Миша Ђурковић: Писмо комшијама – скините нам се с врата!

Заиста, гледајте мало своја посла. Или вам је пак посао да се бавите нама…

Миша Ђурковић (Фото: Танјуг)

Да ово све што се дешава је са позиције српског народа једна велика трагедија. И руски и украјински народ су словенски, православни и нама блиски народи.

Као директор државног института и тиме државни чиновник, водећи рачуна о изузетно деликатној ситуацији у којој се моја држава и мој народ налазе у овом тренутку, одабрао сам да не излазим са било каквим изјавама поводом рата који се води на територији Украјине. Ми смо као институт у четвртак организовали заиста информативан округли сто и низ колега наступа у јавности ових дана трудећи се да што боље информишу јавност, политичаре и друге субјекте за које је разумевање ове трагедије битно. На вези смо ових дана били и са украјинском и са руском амбасадом.

Округли сто: Украјина, Русија и НАТО – куда даље?

Да, ово све што се дешава је са позиције српског народа једна велика трагедија. И руски и украјински народ су словенски, православни и нама блиски народи. И један и други имају страховит пад и одлив становништва те се молимо за то да људи не гину и да што пре дође до политичког решења којим ће обе стране бити задовољне. Монструозно је понашање оних који су све урадили да нахушкају једне на друге и да створе ситуацију у којој је конфликт довео до рата, а онда се измакли и уживају гледајући како се православни убијају међусобно.

Ми у овоме не можемо много да помогнемо и једино што можемо да урадимо је да не одмогнемо и да пробамо да сачувамо себе колико можемо. То чини ми се добро разумеју и Кијев и Москва. Свим нормалним људима стога било је јасно да ће став Србије поводом овог рата бити управо овакав какав је и саопштен. Помоћи ћемо колико можемо, али не долази у обзир да се уводе санкције Русији нити да земља подрива своју позицију неутралности. Не видим да је Викторија Нуланд ставила шлем и отишла да брани Кијев.

Викторија Нуланд у Кијеву 2014. године (Извор)

Но разлог за ово моје обраћање је права хистерија која је поново покренута у околним престоницама. Оном ко прати загребачке, сарајевске или приштинске медије није јасно да ли је већи проблем стварни рат на простору Украјине или нови рат на Балкану који Београд тек што није започео?! У Приштини су наложили екипама да прекопавају тзв. алтернативне прелазе на административној граници, а чују се гласови да се на одређеним локацијама копају прави ровови. Делови елите се озбиљно распитују код српских познаника да ли ћемо и када да кренемо са тенковима па да и они попут украјинских тајкуна побегну на време.

Све мање конвенционални председник Хрватске Милановић као прву реакцију о ескалацији у Украјини, узео је да јавно спекулише о томе да ли ће и када Београд кренути са војском на Космет. Таквих примера са врло високих места има и у Скопљу, Сарајеву и Подгорици. А о медијским лудилима и манипулацијама да и не говорим. Уз то долази прича како ће Руси уз помоћ Београда и Бања Луке да изазову дестабилизацију Балкана, да ће Српска сада да крене пут независности, да тајним летовима стиже Наришкин итд.

Извор: Данас

На све то покушаћу да одговорим милановићевским дискурсом: поштована господо скините нам се с врата! Драге комшије, не, не планирамо да шаљемо тенкове на Приштину у овом тренутку, не подстичемо Додика да прогласи независност, не планирамо војне интервенције у било ком правцу. Србији и српском народу је данас стабилност овог простора екстремно важна. Економска цена короне и инфлације која стиже са запада је огромна, а уз то долази нова криза и поскупљење свега услед овога што се дешава на истоку Европе. То су теме којима се бавимо и које нас највише погађају, као што гледамо како да сачувамо или вратимо младе људе који одлазе широм света због посла.

Штавише, знамо да су ови проблеми код вас једнаки, ако не и тежи. Ево за два месеца само у Немачкој је затражено око 100 000 радних дозвола за људе са Косова, а у богатој Славонији становништво ни свећом не можете да пронађете. Па добро што се тиме не бавите? Који ђаво или нечиста савест вас терају да у ово време кад људи умиру, пате и страдају спекулишете о томе шта ћемо ми да урадимо?

Више од 105 хиљада становника тзв. Косова за два месеца поднело захтев за радне визе у Немачкој

Заиста, гледајте мало своја посла. Или вам је пак посао да се бавите нама…

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 27. 2. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

6 replies

 1. Нажалост, мислим да није ствар у томе да ли ћемо ми послати тенкове. Сигурно нећемо , али је ствар у томе да је та тема код нас скроз скрајнута , а плашим се да они утврђују прелазе и праве границу користећи хаос да би напали остатке нашег народа на Космету док „ наша” власт громогласно ћути и жмури на то.

  29
 2. Разгледај

  Разгедај
  Около
  Види
  У себи

  Слиједи
  Природу
  Послушај
  Бога

  Момчило

  18
  2
 3. Не видим заше се г.Ђурковић обеспокојава што у Сарајеву, Приштини и Загребу разматрају могућност варијанти које иду у смеру унапређења српских позиција и заштите минимума народних и државних интереса.

  Исте те варијанте нису нимало пријатне за наше супарнике (не партњоре) и они се не либе да их коментаришу.

  Камо лепе среће да политичке идеје, напори, планови и акције наше стране иду у том смеру, па макар и декларативно.

  Г. Ђурковићу је најважније “цена короне и инфлација” — статус КосМета ту није урачунат. Како и да буде кад је по М.Ђ. “Србији … стабилност овог простора екстремно важна”.

  Па стабилно је и у гробу, али то није циљ коме живи народ треба да тежи.

  И сам почетак овог текста је шаблонски и стереотипан до бљутавости — научисмо да су “украјински и руски народ словенски”! То понављају и западне инфотровачнице злорадујући се због примитивности дивљака који су натерани да истребљују једни друге.

  Али добро знамо да није тако! Спецјална операција је директно уперена против манијакалних узурпатора власти над народом у Украјини који су исту задобили терористичким акцијама а властвовање наставили прогоном свега руског…

  Акција руских снага није против цивила, чак ни против редовне војске Украјине, него је искључиво уперена против злочинитеља нацистичко-бандеровског типа.

  Вишегодишњем иживљавању од Запада подржаних политичких дилетаната и милитантно-терористичких удруга типа Ајдар и Азов, долази крај.

  Надајмо се брзом краху служитеља непомјаника и повратку у Русију великог дела сопствене територије и народа који су сиротовали под нео-нацисзтичким игом пуне три деценије.

  33
 4. “…jedino sto mozemo…da sacuvamo sebe…”! Sa druge strane, za Ruse je najbolje da se sukobe sa NATO zbog SRJ i Saveza komunista Srbije i CG, zbog jugoslavija koje, ni jedna ni druga, nisu bili u dobrim odnosima sa SSSR. U Srbiji postoji neobicno arogantan odnos prema Rusiji tipa :”Kada nam je Rusija pomogla?”, direktno proporcionalan snishodljivosti prema Zapadu!Dok se Rusija bori da imamo pravo da se secamo da je sve pocelo Majdanom 2 rusenjem legalno izabrane vlasti i zabranom pojedinacno najjace stranke u Ukrajini (Partija regiona), da je u SFRJ pocelo ilegalnim uvozom oruzja i napadom na legalnu vojsku, a sto se gura u pozadinu, jer Milosevic nije imao nikakvu vlast, vec su predsednik i premijer bili Hrvati!!!

  I, dok se Rusi bore, rusofilnu Srbiju ocekuju izbori u kojima ucestvuju sve same proEU stranke i jednoumna skupstina. Bojim se da “Pomoc Rusije” u buducnosti ne bude znacilo da nas nalupaju, posto vide da najbolje reagujemo na batine, a jedino nas oni nisu tukli. Sudeci po medijima, Srbija se krece putem kojim ni Nedic nije hteo!!! Dok se nasi “kulturni ratnici” bore za…, institucije i mediji su ispunjeni ljudima upravo za ovaj trenutak! A, u sledecem trenutku, “kulturni ratnici” i “drugosrbijanci” u isti red za drzavnu platu.

  26
 5. Bravo Autore, porasli ste u očima Predsednika. Bacite pred njim još pregršt ružinih latica, i nešto lovorovog lišća. Kakvo dizanje perja. Neka kompenzacija, šta li?

  24
  2
 6. Nažalost Srbije i svih Srba i Srpkinja , u dva navrata smo u Srpsku kuću , primili raširenih ruku:
  dve vrste katolika ,
  dve vrste muslimana i
  dve vrste polu-pravoslavaca i to 1018 godine i 1945 godine, uz NEMA VEZE ŠTO STE NAS UBIJALI I KLALI .
  Od 1918 pa do 1991 godine , smo ODNEGOVALI tkzv.
  KOMŠIJE , koji nas svi do jednog OBOŽAVAJU I VOLE ,
  kao i svaki put kada krene RAT .
  Nemojte ih MOLITI , da nam se SKINU sa K…. , I nemojte im NIŠTA OBJAŠNJAVATI .
  Za TO je PREKASNO i GOTOVO za sva vremena.
  Radimo POLAKO i STRPLJIVO ( to je mom Srpskom narodu uvek nedostajalo) , na razvoju Majke Srbije u svim SFERAMA , a doće DAN,MESEC I GODINA, kada
  će “NAŠE KOMŠIJE” iz GROZOVOG perioda zvanog
  ZAJEDNO SMO SKUPA I SKUPA SMO ZAJEDNO , otići
  na ĐUBRE ISTORIJE , na isti način kao i svi takvi kao oni koji su GRADILI KUĆU , otimajući i pljačkajući od drugih.
  Milom Ili silom .

  17
  2

Оставите коментар