Политика: Улога специјалног тужиоца у политичком животу Црне Горе

Управо пензионисани Миливоје Катнић је остао упамћен по многим контроверзним одлукама и изјавама, а највише у вези са случајем „Државни удар”

Миливоје Катнић (Фото: Јутјуб)

ПОДГОРИЦА – Главни специјални тужилац Миливоје Катнић смењен је одлуком Тужилачког савета (ТС), али се још не зна да ли је том одлуком пензионисан или ће најављени судски спорови тек ставити тачку на неприкосновену владавину веома моћног, како су га звали, „шерифа тужилачке и судске власти”.

Невладина организација Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поручила је да не треба заборавити да Миливоје Катнић није смењен с позиције главног специјалног тужиоца, већ послат у пензију.

„То јесте значајно за ослобађање тужилаштва, али не и довољно. Мора се извршити ревизија рада Специјалног тужилаштва, утврдити одговорност и поново отворити предмети који су затворени због политичког притиска”, поручио је МАНС преко „Твитера”.

На конференцији за новинаре након разрешења Катнића вицепремијер Дритан Абазовић оценио је да је то „велики дан за Црну Гору и за европске интеграције”.

„Није Катнић једина особа којој је констатована пензија. Не може се фокус стављати само на једног човека, не можемо бити заробљеници Миливоја Катнића, нити било кога другог. Овом одлуком смо створили добар основ за све”, рекао је Абазовић.

Према његовим речима, нико нема лично ништа против Катнића, али сви желе да виде новог главног специјалног тужиоца, који ће да пресавије табак.

„Очекујем да Тужилачки савет, кад се стекну сви услови, распише конкурс и изабере новог специјалног тужиоца, који ће бити професионалац. Нема овде персоналних обрачуна ни лова на вештице”, тврди Абазовић.

ИН4С: „Државни удар“ смишљен у кухињи ДПС-а и тајне полиције (видео)

Председник Демократа Црне Горе Алекса Бечић оценио је да су одлуке Тужилачког савета потврда „исправности одлука Скупштине Црне Горе и истрајавања на избору независног и професионалног, а не зависног и партијског Тужилачког савета, који највећи број одлука доноси једногласно или убедљивом већином”.

Катнић ће у књигама црногорског тужилаштва, и не само њега, остати упамћен јер је 2.343 дана био највернији чувар власти Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и Социјалдемократске партије Ранка Кривокапића. Зарад опстанка ових људи на власти, он је као главни специјални државни тужилац „дириговао” судским поступком за наводни покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 2016. године. Успео је да са „докаже” непостојеће, али ни до данас јавност не зна шта се тачно десило, иако је пре пет година управо Катнић рекао да је то био чин чији је циљ било изазивање крвопролића у Црној Гори. Таквих оцена било је напретек, па је јавно суђење актерима тог измишљеног догађаја било најгледанија ТВ серија, а оптуженима и њиховим породицама живот се полако претварао у пакао. У тој судској фарси опозициони политичари Андрија Мандић и Милан Кнежевић, два руска држављанина (наводно агенти ГРУ-а) осуђени су за тероризам, док су генерал Жандармерије Србије Братислав Дикић и неколико грађана Србије осуђени за стварање криминалне организације.

О томе како је поступао Катнић говори и изјава Братислава Дикића:

„Тај Катнић ми је рекао: ’Ти браниш Србе овде, али све ћемо ми њих у аутобусе и протерати правац у Србију, као и сви други што су урадили’”.

А како је судија која је изрекла казну „актерима” такозваног државног удара била уверена у Катнићеве доказе, оптужени су добили око 80 година затвора. Међутим, Апелациони суд је у фебруару 2021. укинуо пресуду и вратио случај на поновно суђење Вишем суду у Подгорици.

 

Црногорско тужилаштво није имало тужиоца који је обележио једно доба с толико афера и безброј критика као Катнић, који је из фотеље СДТ-а новинарима и политичким опонентима делио досетке, шале, вицеве и тако с неугодних питања одлазио на терен хумора и сатире.

О личности сваког човека, па и Катнића, најбоље говоре његове речи и ставови које је износио новинарима.

„Ово тужилаштво не зависи ни од Катнића, без обзира на то да ли ћу ја ту бити наредне четири године или четрдесет, мада тешко биолошки, па ни да сам с Галапагоса.”

Опозиционе посланике и лидере, као рецимо организаторе опозиционих протеста „Одупри се”, јавно је етикетирао као „криминалну организацију” и „плаћене с истока”. Грађанима који су на протестима тражили његову оставку поручивао је: „Боље да су отишли ако имају где мало земље да обрађују, да саде лук или нешто друго, пошто је тешка и мрчна година пред нама.”

Желидраг Никчевић: Изгубљено у преводу

Приликом заплене огромне количине дроге рекао је: „Важно да је ова дрога 96 одсто чистоће. То је савршенство. Али вам не предлажем да је користите. То сви знају да сам ја спортиста, алкохол, кафа – ништа, па ни бело.”

И док је јавност забављао сличним досеткама, у фиоке свог радног стола у тужилаштву склањао је све оне предмете који би на било који начин „окрњили” лик и дело Ђукановића. Користио је сваку прилику да јавно подсети да је утамничио неколико локалних функционера због злоупотребе службеног положаја, али и подигао више од 250 оптужница против чланова криминалних организација. Није био спреман да објасни зашто у његовим фиокама чаме предмети попут „Телекома”, „Лименке”, „Листинга”, КАП-а, „Клапа”, „Вардара”, „Боксита”, Жељезаре… Прећутао је и „Пандорине папире”, иако је јавно обећао да ће саслушати и председника Мила Ђукановића.

„Утврдићемо, што би народ рекао, где му кокошка носи јаје. Син ће му доћи. Њему смо послали изјашњење, али десио се један проблем, јер су ми на боловању курири достављачи који разликују све и знају зграде. Па је један из мог обезбеђења, замислите, помешао председника и понео позив у владу. И док је овај види, него нека виде шта их питамо…”, „појашњавао” је Катнић.

Све велике афере од којих би било кога из врха власти заболела глава Катнић је смиривао поруком да је „у току изјашњење”, те да је „увиђај у току, па ће се након њега изјаснити СДТ”. А од изјашњења и увиђаја није се ни макло.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар