Владимир Путин: Завршена глобална политичка и економска доминација Запада

Руши се мит о западној социјалној држави, о такозваној златној милијарди. Осим тога, цела планета мора да плати цену амбиције Запада и његове покушаје да по сваку цену задржи своју нестајућу доминацију, рекао Путин

Владимир Путин (Фото: ЕПА Спутњик)

Руски председник Владимир Путин оценио је данас да најновији низ санкција без преседана, које су САД и њихови савезници увели Русији због војне акције у Украјини, означава крај једне ере.

„Од сада ће Запад да губи своју глобалну доминацију и политички и економски”, изјавио је Владимир Путин.

Шеф руске државе је рекао да се руши „мит о западној социјалној држави, о такозваној златној милијарди”.

Осим тога, „цела планета мора да плати цену амбиције Запада и његове покушаје да по сваку цену задржи своју нестајућу доминацију”, рекао је Путин.

Руски председник је предвидео несташицу хране широм света јер су западне санкције Русији негативно утицале на целокупну глобалну економију.

Владимир Путин: Ви треба да дате гаранције, не ми!

Коментаришући одлуку неколико западних сила да замрзну средства руске централне банке, Путин је напомиње да би то само послужило за непоправљиво подривање поверења у те нације и натерало друге земље да двапут размисле пре него што ставе своје резерве дају тим земљама на чување.

Према речима руског председника, Запад је „једноставно украо” скоро половину имовине Москве.

Путин је потврдио да РФ не планира да национализује страну имовину као одговор на заплену руске имовине у иностранству.

„За разлику од западних земаља, ми ћемо поштовати имовинска права”, рекао је Путин и додао да је заплена имовине руских грађана у иностранству, као и имовине руских компанија, лекција за руске привреднике у земљи, преноси Раша тудеј.

Према његовим речима, „ништа није поузданије од инвестирања код куће”.

„Требало би да смо свесни да ће у било каквом развоју догађаја уследити нови пакет санкција и ограничења против нас”, упозорио је председник Путин.

Неуспешан економски блицкриг Запада против Русије

МОСКВА – Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је данас да Запад није успео да спроведе „економски блицкриг” против Русије.

Говорећи о санкцијама Запада уведеним РФ, Путин је оценио да је циљ тих мера „да се погорша живот милиона људи и да се зада тежак ударац руској економији”, пренео је АП.

Рекордна инфлација у САД, Бајден оптужио Русе за пораст цена

„Морамо да знамо да би нови сет санкција и рестрикција против нас уследили у сваком случају. То желим да нагласим. Наша војна операција у Украјини је само изговор за следећи пакет санкција”, рекао је Путин на данашњем састанку владе РФ и осудио санкције Запада које је описао као „агресију и рат економским, политичким и информационим средствима против РФ”.

Руски председник је рекао да се операција у Украјини одвија „успешно и у строгом складу са унапред усвојеним плановима”.

Путин: Запад слао оружје и плаћенике, гурнуо Украјину у крвопролиће

Руска војска уништила је планове украјинских власти које су намеравале да крену у рат, рекао је руски председник Владимир Путин. Он је додао да су западни покровитељи Украјине подстицали Кијев на крвопролиће, испоручујући оружје и шаљући плаћенике.

На саветовању о мерама подршке регионима он је говорио о разлозима за покретање специјалне операције у Украјини и нагласио да је Кијев саботирао решавање кризе мирним путем.

„Операција иде по плану. Тактика Министарства одбране показала се као потпуно оправдана. Чини се све како би се избегле жртве међу цивилима “, рекао је Путин, преноси Спутњик.

Путин саопштио Макрону три услова која Украјина безусловно мора да прихвати

Он је додао да је властима у Кијеву различитим каналима упућен предлог да повуку војску из Донбаса, али да они то нису хтели.

Руски председник је рекао да појава руских снага на прилазима Кијеву нема никакве везе са намером да се окупира Украјина.

Путин је указао и да је пронацистички режим у Украјини у блиској будућности могао да добије нуклеарно оружје на чијој мети би била Русија.

Имамо довољно резерви, централна банка не мора да штампа новац

МОСКВА – Централна банка Русије не мора да штампа новац и земља има довољно финансијских средстава да се бори са актуелним изазовима, поручио је данас председник Владимир Путин.

„Наша привреда и посао имају све неопходне ресурсе да испунимо све постављене циљеве, изазови треба да нас само мобилишу”, рекао је руски председник, преноси агенција Ројтерс.

Владимир Путин: Војна операција изнуђена, нису нам оставили могућност да поступимо другачије

Путин је додао да ће се руска економија прилагодити новој реалности коју су покренуле санкције Запада Москви.

Такође је наредио повећање финансирања у области инфраструктуре, рекао да ће влади бити потребне структурне промене у привреди и обећао више подршке породицама са децом, као и повећање социјалних давања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар