Монтреал: Симфонијски оркестар забранио наступе руског пијанисте иако је јавно критиковао Путина

Попут руских мачака, којима је забрањено учешће на међународним такмичењима, Александар Малофејев је добио забрану само зато што је Рус

Фото: MediaNews Group/Bay Area News via Getty Images

(Summit News, 14. 3. 2022)

Симфонијски оркестар у Монтреалу забранио је младом руском пијанистичком виртуозу Александру Малофејеву учешће у неколико наступа ове седмице, иако се јавно успротивио инвазији на Украјину.

„Симфонијски оркестар Монтреала сматра да не би било примјерено да ове седмице угостимо господина Малофејева”, изјавили су организатори за канадску телевизију Си-Ти-Ви (CTV).

Иако је осудио инвазију, изгледа да је зломисао Малофејева што се заложио да Руси и руска култура не буду мете због поступака руске државе и војске.

„На руску културу, конкретно музику, не би требало да падне љага због ове трагедије, иако је сада немогуће остати по страни”, рекао је Малофејев.

„Тренутно је најважније зауставити крвопролиће. Знам само да ширење мржње ни на који начин неће помоћи, већ само повећати патњу.”

Небројени Руси су забрањени од почетка рата, укључујући параолимпијце, Достојевског, возача формуле 1 Никиту Мазепина и главног диригента Минхенске филхармоније Валерија Гергијева.

Више није довољно поклонити се руљи јавним чином исказивања идеолошке правовјерности.

Попут руских мачака, којима је забрањено учешће на међународним такмичењима, Малофејев је добио забрану само зато што је Рус.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , ,

Оставите коментар