Духовна хајдучија: Једнакост у бесмислу

Од сада 2+2 није нужно и неизбежно 4. При томе се не мисли на истинске аритметичке акробације, већ се ради о опсесивној релативизацији сваке објективне вредности

Извор: Фејсбук страница Spiritual guerilla/Духовна герила/Духовна хајдучија

У неким државама САД је недавно донет закон о обарању критеријума за оцењивање математике и (читања) енглеског, јер је (до тада) постојећи критеријум наводно привилеговао белце. Насупрот томе, морала се успоставити једнакост и изаћи у сусрет „потребама“ мањина друге боје коже, као што су црнци, латиноси, Азијати, становници Пацифичких острва, урођеници (ваљда северноамерички Индијанци), итд. Заговорници овог средства борбе против „белачке супрематије“ и белог расизма не виде да су сами управо заузели најтврђе позиције – белог расизма! Полазна претпоставка – да припадници свих других боја коже нису у стању да прате програм направљен по „белачким стандардима“ – вулгарно је расистичка (а узгред и бесмислена, јер је познато да су међу побројанима макар Азијати често изврсни математичари). Што се ниже критеријуми оцењивања буду обарали, то ће сва деца која претендују да матурирају бити, истина, више изједначена, али у незнању (узгред, програми за посебно талентовану децу се гасе широм САД). Још је гора варијанта по којој белце треба оцењивати према вишем, а све остале према прилагођеном, нижем критеријуму, како би им оцене биле изједначене. Не постоји бољи начин за установљење расних различитости од овог.

Извор: Друштвене мреже

Да би се лакше у дело спровео овај „морално беспрекорни“, а заправо интелектуално самоубилачки план, учитељима и наставницима је понуђен посебан едукативни курс тзв. „етноматематике“. Шта се, за име света, уопште подразумева под овим накарадним неологизмом? Ево шта: наводно се „бела супрематија“ изражава у… „…тенденцији трагања за правим одговором. Концепт математике као чисто објективне (науке) је недвосмислено погрешан… Заступање идеје да увек постоје тачни и погрешни одговори одржавају ту објективност и прете изазивањем конфликта“ (из документа за тзв. „Математику једнакости“). Произлази да објективност изазива страх од сукоба и, веровали или не, на тему да ли је математика расистичка већ се годину дана у САД воде жучне расправе. Разуме се да је преовлађујући закључак да она јесте таква и да је стога треба учинити „инклузивнијом“, а наравно и да се Фондација Била и Мелинде Гејтс појављује као главни спонзор програма A Pathway to Equitable Math Instruction. Дакле, после медицине и фармакологије, у Гејтсовој варијанти ни математика више нема никакве везе са досадашњим значењем те речи. Примерице, „2+2=4 доказује колико математика просто одише белачком патријархалном супрематијом“. Појавио се и израз „Mathwashing“ (по узору на „испирање мозга – „brainwashing“) који раскринкава подмуклу фасаду неутралне математике иза које се крију премоћ и предрасуде.

Бил Гејтс финансира образовну организацију која тврди да је математика расистичка

Укратко, сама тврдња да постоји (један) тачан одговор, а да су сви остали погрешни је – расистичка. А пошто математика врви од таквих примера (да не кажемо да је од њих практично саздана), она се мора укинути као таква и преобразити у нешто друго. Стрепња коју је Винстон Смит, јунак Орвеловог романа 1984, забележио у свом тајном дневнику (шта ако Партија одлучи да је 2+2=5?), данас се отворено проповеда. Од сада 2+2 није нужно и неизбежно 4, него валидан резултат може бити и неки други број. При томе се не мисли на истинске аритметичке акробације, којима довитљиви ум може „доказати“ орвелијански резултат. Ради се о опсесивној релативизацији сваке објективне вредности и ништењу сваке квалификације која би била изнад тренутног ћефа било ког појединца, јер само у томе је права слобода. Када је Његош описивао такву форму свести („Закон му је што му срце жуди, што не жуди, у Коран не пише“) није могао ни сањати до каквог је апсурда ова тенденција кадра да се спусти. Јер, овде се више не ради о томе да ли неко има права на погрешан резултат (закључак, мишљење итд), него је реч о праву сваког и свачијег погрешног резултата да буде прави и тачан. Разлога за песимизам, међутим, нема. Када се све заблуде изнивелишу и слегну на дну бесмисла, праве вредности и тачни резултати јасно ће се видети јер ће остати такви какви су и ту где јесу, независни и слободни од било чијег хира.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Spiritual guerilla/Духовна герила/Духовна хајдучија)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Није много битно, али ова формула [прва слика, десно од мајмуна који се чешка 🙂 ] у четвртом реду садржи грешку јер је

    √a² = |a|

    што ће рећи да корен из (4-9/2) на квадрат није (4-9/2) него апсолутна вредност од (4-9/2), тј. 9/2-4

    13
    3

Оставите коментар