Усташки злочини и у Украјини: Сведочанство о Павелићевим легионарима који су уз Вермахт јуришали на Совјете

Усташки легионари први пут су у октобру 1941. упали у село Будинскаја. Овде, али и по другим местима, пљачкали су, силовали, док су их Немци, због суровости, хвалили „за храброст” код битке у Харкову

Фото: Архива новости

Преосамдесет година, Харков је био место где се водила једна од најважнијих битака на Источном фронту у Другом светском рату.

У крвавим операцијама код овог града, који је ове, 2022. поприште сукоба, страдало је око 200.000 војника Црвене армије након што је 12. маја маршал Семјон Тимошенко почео са нападом на немачку Шесту армију. Успешнији су тада били нацисти, предвођени Фридрихом Паулусом, па је Хитлерова војска себи отворила пут за будуће операције у Стаљинграду.

Харков је био поприште још једне битке, у фебруару 1943. године, када се поново сукобила војска Трећег рајха и Црвене армије. Сукоби су трајали готово месец дана и била је то и последња већа победа Немаца у Другом светском рату.

Фото: Архива новости

Новине „Нова Хрватска” из времена НДХ донеле су у мају 1942. главни наслов „Битка код Харкова траје”, а на насловници је био и текст „Хрвати у борбама код Харкова, пред почетак велике навале на бољшевике”. Павелићеви легионари из 369. појачане пешачке пуковније познате и као Хрватска легија, придружили су се Вермахту још у лето 1941. Јавило се тада чак 5.000 добровољаца, а НДХ је, упркос чињеници што никада није објавила рат СССР, слала војнике да ратују заједно са немачком војском.

Усташки легионари први пут су у октобру 1941. упали у село Будинскаја. Овде, али и по другим местима, пљачкали су, силовали, док су их Немци, због суровости, хвалили “за храброст” код битке у Харкову.

Ј. К. 

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 14. 3. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар