Политика: Сиријце убијала тајна јединица америчке војске

Припадници „Талон анвила”, војне јединице која званично није постојала, били су ефикасни у рату против Исламске државе, али су пројектилима дронова засипали и цивиле

Фото: TWITTER/TH3 4M3RIC4NS

У америчким нападима против Исламске државе, кључну улогу одиграла је тајна војна јединица која званично није ни постојала и која је, оглушујући се о строга правила за избор мета, упорно убијала велики број сиријских цивила.

Како сазнаје „Њујорк тајмс”, јединица „Талон анвил” деловала је у оквиру специјалних „Делта снага” америчке војске не обазирући се на стриктан протокол, већ је бацала бомбе и испаљивала пројектиле на пољопривреднике, избеглице, чак и на децу. Према ономе што су открили војни и обавештајни извори, „Талон анвил” је крив за смрт великог броја Сиријаца који нису имали никакве везе са сунитским побуњеницима.

Исламска држава је 2014. освојила велике делове Ирака, а онда се проширила и на Сирију, где је била једна од бројних страна у грађанском рату. Иако се раније била повукла из Ирака, америчка војска се вратила у ову земљу да би се борила против Исламске државе, с којом је касније ушла у рат и у Сирији. Сад се испоставља да је велику улогу у америчким трупама одиграла мала јединица која је деловала толико тајновито да се званично није ни знало за њу.

Фото: Профимедиа

Американци су од 2014. до 2019. засули сунитске екстремисте с више од 100.000 бомби, а знатан део тих удара извела је поменута јединица. Иако је реч о малој групи, па би само 20 људи у смени управљало дроновима из командног центра, предњачили су у нападима у односу на друге војнике, углавном због тога што су лабаво тумачили правила о избегавању колатералне штете. Важили су за „немилосрдно делотворну” јединицу. Све што су радили било је најстрожа државна тајна.

Из извештаја који су слати Вашингтону често су уклањани подаци о цивилима настрадалим кривицом командоса. Ови специјалци понашали су се као војска у војсци, нису носили униформе, за сваки напад су тврдили да су га извели у самоодбрани, а сваког ко би им се нашао на радару проглашавали би за сумњиво лице. Олако су слали дронове и прелазили преко правила за разликовање цивила од војних мета да би „убрзали ствар”.

И Пентагон и Централна обавештајна агенција приметили су да у нападима ове јединице гине несразмерно велики број обичних Сиријаца. Било је чак и случајева да агенти ЦИА и војници из остатка армије нису хтели да деле обавештајне податке с командосима, нити да с њима учествују у акцији, управо због умирања ненаоружаних становника.

Пентагон је одбио да коментарише писање „Њујорк тајмса”, али су неки бивши војни званичници изјавили за овај лист да је у ударима тајновите јединице америчке војске на Исламску државу у Сирији страдало десет пута више цивила него у упоредивим нападима у Авганистану.

Ова сведочења у супротности су с изјавама америчких генерала да је операција против Исламске државе била „најпрецизнија и најхуманија у историји ратовања”.

Башар ел Асад (Фото: Економске вести)

До краја 2017. исламски „калифат” је изгубио 95 одсто територије. Следеће године, Доналд Трамп, који је у то време био шеф Беле куће, прогласио је победу над исламистима. Сиријске снаге које су се у борби против Исламске државе ослањале на подршку америчке војске такође су 2019. објавиле да су поразиле ову милитантну организацију. Вашингтон је обучавао сиријске трупе вољне да се супротставе Исламској држави, али и сиријском председнику Башару ел Асаду, који је добијао помоћ од Русије и Ирана.

Уједињене нације су процениле да је у сиријском грађанском рату, који је почео 2011, према најближим проценама живот изгубило више од 350.000 људи.

Јелена Стевановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 12. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар