Директор Фајзера Алберт Бурла: Годишња вакцина би била пожељнија

Фајзер би могао бити спреман да поднесе захтев за одобрење за редизајнирану вакцину за борбу против омикрона и масовно је произведе већ у марту, изјавио Бурла

Фото: AP Photo/John Locher

ЈЕРУСАЛИМ – Извршни директор компаније Фајзер инк Алберт Бурла изјавио је данас да би годишња вакцина против ковида-19 била пожељнија од чешћих бустер вакцина у борби против пандемије корона вируса.

Фајзер/Бионтекекова вакцина против ковида-19 показала се ефикасном против тешких болести и смрти узрокованих јако мутираном варијантом омикрон, али мање ефикасна у спречавању преношења, пренео је Ројтерс.

Са порастом броја случајева, неке земље су прошириле програме давања треће дозе вакцине против ковида-19 или скратиле период између давања две дозе вакцине.

Директор Фајзера Алберт Бурла: „Нормалан живот“ само уз редовну вакцинацију

У интервјуу за израелски Н12 њуз, Бурла је, упитан да ли сматра да бустер вакцина треба да се даје сваких четири до пет месеци, рекао да се нада “да ћемо имати вакцину коју ћете морати да добијете једном годишње”.

„Једном годишње – лакше је убедити људе да то ураде. Људи то лакше памте”, истакао је он, јавља Танјуг.

„Дакле, из перспективе јавног здравља, то је идеална ситуација. Гледамо да видимо да ли можемо да створимо вакцину која покрива омикрон и не заборавља друге варијанте и то би могло бити решење”, рекао је Бурла.

Он је истакао да би Фајзер могао бити спреман да поднесе захтев за одобрење за редизајнирану вакцину за борбу против омикрона и масовно је произведе већ у марту.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар