Апел народу да чува Устав, изађе на референдум 16. јануара и заокружи НЕ!

Уставним променама не приступа се у условима окупације Косова и Метохије, као ни у условима политичке поларизације и нестабилности која је опхрвала Србију

Фото: Танјуг

Драги пријатељи и суграђани,

Србија је угрожена. Пред нама је још један изазов, нова битка. Борба за Србију, за устав, правду, ред и поредак. Устав РС данас је једини гарант стабилности и целовитости државе. Устав је последња препрека разбијању јединства земље и даљој дестабилизацији нашег политичког и друштвеног живота.

Устав као основни правни акт једне државе, представља део идентитета једног народа и израз колективног искуства. Сваки устав у себи садржи отелотворење историјског развоја и културолошки образац једног народа и једног друштва у целини.

Уставним променама не приступа се у условима окупације Косова и Метохије, као ни у условима политичке поларизације и нестабилности која је опхрвала Србију.

Друштвена и државна криза захватила је сваки делић  напаћеног организма српског националног бића. Промене Закона о референдуму које омогућавају мањини да измени Устав који је донела већина најбољи су показатељ беспомоћног нереда у којем живимо. Најављене промене устава имају за циљ одвајање правосуђа од државе и народа.

На крају, указујемо да ће почетак уставних промена означити почетак даље дезинтеграције Србије, која неће ојачати ни једну позицију Србије, посебно не независног правосуђа или владавине права.

Зато Одбор за заштиту Устава Републике Србије, Српског демократског савеза (СДС) позива уставобранитеље да својим потписом позову народ Србије да чува Устав, изађе на референдум и заокружи НЕ!

ЗАОКРУЖИ НЕ – САЧУВАЈ СРБИЈУ!

 ЧУВАМО УСТАВ

 1. проф. др Срђан Шљукић, Нови Сад
 2. проф. др Милош Ковић, Београд
 3. др Јован Јањић, Београд
 4. др Горан Ђорђевић, адвокат, Ниш
 5. проф. др Зоран Чворовић, Краљево
 6. др Владимир Димитријевић, научни сарадник, Чачак
 7. др Слободан Јанковић, виши научни сарадник, Београд,
 8. др Милорад Перовић, бивши народни посланик, Београд
 9. др Исак Давидов, Нови Сад
 10. в. проф. др Ђорђе Чантрак, Београд
 11. проф. др Драга Зец, Корнел универзитет, САД
 12. Данило Тврдишић, економиста, Београд
 13. Бошко Обрадовић, Двери, Чачак
 14. Предраг Протић, књижевни критичар, Београд
 15. проф. др Александар Б. Ђикић, Српски национални форум, Грачаница
 16. др Душан Достанић, Сремска Митровица
 17. Звонко Михајловић, Штрпце
 18. Микица Илић, писац, Сремска Митровица
 19. Мирослав Цера Михаиловић, песник, Врање
 20. Бранимир Нешић, директор Catena Mundi, Београд
 21. Александар Лазић, Стање ствари, Смедерево
 22. Бојана Алексић, преводилац и бивши народни посланик, Београд
 23. Мирослав Алексић, економиста и бивши народни посланик, Београд
 24. др Драган Весовић, бивши посланик, Двери, Краљево
 25. Младен Обрадовић, теолог, Београд
 26. Никола Н. Живковић, Београд
 27. Милица Радовић, адвокат, бивши посланик, Београд
 28. Иван Радовић, правник, Београд
 29. проф. др Тамара Керковић, Ниш
 30. Марко Јоксић, адвокат, Београд
 31. Слободан Ерић, уредник Геополитике, Београд
 32. Иван Б. Костић, бивши посланик, Врбас
 33. Небојша Петковић, архитекта и писац, Београд
 34. Миодраг Зарковић, новинар, Београд
 35. Владан Глишић, адвокат и народни посланик, Аранђеловац
 36. доцент др Душан Ђапић, економиста, Београд
 37. др Мирослав Ђорђевић, хирург у пензији, Београд
 38. проф. др Миладин Шеварлић, Београд
 39. Лука Баљ, новинар, Нови Сад
 40. др Александра Павићевић, виши научни сарадник, Београд
 41. проф. др Бранислав Ристивојевић, Нови Сад

АПЕЛ СУ ПОДРЖАЛИ И:

 1. Марина Булатовић, новинар, Торонто
 2. Будислав Булатовић, грађевински инжењер и бивши члан ДС-а


Categories: Моба

Tags: , , , , , , , , , , , ,

8 replies

 1. Страдија

  Страдија клеца
  Хрома
  Страдија јеца
  Док сриче новоСлова

  Страдија гмиже
  Ниже и од пода
  Душману црв
  Брату анаконда

  Напријед у побједе нове
  Ето и мене, чувара стада
  Страдија зове
  Страдија страда

  Момчило

  21
 2. веома мала излазност је медијски проблем, однос ДА и НЕ има ко да среди

  промену референдумских услова је морала да прати одлука народа на референдуму по важећим условима и слична скупштинска већина

  мислим да остају само мирни свакодневни масовни протести као решење

  23
  1
 3. Свакодневних протеста нема. Референдума ће бити и ако само ламентирамо како ће већ други нешто да среде, онда по обичају ништа нећемо урадити. Овако, хоћемо. Изађи на референдум и заокружи НЕ. Чувај Устав, чувамо Србију!

  41
  1
 4. Ако узурпатор Устава сваки дан немилице гази тај Устав, има ли икаквог смисла очекивати поштен референдум или било шта друго поштено од њега? Сво поштовање потписницима, али решење није у ономе што узурпатор нуди. Решење је у бојкоту референдума до мере да само његови гласачи, по његовим законима, изгласају промену. После његовог краха, ако има политичке воље, Устав се поново може променити. Ако нема, значи да је и ово до сад фолирање.
  Сво време, и пре и после референдума, треба радити на смени и процесуирању тренутне власти. Рио Тинто и референдум су само поводи. Суштина је много страшнија. Значи, циљ је смена зле лоповске власти, а не појединачне исправке последица владавине те власти.

  15
  15
 5. Да изађемо на референдум а гласове ће, као и на свим изјашњавањима већ више од 20 година, да броји Ескобар или неко други из тог предузећа, што је уваженим потписницима апела познато много боље него мени. О чему се онда ради?

  16
  7
 6. Видели смо шта прошли бојкот значи. Они су то и прижељкивали па су нам се десиле најгоре ствари до сада . Европу заболе што Србија има једнопартијску власт , чак су то и јавно подржали. Госп. Путин исто тако отворено их подржава, а за све ово време скупштина се напунила неписменим вуцибатинама које су исисале милионе и милионе динара а за узврат су народу који их богати изгласали „фантастичне законе“ против којих сада дрежди на улици. Пошто смо сви свесни да општег бојкота никад неће бити , мислим да нам је једино решење масовни излазак на референдум и заокруживање „НЕ“ . Па нека пробају да лажирају. Онда ће бити сасвим друга прича. Ја нисам 30 год. излазио на изборе јер немам шта да бирам између две банде у окупираној држави , али ћу , Боже здравља , на овај реф. и те како изаћи . Барем нас у великим градовима не могу спречити џиповима и црним капуљачама. Ми смо огромна већина . На следеће изборе опет нећу излазити јер немам кога да бирам у окупираној држави , али овај устав не дам из ината . Видим да очајнички желе да га измене. Не знам како остали размишљају али што се мене тиче мењати га неће. Тачка .

  18
  2
 7. Prosle godine u Rusiji su ustavne promene omogucile Vladimiru Putinu, kome mandat istice 2024 god, da se kandiduje jos dva puta po 6 godina i da, teorijski, vlada do 2036 godine.

  Kroz dva meseca se glasaju ustavne promene u Belorusiji. Predlozeno je da Aleksandar Lukasenko, kome mandat istice 2025 godine, moze da se kandiduje jos dva puta po 5 godina i da, teorijski, vlada do 2035 godine. Do sada je on bio izabran za predsednika Belorusije sest puta (1994, 2001, 2006, 2010, 2015, 2020).

  U nedelju 16 januara se glasaju ustavne promene u Srbiji. Odluku ce doneti vecina glasova izaslih biraca. Obzirom na nepostojeci drustveni konsenzus i pratecu maglu, podrzavam ovaj apel i IZLAZAK na izbore :

  ZAOKRUZI NE – SACUVAJ SRBIJU !

  6
  1
 8. Хвала Ђолету што поново извуче ову тему. Референдум ће, колико знам, за последицу имати следеће:

  Навићи ћете се на спровођење референдума без обзира на излазност, можда и често, у Швајцарском стилу, док сви не огуглају и на појам референдума.

  Ситуација са Косовом, Црном Гором, и Републиком Српском се неће променити ни за јоту набоље.

  Судство – судије ни до сада нису грађани именовали, неће ни од сада.

  Екологија – Рио Тинто наставља у истом правцу, Макиш вероватно, реке настављају да иду у цеви, а најгори ваздух у Европи остаје у Србији.

  Енергија – постепено уништавање термоелектрана и везивање за увозне енергенте, вероватно и додатне приватизације у енергетском сектору.

  Слобода кретања и пословања – наставља се ковид криза, а ускоро следи и (чисто) економска, што може згодно да се поклопи са зависношћу од увоза енергената.

  Црква – потпуна деполитизација црквених кругова ће се наставити, и све ће се свести на фолклор уз потпуну демаскулинизацију.

  Легитимитет власти – већини грађана нису ни јавили да за промену Устава није ни потребан референдум, и никада нити није био потребан. Референдуми у Србији су израз добре воље администрације, и тиме се доказује њен демократски карактер.

  То ћете добити без обзира на резултат референдума. Било би лепо да сазнам који други резултат је могућ, ако је могућ. Ваљда овај сајт читају неки демократски настројени људи, тако да се надам озбиљном одговору.

Оставите коментар