Потврђен први случај грипа у Србији у овој сезони

У саопштењу се подсећа да прошле сезоне 2020/2021. није било лабораторијске потврде инфекције вирусом грипа

Фото: Depositphotos/Subbotina

На територији Србије потврђен је први случај грипа у сезони 2021/2022, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

У саопштењу је прецизирано да је „Батут“ 15. децембра по подне, од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, добио потврду о првом случаја инфекције вирусом грипа типа А (Х3) у Београду.

„Батут“ истиче да је, као и у већини претходних сезона надзора над грипом, лабораторијска потврда вируса у ово доба године очекивана.

Фејк њуз трагач: Грип није нестао, само је мало пао број – са 40 хиљада на педесетак случајева недељно

У саопштењу се подсећа да прошле сезоне 2020/2021. није било лабораторијске потврде инфекције вирусом грипа.

Указује на то да је најефикаснија мера превенције инфекције вирусом грипа је вакцинација, као и да је вакцина против грипа најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите.

Поред вакцинације препоручују се и опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Да ли је прошле године можда у коаксијални кабл продрла вода па зато грип није могао да се лабораторијски дијагностикује?

    9
    1

Оставите коментар