Градоначелник Минхена дао отказ руском диригенту јер није осудио рат у Украјини

Поред отпуштања Гергијева, Баварска државна опера је додала да отказује и предстојеће ангажмане са руским сопраном Аном Нетребко

Валериј Гергијев (Извор: Факти)

МИНХЕН – Градоначелник Минхена Дитер Рајтер отпустио је главног диригента минхенске Филхармоније, Руса Валерија Гергијева.

Рајтер је своју одлуку образложио наводном блискошћу познатог диригента са руским председником Владимиром Путином, преноси Танјуг. Гергијев је, како се наводи, и поред позива да то учини, одбио да јасно осуди рат у Украјини.

Иначе, са Гергијевом су прекинуле сарадњу и многе друге културне установе у Европи, преноси Политика.

Поред отпуштања Гергијева, Баварска државна опера је додала да отказује и предстојеће ангажмане са руским сопраном Аном Нетребко.

Владимир Путин, Валериј Гергијев и Ана Нетребко (Извор: Фејсбук)

Отказивање наступа руског сопрана долази упркос томе што је Ана Нетребко дала заједничку изјаву са својим супругом у којој је тврдила да се „противи овом рату“ и признала „бол и патњу“ које доживљавају Украјинци.

Међутим, Нетребко је у својој изјави критиковала појединце због позивања уметника да осуде рат, наводећи да „није у реду терати уметнике или било коју јавну личност да јавно изнесу своје политичко мишљење и да проказују своју отаџбину“, преноси RT.

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Predivan glas Ane Netrebko, krasnodarske kozak-inje. Ako Nemcima nije stalo onda samo pokazuju svoju kolektivnu glupost bas kao sto jos uvek nisu ukapirali da je ovo u Ukrajini u stvari rat protiv njih I nastavak americkog porobljavanja.

    ‘O mio babbino caro’ I ‘Podmoskovske veceri’, sa nedavno preminulim Dmitrijem Hvorostovskim:

    11
  2. U Minhenu je POČELO , u NIRBERGU , će se ZAVRŠITI.

Оставите коментар