Драган Ђилас: Лажна изборна истраживања – од Ипсоса до Ђорђа Вукадиновића

Део агенција нема довољно знања ни људи да ураде квалитетно истраживање, а неки од њих лажирају по Вучићевом налогу

Драган Ђилас (Фото: ФоНет/Милица Вучковић)

У Србији истраживања ради неколико агенција. За неке од њих је јасно да истраживања лажирају по Вучићевом налогу. Део агенција нема довољно знања ни људи да ураде квалитетно истраживање. Постоје и они којима се може веровати.

ИПСОС – Марко Уљаревић, близак сарадник и пријатељ Александра Вучића, кога су у Стратеџик маркетингу духовито звали Марко Муљаревић, води агенцију која лажира истраживања. Између осталог то раде и тако што рачунају да је укупан број бирача 4.350.000 и да је на последњим изборима гласало 3.200.000 људи, односно 70%. Тај проценат оних који су гласали 2020. се налази и у узорку. Од оних грађана који су изашли 2020. године 85% гласа за СНС. А 85% од тих 70%, колико их има у узорку, даје СНС-у у старту 60% плус још понеки гласач међу онима који нису изашли на изборе 2020. Овакве податке НДИ, који је наручилац, подели амбасадама, странкама, подаци доспеју у медије и тако ИПСОС директно утиче на формирање става да је Вучић непобедив. О томе да су 2018. листи опозиције коју сам предводио на београдским изборима на три дана пред изборе дали 13%, а ми добили за половину више – 19%, да и не говорим.

Фактор плус, који ради заједно са режимским Блицoм, објављује сваки месец резултате, иако истраживања углавном и не ради. Узму податке од Ипсоса, мало их промене, подигну оне који им плате. Тако су годинама ПУПС и СНП Ненада Поповића били између два и три посто гласова, иако реално нису имали ни 0,5%.

Марко Уљаревић (ИПСОС Стратеџик маркетинг), Владимир Пејић (Фактор плус). Фото: Медија центар

Insight – екипа људи са ФПН-а који се у слободно време баве истраживањима, за анкетаре користе своје студенте, раде углавном без пондерисања узорка. Резултати су им изузетно занимљиви, што се види по подршци од 16,1%, коју по њима има Милица Ђурђевић Стаменковски.

НСПМ – некад озбиљан тим људи од којих је остао углавном само Ђорђе Вукадиновић, који не може да се определи да ли је истраживач, аналитичар, политичар, Влах или Србин. Податке прикупља искључиво фиксним телефоном, што наравно више нема никаквог смисла. Зато су бројеви које Вукадиновић добија веома често бесмислени, што не спречава господина Драгољуба Петровића да их стави на централно место насловне стране Данаса. Уз то, његова презентација са просечним оценама је нешто најбесмисленије што постоји, што сте и сами у свом тексту на одређен начин рекли.

Вукадиновићево последње истраживање за Београд по коме СНС и СПС имају 550.000 гласова, иако никада нису имали више од 410.000, ући ће и у збирку најпогрешнијих истраживања у историји. По Вукадиновићу, СНС у Београду сам има 36,6% на укупну популацију, што је више од 45% оних који кажу да ће изаћи.

Дан пошто је објавио ово истраживање у новинама Нова Вукадиновић је на Твитеру написао да ће СНС освојити у Београду око 36% и још неки проценат на рачун слабљења СПС-а. Истог оног СПС-а за кога је два дана раније објавио да ће узети 9,3%, односно преко 90.000. СПС је иначе у Београду на граници цензуса.

Stata – агенција која је изашла са подацима за Београд и Бор, а води је Јованка Вукмировић, професорка ФОН-а, која је дуго година радила у Стратеџик маркетингу. Они узорак прикупљају телефоном, теренски и онлајн. Добијени резултати су стога много ближи реалним од агенција које користе искључиво фиксни телефон.

Nina media – озбиљна компанија која у последње време није радила истраживања или их бар није публиковала. Једна од ретких домаћих агенција која прати светске токове у овој области.

ЦЕСИД – некад озбиљна агенција, сада ништа.

Цео текст прочитајте ОВДЕ.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Објаснио.. 😏 Србија.. 🤣😂

Оставите коментар