Вилијам Монтгомери: Песимиста сам, Вучић једини има снагу и жељу да дође до решења

Питање је да ли ће међународне снаге и унутрашње косовско-албанске поделе омогућити било који споразум, упозорио бивши амерички амбасадор

Вилијам Монтгомери (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери каже да је песимиста када је реч о постизању споразума између Београда и Приштине, јер сматра да је упитно да ли ће међународне снаге и унутрашње косовско-албанске поделе то омогућити.

Он истиче да је председник Србије Александар Вучић једина особа у региону која има снагу и жељу да се дође до доброг решења овог проблема.

„Ваш председник је снажан лидер, који веома добро разуме међународну политику и он је једина личност у региону која има снагу и жељу да се дође до доброг решења за овај проблем. Питање је да ли ће међународне снаге и унутрашње косовско-албанске поделе омогућити било који споразум. Ја сам песимистичан”, каже Монтгомери за Танјуг.

Он при том напомиње и да има велико поштовање према изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку, кога, како каже, зна већ више од 20 година.

„Ако иједан изасланик има шансу да постигне договор, то је он”, сматра Монтгомери. На питање како види улогу САД у процесу постизања коначног решења и да ли ће Бела Кућа сарађивати са Бриселом, те да ли се могу очекивати и неке самосталне иницијатива из Беле куће, Монтгомери каже:

„Хвала Богу, актуелна америчка администрација ће прихватити споразум који Лајчак буде достигао”, каже, уз опаску да треба имати на уму да америчка спољнополитичка заједница веома снажно подржава косовске Албанце и да ће учинити све што може да онемогући сваки договор.

На питање о томе како види српску државну политику у овом тренутку, узимајући у обзир регионалне и међународне околности, али и унутрашње – опструкцију избора дела опозиције са циљем делегитимизације власти, за шта подршку добијају и са неких европских адреса, Монтгомери подсећа да се већ 30 година противи сваком бојкоту избора.

Бојкот је, према његовим речима, контрапродуктиван.

„Штавише, опозиционе странке имају тако различите ставове о кључним питањима, нису кохезивне и због тога немају могућност да успеју. Истински демократска опозиција мора да научи лекције од пре 20 година и уједини се са заједничком, снажном поруком. Све док се то не догоди, немају шансе на успех”, оцењује он.

То што се позивају на проблеме са медијима и другим сличним питањима, сматра Монтгомери, представља само изговор за њихову слабост.

„Чак и да добију подршку од неких организација за људска права и сличних, то неће бити ни приближно довољно за праву помоћ каква им је потребна. Они морају сами себи да помогну”, закључује Монтгомери.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading