Директор РСЗ Миладин Ковачевић: Грађани нису осиромашили у 2021.

Ковачевић истиче да је нетачна констатација да је инфлација обезвредила плате и пензије и додатно осиромашила грађане Србије

Фото: А. Васиљевић

Упркос неспорном расту цена у завршници 2021. године, грађани ниси осиромашили ако се прошла година посматра као целина, изјавио је данас директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић и истакао да то потврђује реални раст просечне зараде у том периоду од 4,6 процената.

Реагујући на изјаву Душана Никезића из Странке слободе и правде, Ковачевић је поручио Никезићу да треба да поради на објективној и исправној (незлонамерној) интерпретацији података, као и на статистичкој методологији.

Ковачевић истиче да је нетачна констатација да је инфлација обезвредила плате и пензије и додатно осиромашила грађане Србије.

Такође, додаје да ће се ефекти инфлације свакако осетити у 2022. години.

„Али, да ли ће на крају 2022. године заиста доћи до тог осиромашења које најављујете (и прижељкујете), зависиће од раста зарада и производње током године”, навео је Ковачевић.

Додао је да ће са јануарским повећањем зарада у јавном сектору инфлациони удар са краја 2021. године бити значајно амортизован.

Ковачевић подсећа на процену НБС да ће од другог тромесечја инфлација почети да се смирује, а затим у трећем и четвртом да се врати у циљане оквире од (3% +/- 1,5%).

Павле Петровић: Сиромашнији у Србији већ трпе инфлацију од 10 до 15 одсто

„Добар знак представља релативно мала међумесечна децембарска инфлација од 0,4 процента (децембар 2021 у односу на новембар 2021) што указује да инфлација, након ерупције у новембру, почиње да губи дах”, наводи Ковачевић.

Директор РЗС-а је оценио да није његов посао да се одмерава у емпатији, већ да се бавим фактима и реалним подацима.

Он је оценио да би Никезићев „метод” обрачуна броја сиромашних збрајањем незапослених, лица која примају социјалну помоћ и пензионера, као и запослених са зарадама испод просека, вероватно и много развијеније земље од Србије приказао као сиромашне, преноси Танјуг.

Указао је да Евростат не примењује такав модел већ оцену базира на објективним подацима са терена прикупљеним Анкетом о потрошњи домаћинстава и Анкетом о приходима и условима живота.

„Тако да, Ваша тврдња да половина грађана Србије тј. три милиона грађана живи на ивици сиромаштва је нетачна са становишта објективних, научних метода које прописује Евростат”, навео је Ковачевић.

Он наводи да не негира нити ниподаштава тешкоће сиромашних, и додаје да њима неће много помоћи песимистичке статистичке методе и погрешне интерпретације података које Никезић примењује.

Nikezić: Direktor Zavoda za statistiku potvrdio da Vučić iznosi netačne podatke

Никезић је у тексту „Директор Завода за статистику потврдио да Вучић износи нетачне податке” навео да је Ковачевић потврдио да је нетачна изјава да ће инфлација у Србији бити нижа него у Немачкој.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. За овога човека Младина знам деценијама у назад.Индеректно преко његовога брата Алексе, честитога човека којега сам упознао пре 35 година.Зна се да је Миладин у свим системима од СФРЈ до данас сликао „СТАТИСТКУ НАШУ ДИКУ“,како је то најпожељније за владајуцу ОЛОШ,што и данас чини.Лиже руку сваком господару.

    13

Оставите коментар