Марина Булатовић: Дијаспора у Канади неће гласати на референдуму 16. јануара или Како је бити „један од 28“

За упис у бирачки списак у Торонту, незванично сазнајемо, пријавило се само 28 наших грађана, док је за отварање гласачког места потребно испунити Законски минимум од најмање 100 гласача

Фото: Профимедиа

Поводом референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, Срби из Торонта који су се пријавили за гласање обавештени су од стране конзулата да неће моћи да гласају. То је саопштила и наша амбасада у Отави којој се, такође, пријавио недовољан број Срба из провинција: Алберта, Квебек, Бритиш Колумбија, Нова Скошија, Јукон…

Иако је Торонто, поред Беча и Чикага, једна од три “престонице” српске дијаспоре, поново и овог пута, неће имати бирачко место за гласање.

За упис у бирачки списак у Торонту, незванично сазнајемо, пријавило се само 28 наших грађана, док је за отварање гласачког места потребно испунити Законски минимум од најмање 100 гласача. Ироније ради, овде живи једна од највећих српских заједница на тлу Канаде, чак трећина од укупног броја српских досељеника. Према статистичким подацима Срба у Торонту и околини има између 60 и 100 хиљада.

Наши грађани који живе у Канади могли су да се пријаве за гласање најкасније до 24.12.2021 у 18:00 по локалном времену. Требали су да попуне формулар (захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству) и пошаљу скенирани документ (важећу личну карту или пасош) на е-мејл адресу конзулата или амбасаде.

Марина Булатовић (Извор: bulatovic.net)

Намећу се питања да ли је неопходно да се гласачка процедура додатно компликује наведеном папирологијом, да ли је сваки глас важан, па тако и глас 28 грађана Торонта? Да ли су запослени у конзулатима баш толико заузети да не могу омогућити гласање било ком броју пријављених гласача и да ли се Законски минимум од најмање 100 хитно треба изменити? Који Закон то прописује? Зашто је аутору овог текста, једној од 28 грађана која се пријавила конзулату у Торонту са жељом да гласа на референдуму – то ускраћено?

А као најболније питање од свих: где су “нестали” тих 60 до 100 хиљада Срба који живе у Торонту и умеју у разним приликама Отаџбину (само) да критикују? “Чујте Срби! Чувајте се себе” рекао је Арчибалд Рајс, али су његову књигу, Срби у туђини одавно заборавили или је никада нису ни прочитали.

Бројне угледне личности (професори, новинари, архитекте, адвокати, писци…) из матице су апеловали: “Уставним променама не приступа се у условима окупације Косова и Метохије, као ни у условима нестабилности која је опхрвала Србију. Пред нама је још један изазов, нова битка. Борба за Србију, за устав, правду, ред и поредак. Устав РС данас је једини гарант стабилности и целовитости државе…”

Апел народу да чува Устав, изађе на референдум 16. јануара и заокружи НЕ!

Како ми је ускраћена могућност да гласам 16. јануар 2022. јер је недостајало да се пријави “још само 72 Србина” – на овај начин делимично испуњавам своју грађанску дужност и у мислима заокружујем “НЕ”.

Марина Булатовић је новинар из ТоронтаCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. NIgde ne pise da je Zakonski minimum 100 biraca..to nije tako po zakonu. Proverite ..Vise puta ste u tekstu napisali “zakonski minimum” ne to je neko nejasno pravilo koje je neko propisao.

  4
  1
 2. „Zakonski minimum“ tako piše na web-u našeg konzulata u Torontu. I oni se na to „pozivaju“.

  4
  1
 3. Предмет: саопштење;

  Указујемо да је Републичка изборна комисија још једном прекршила одредбе Устава РС и Закона о референдуму и народној иницијативи, онемогућавајући српске држављане да гласају у иностранству. Овај пут то је учињено уз помоћ Минстарства иностраних послова.
  Наиме, Амбасада Републике Србије у Берлину, обавестила је грађане- држављане Србије, да 16. јануара 2022.године, у Амбасади Републике Србије неће бити спроведен републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, наводећи (следи цитат): „будући да се за гласање није пријавио довољан број држављана републике Србије, чиме није испуњен услов за отварање бирачког места у иностранству предвиђен чланом 4. Упутства за одређивање бирачких места“.
  На овом месту указујемо да Упутство за одређивање гласачких места у поступку спровођења републичког референдума број: 014-94/21 од 29. новембра 2021.године, не прописује као услов за отварање бирачког места одређен број пријављених држављана републике Србије. Штавише, у члану 3. став 2. наведеног Упутства јасно је утврђено: „Министарство надлежно за спољне послове, односно министарство надлежно за правосуђе доставља Комисији предлог за одређивање гласачких места у иностранству, односно заводима за извршење кривичних санкција, најкасније 23 дана пре дана гласања.“
  На основу наведеног, јасно је да Републичка изборна комисија одређује бирачка места на основу предлога Министарства спољних послова. Јасно је да је у конкретном случају реч о спрези извршне власти и РИК-а, са једним тако безобзирним циљем – онемогућавање права гласа држављанима Србије у иностранству.
  Овакво поступање Министарства спољних послова, представља истински преседан, будући да у XXI веку, ускраћује држављанима Србије основна људска права, на начин противан Уставу РС, Закону о држављанству, Закону о влади и Закону о спољним пословима.
  У Београду, 30.12.2021.године
  Српски демократски савез
  Одбор за заштиту Устава РС

 4. За разлику од вероватно свих других посетилаца овог сајта, ја уопште не мислим да пасивно бирачко право треба да имају они којима пребивалиште није у Србији током, нпр. последње две године, или томе слично (и краћи рок бих поздравио). Не видим зашто би неко могао да гласа за власт чије деловање неће и сам искусити. Могла би се евентуално отворити могућност да дијаспора има резервисаних колико-год-већ места у скупштини, али овако…

  5
  2
 5. Из ових пораза треба извући поуку и на време се организовати за изборе 3 априла, кад бирамо :
  – Председника Србије
  – 250 посланика Народне скупштине
  – Градску власт у Београду

  2
  6
 6. Како наћи званичну информацију о овоме? Има ли нека вест на интернету? На сајту и званичном твитер налогу берлинске амбасаде нема ништа

  1
  1
 7. Zivim u NJujorku, a ovu vest, tj “link” za portal u Torontu mi je posłao jedan prijatelj iz Beograda;
  U vezi priloga Gorana Djordjevica; NE znam sta je Srpski demokratski savez; Mozete li da pojasnite.

  Meni je pravo glasa izuzetno vazno; Ja zivim 29 god u SAD i secam se koliko je bilo tesko izboriti pravo
  glasa na izborima u Srbiji iz rasejanja. Sve dok imamo porodice, rodbinu, ljude koje volimo, imovinu u Srbiji, smatram da je glasanje i biranje vlasti izuzetno vazno. Naravno razumem i ljude koji misle da nije, ali moj stav je drugaciji. Mislim da u Zakonu koji regulise izbore nisu jasnije definisani uslovi za glasanje u rasejanju i da to pravilo od 100 prijava vazi za uslove u Srbiji;
  Apelujem na sve ljude koji smatraju da nam je pravo glasa u Srbiji bitno da se razmisli kako bi valjalo traziti da se uslovi glasanja u rasejanju bolje definisu i da se spreci ovakvo mesetarenje sa nasim pravom i nasim interesima. Mislim da ovo poslednje da nece biti glasanja jer se nije prijavilo 100 zasluzuje tuzbu Ustavnom sudu; Jeste da sudove drzi vlast u Srbiji, da su potpuno zavisni i sl. ali treba da postoji pravni trag o onemogucavanju glasanja ljudima koji to zele a ne zive u Srbiji. Takodje, ima saveta i mislim da je na mestu da se treba zaliti Zastitniku prava gradjana; jeste da je takvog zastitnika takodje postavila vlast, ali ako sam nezadovoljna i smatram da mi je ugrozeno pravo, a jeste, zalicu se i takvom Zastitniku gradjana..
  Na zalost nasa cesta latentnost i neshvatanje ozbiljnosti politickih odluka veoma skupo kosta i Srbiju i njene gradjane i sve nas bilo gde da se nalazimo.

Оставите коментар