СЗО препоручила Украјини да уништи опасне патогене у лабораторијама

СЗО је снажно препоручивала Министарству здравља Украјине и другим надлежним органима да униште посебно опасне патогене, како би се спречило евентуално цурење, наводи се у електронском писму

Извор: Pixabay

МОСКВА – Светска здравствена организација (СЗО) препоручила је Украјини да уништи веома опасне патогене који се чувају у лабораторијама у тој земљи, како би спречила могуће цурење.

СЗО је истакла да је неколико година сарађивала са украјинским медицинским властима како би помогла у примени безбедносних пракси.

„У оквиру овог рада, СЗО је снажно препоручивала Министарству здравља Украјине и другим надлежним органима да униште посебно опасне патогене, како би се спречило евентуално цурење”, наводи се у електронском писму који је ова организација упутила агенцији Ројтерс.

Игор Конашенков: У украјинским биолабораторијама експериментисали са корона вирусима и смртоносним патогенима

Светска здравствена организација, међутим, није саопштила када је препорука дата, нити је дала конкретне информације о врстама патогена или токсина који се чувају у украјинским лабораторијама.

Није познато и да ли су препоруке СЗО спроведене.

Раније је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила да у Украјини постоје биолошки истраживачки објекти, као и да Кијев и Вашингтон сада раде на спречавању да материјали који су тамо акумулирани доспеју у руке руских снага, преноси Танјуг.

Викторија Нуланд: Украјина има објекте за биолошка истраживања

Министарство одбране Русије је у реаговању навело да је овим речима Нуландова потврдила учешће Пентагона у војно-биолошким програмима у Украјини.

Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму, преноси Спутњик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2022)

Русија тражи седницу СБ УН због биолошког програма САД

Бела кућа је саопштила да су лажне тврдње Русије о наводној умешаности САД у лабораторије са биолошким оружјем и развој хемијског оружја у Украјини

Фото: AP/John Michilo

МОСКВА – Русија је затражила седницу СБ УН за петак, 11. март, како би разговарала о америчким биолошким програма у Украјини, изјавио је први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, преноси Танјуг.

„Руска дипломатска мисија је затражила састанак СБ УН за сутра, како би се разговарало о биолошким активностима САД на територији Украјине”, поручио је он путем „Твитера”, преноси Тасс.

Раније данас Бела кућа је саопштила да су лажне тврдње Русије о наводној умешаности САД у лабораторије са биолошким оружјем и развој хемијског оружја у Украјини.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading