Валентин Инцко четири године чува у фиоци нон-пејпер о промени граница на Западном Балкану

Факсимил интервјуа у којем Инцко износи ове тврдње објавио је на свом Твитер профилу словеначки премијер Јанез Јанша, за кога се нагађало да је аутор овог документа

Валентин Инцко (Фото: РТРС)

Бивши високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко, који се није појављивао у медијима откако је напустио функцију високог представника у Босни и Херцеговини, дао је интервју словеначким медијима и рекао да нон-пејпер, незванични дипломатски документ који кружи Бриселом, о промени граница на Западном Балкану по етничким линијама, и даље постоји,

„Овај документ стоји у његовој фиоци већ скоро четири године”, преноси Косово онлајн.

Факсимил интервјуа у којем Инцко износи ове тврдње објавио је на свом Твитер профилу словеначки премијер Јанез Јанша, за кога се нагађало да је аутор или коаутор овог документа.

Валентин Инцко (Фото: Снимак екрана)

У априлу прошле године документ су први пут објавили словеначки медији, под наводним ауторством словеначког премијера Јанеза Јанше и упућен је председнику Европског савета Шарлу Мишелу, током мандата Словенија у председавању ЕУ.

Како се радило о незваничном дипломатском документу, намењеном саопштавању различитих ставова и иницијатива без формалног карактера, није имао чак ни потпис.

Постојање овог документа демантовали су тада словеначки премијер и чланови Европског савета, а цео случај, судећи по недавним изјавама бившег високог представника, још није добио епилог.

Словеначки портал објавио „нон пејпер” о идеји промене граница: Република Српска Србији, а Косово Албанији

 

Подсетимо, Валентин Инцко, на крају свог мандата наметнуо је допуне Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и тиме изазвао лавину кризе у овој држави а и у региону.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар