Протојереј Андреј Чиженко: Зашто је празник Победе православља посебно актуелан сада, током рата

Христос је већ победио! Победа Православља се догодила и остварује се! То потврђује победа над иконоборством у 9. веку после Рођења Христовог. Сада је неопходно да се Победа Православља оствари у теби

Икона Победа православља

(Православни живот, 11. 3. 2022)

Увече су гранатирали град. Било је страшно. Чинило се да гранате лете изнад главе и иду право на тебе. И да ти се свет руши. Чак и ноћу, кроз сан, осећаш неку врсту животињског страха који леди душу. Спаваш, али не одахнеш потпуно – нешто унутра је спремно да те пробуди да бежиш или се сакријеш. Нешто у теби од напетости звони као струна. И изгледа да је и она сваког тренутка спремна да пукне, као твој свет, али, хвала Богу, још се држи.

И одједном јутро. После јутарње молитве излазиш напоље, гледаш и чудиш се. На црној влажној земљи процветале су леје са капицом од нежнобелих пахуљица. Тако мало цвеће. Нежно, нежно, као беба, као деца. И некако сјајно. Тријумф природе усред ноћне море рата. Право чудо Божије. Како је песник Иља Кормиљцев написао: „Својим очима сам видео како трава сеже до неба.”

Тако сам и ја својим очима, драга, љубљена браћо и сестре у Христу, видео како се цветић са снежном капицом протеже до неба. И овај раст биљке одвија се ка небу. Цело биће биљке усмерава се ка небу, протежући се од мале снежне капе до џиновског баобаба горе – ка небу, ка Ономе Који живот даје – ка Богу.

Извор: pravlife.org

Тако и ми морамо чинити. Расти увис, нагоре – посезати свом снагом ка духовном небу. Живот је вечан и непобедив. Јер Бог је вечан и непобедив. И Црква Његова је вечна и непобедива. И ово је Победа Православља.

Ако проучаваш историју Цркве у кијевским богословским школама седам година, а потом и самостално, видиш колико је крви проливено, какве су се олује дигле на Цркву и народ Божији – хришћане. Али Црква се сигурно, као лађа, креће ка свом циљу – спасењу верника у Царству Небеском. И, буди сигуран, она плива ка спасењу. Главна ствар је да останеш у њој.

У ово време, тешко време рата, постоји велико искушење и велика опасност да се одвратимо од Бога. Људе обузима паника, која прелази у хистерију. Свет се руши, опасност по живот, опасност од губитка вољених. Људи се растају и не знају да ли ће се поново видети.

Али знај кроз све ово: Бога никада нећеш изгубити. И Он тебе никада неће изгубити.

Извор: ФБ Александра Мирковића

Учини све што од тебе зависи, а остало препусти Богу. Он ће те прехранити. Размотри, погледај пажљиво: у огњеним страшним страдањима, једва приметно извија се кристално светла стаза ка спасењу. И она постоји. Јача је од свих тенкова. И моћнија од било каквих „градова” и „торнада”. Она је непобедива. То је Црква.

Многи од нас православних хришћана читали су Откровење Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова. Човек се чуди шта ће хришћани последњих времена морати да прођу. Све нам се чинило да ће то бити негде за милионе или милијарде година.

Али време се ближи. Хајде да не погађамо време и датуме. Али време се ближи. И наша генерација треба да испије своју чашу страдања. Да прође своју „голготу”. Морамо прихватити крст. Иза њега је васкрсење – твоје лично васкрсење у Христу. Али не можеш заобићи Голготу.

То је као иконе на окову олтарског Јеванђеља: на предњој страни је икона Васкрсења Христовог, на полеђини – Крст и Голгота. Тако је и у животу. Нема васкрсења без Голготе. Прихвати страдање. Целивај га. Као Свети Лука Кримски: „Заволео сам страдање”. „Заволео сам страдање” – каже ти Свети човек. Заволи и ти.

Свети Јустин Нови (Ћелијски): На Свету Недељу Православља 1966. године

Следи Господа нашег Исуса Христа. Кроз рат Он те води. Главно је да не отргнеш своју детињу руку од Његове деснице. И Он ће те Сам носити на рукама.

У молитвама постоји лепа црквенословенска реч „благоутробије” (саосећање).

То се односи на Бога и Пресвету Богородицу. То значи следеће: Бог и Пресвета Дјева се старају о човечанству на исти начин као што се мајка стара о детету које је у њеној утроби. Никад ово не заборави.

Кроз све страхоте и страдања Апокалипсе Свемилостиви Господ води своје верне до 21. и 22. поглавља ове тајанствене Књиге. И тамо је светлост и вечна радост општења са Богом:

„И видех небо ново и земљу нову; јер прво небо и прва земља прођоше, и мора нема више. И видех свети град, Јерусалим нови, где силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена мужу своме. И чух глас силни с неба који говори: ,Ево Скиније Божје међу људима, и Он ће становати са њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће са њима, и Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више, ни жалости, ни јаука, ни бола неће бити више; јер прво прође.ʻ И рече Онај што седи на престолу: ,Ево све чиним новим.ʻ И рече ми: ,Напиши, јер су ове речи верне и истините.ʻ И рече ми: ,Сврши се! Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Ја ћу жедноме бадава дати са извора воде живота. Који победи, наследиће све ово, и бићу му Бог, и он ће ми бити син.” (Откр. 21:1–7).

Колико је у томе тријумфалног, победничког оптимизма! Који победи наследиће све!

Ко је овај победник? Ти! А кога је потребно победити? Себе, своје грехе, страсти, ђавола. Али како то учинити?

Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов и на ово питање одговара: „Блажени су они који творе заповести Његове, да имају право на Дрво живота, и да уђу на капије у град.” (Откр. 22,14). Рат ништа не мења. Напротив, изоштрава непроменљиву Божанску истину: Држите се заповести Божијих. Исповедајте се, причешћујте се Телом и Крвљу Христовом, молите се, читајте Јеванђеље и Свете Оце, чините добра дела, живите животом Цркве.

Протојереј Андреј Чиженко (Извор: pravlife.org)

И шта је још потребно урадити? Следити пример Светог љубљеног ученика Господњег Јована Богослова: испунити своје срце надом на Бога и ишчекивањем Његовог Другог доласка. Испунити своје срце Светим ускликом: Говори Онај Који сведочи ово: „Да, доћи ћу скоро!” Амин. Да, дођи, Господе Исусе! (Откр. 22:20).

Христос је већ победио! Победа Православља се догодила и остварује се! То потврђује победа над иконоборством у 9. веку после Рођења Христовог.

Сада је неопходно да се Победа Православља оствари у теби.

С руског посрбио: Бојан БановићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар