Дејан Димитријевић: Ђоковић кажњен због основане сумње да има одређено – мишљење

Чињеница да данашња демократија осећа да мора да се брани санкционисањем деликта мишљења (дакле, чак не вербалног деликта!) не сугерише да таква демократија има светлу будућност

Новак Ђоковић (Фото: АП)

Одлука о Ђоковићевој депортацији из Аустралије, упркос томе што по признању владе те земље он због прележаног ковида не представља здравствени ризик, имаће далекосежне последице. До ње је дошло због наводне опасности да он самим својим присуством у Аустралији подстакне антиваксерско расположење. Чиме? Тиме што је својим невакцинисањем сугерисао (иако то није јавно рекао) да је његов став према вакцинацији негативан.

Другим речима, Ђоковић није учинио ништа противзаконито, већ је кажњен због тога што постоје основане сумње да има одређено – мишљење.

Тај „злочин“ био је некада, с ове стране гвоздене завесе, познат као „деликт мишљења“. Чињеница да данашња демократија осећа да мора да се брани санкционисањем деликта мишљења (дакле, чак не вербалног деликта!) не сугерише да таква демократија има светлу будућност.

Немам ни мало симпатија према Ђоковићевом понашању у овом случају. Од тврдоглавог одбијања једне цивилизацијске тековине каква је вакцинација, до неодговорности показане према људима око себе у доба ове глобалне пошасти, тражења специјалног статуса за своју персону (што га је већ удаљило од већине тенисера на туру), па до пропуштања шансе да се покаже као позитиван узор збуњеном народу, он је низом чинова демонстрирао скромну друштвену свест, одговорност, па и образовање (боље да у том контексту и не помињем његов доживљај „босанских пирамида“ и друге окултне идеје које заступа).

Али тај човек није прекршио ни један закон, и док је тако, свако коме је демократија на срцу мора да стане иза његовог права на испољавање става, мишљења и слободе избора! Због тога мислим да је одлука аустралијских власти црн дан за светску демократију и најава прилично суморних дана када је у питању глобални амбијент у коме ће се живети у деценијама које долазе.

Др Дејан Димитријевић је доцент на Природном-математичком факултету у Нишу

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук профил Дејана Димитријевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Овај чланак би имао неког смисла кад би му се избрисао пасус о „цивилизацијској тековини“.
  Али, баш тај део поништава све што је аутор рекао или хтео да каже.

  23
  6
 2. Dobar tekst, Dejane, ali moram da kažem da se u glavnoj tvrdnji ne slažem. Slažem se da je sud odlučio diskriminatorno, slažem se i da je Đokoviću viza ukinuta zbog mišljenja, ali se ne slažem da je ministar, pa samim ni sud, svoju odluku obrazložio time. Nakon što su se australijski advokati oglasili upozoravajući na delikt mišljenja, ministar je očigledno odlučio d aizbegne ovu opasnost, i eksplicitno naveo da bez obzira da li Đoković ima ili ne određeno mišljenje, javnost gaji takvu sliku o njemu. Tako da mišljenje figurira, ali tek indirektno – direktni osnov je slika u javnosti o Đokoviću.

 3. Доцент је због прогона мишљења ( искључиво источно од гвоздене завесе ! ) био принуђен да преузма ставове о цивилизацијским тековинама као замене за властито мишљење . Могу замислити трновити пот до докторског звања са оваквим хендикепом . И докторског знања , да је та цивилизацијска тековина заправо дисциплиновано уклапање у мере прописане од надлежног органа .

  12
  5
 4. @Boban Arsenijević
  Meni se čini da se u svemu slažemo. Ja sam i napisao da je odluka o ukidanju vize obrazložena navodnim rizikom od Đokovićevog uticaja na javno mnjenje; specifičnije, na antivaksersku manjinu u Australiji. A ta percepcija javnog mnjenja potiče od Đokovićevog stava (dakle, mišljenja) o vakcinaciji, izraženog u intervjuu BBC-u iz 2020. godine i potkrepljenog time što se u međuvremenu nije vakcinisao. Dakle, reč je o najčistijem obliku direktnog sankcionisanja delikta mišljenja.
  Dodao bih i to da se suština demokratije ogleda u zaštiti prava i interesa manjine. Odluka Vlade Australije direktno potkopava same temelje ove ideje.

  8
  3
 5. Цијеним гест др Димитријевића што брани Ђоковићево право на сопствено мишљење. Поготово што се са тим мишљењем не слаже. То је темељ демократије и владавине права.

  На жалост, ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ МРТВА. ВЛАДАВИНА ПРАВА ЈЕ ОКОНЧАНА. Не само у Аустралији.

  Ђоковић је испоштовао све прописане (и написане) процедуре и легално добио визу. Кад је дошао у Аустралију, виза је поништена, а он ухапшен. Без икаквог доказа да је евентуално кривотворио неки од докумената, на основу којих је добио визу. Депортован је на основу сумњи и утисака да би могао постати нешто као нови Христос. (Опрости ми Боже, али мени се намеће та паралела.) А и Барабе су ту…

  Чак су и отоманске кадије биле часније од аустралијских властодржаца. Кадија је јасно говорио да је његова воља закон. И није се крио иза параграфа. Поготово не иза мишљења јавности.

  Иако се не слажем са Димитијевићевом симплификованом пјесмицом о „цивилизацијској тековини“ и осталом, тим више поштујем његов гест. Такви људи нас не завађају, већ мире. „ Не слажем се са Вашим избором, али подржавам Ваше право на избор.“

  А Ноле?

  Ноле је је, након свих ових дешавања, престао бити пуки тенисер. Макар и број 1.

  Ушао је у ред великана какви су били Никола Тесла, Патријарх Павле, Кнез Лазар, Милош Обилић… Показао је интегритет. Показао је да је спреман и за ломачу. Као Ђордано Бруно. Кренуо је Христовим стопама.

  6
  2

Оставите коментар