вета на Косово и оно ће постати чланица УН, а ви ћете га изгубити заувек. То би, наравно, значило да би владајућа странка у Србији била уништена. Вучићеве реакције су предвидиве. Купиће пар борбених авиона од Руса, дати Кинезима уговор да граде путеве, па ући у мировно партнерство са Западом, и урадити нешто са Европском унијом. Покушава да уравнотежи све четири силе не придржавајући се ниједне од њих. Међутим, украјински сукоб ће му бити све тежи. Акције против земаља за које се сматра да подржавају другу страну постаће све теже, било на страни Русије или Запада”, испричао је Монтгомери за Јутарњи лист.

Љиљана Богдановић: Амерички амбасадори као душевни билтени колективног Вашингтона

Он сматра да је Вучић једино успео у томе да спречи Милорада Додика, члана Председништва БиХ, да пређе „црвену линију”, без обзира што је Додика на то подстицао Путин.

„Док високи представник у БиХ не учини било шта провокативно, мир ће опстати. Десило се да Србија дозвољава све више летова из Русије, како би избегли затворено небо над земљама Европске уније. И то је наишло на шире критике. Истовремено, Турску хвале што је дозволила велики број летова из Русије, јер се верује да Руси беже од Путина током летова. Иста ситуација, другачије гледање. Рекао сам Вучићу да престане да лети. И обећао је да ће ограничити број летова на онај пре сукоба”, објашњава бивши амбасадор.

Вилијам Монтгомери: Песимиста сам, Вучић једини има снагу и жељу да дође до решења

На питање новинара да ли је он тиме потврдио да саветује председника Србије да престане да лети из Русије, Монтгомери је одговорио потврдно.

„Да, у контакту смо. Оно на шта сам желео да му скренем пажњу јесте да што дуже траје ова ситуација, постављаће се више питања, и то највероватније потпуно невезаних за рат. Дакле, ако желите да покажете одлучност у односу према Русији, шаљете ли одбојкашице на такмичење тамо? Организујете ли конференције? Поставиће се многа питања”, рекао је, између осталог, Монтгомери у интервјуу за Јутарњи лист.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 29. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Па да, воле ацо да дели обећања, шаком и капом. Млого добар, фин и љубазан.

  2. Sad je jasno ko salje dojave o bombi na letu za Moskvu 😉

Оставите коментар