Фејк њуз трагач: Грип није нестао, само је мало пао број – са 40 хиљада на педесетак случајева недељно

Начелно и математички гледано – FakeNews Tragač је на правом трагу: наш наслов требало је да гласи ГРИП НИЈЕ НЕСТАО, НЕГО ЈЕ БРОЈ „МАЛО“ ОПАО – ЈЕДНО ХИЉАДУ И ПО ПУТА

Извор: Фејк њуз трагач/Снимак екрана

Правоверни FakeNews Tragač бавио се нашом вешћу „СЗО: Од средине априла 2020. ниједан случај грипа у свијету“ и славодобитно закључио да „Grip nije nestao nakon sredine aprila 2020. godine“, чак је добио потврду и Светске здравствене организације да су „posle sredine aprila zabeleženi slučajevi influence tipa A i B“.

Па, хајде да погледамо како је Фејк њуз трагач „одрадио“ задатак: искористили смо алат понуђен у тексту и погледали број случајева за седму недељу 2020. и он одокативно износи 45 хиљада случајева у целом свету:

Извор: СЗО/Снимак екрана

Погледали смо и податке за 22 недељу 2020. године – одокативном методом долазимо до броја 32 случаја грипа у целом свету те седмице:

Извор: СЗО/Снимак екрана

Дакле, начелно и математички гледано – FakeNews Tragač је на правом трагу: наш наслов требало је да гласи ГРИП НИЈЕ НЕСТАО, НЕГО ЈЕ БРОЈ „МАЛО“ ОПАО – ЈЕДНО ХИЉАДУ И ПО ПУТА на седмичном нивоу (да испоручимо и тачну рачуницу: 45 000 подељено са 32 даје 1406,25)! Што рече она припадница најстаријег заната на свету у филму Мој макро: „Ако умеш добро да гледаш, нема тог мушкарца који је ружан.“

А. Л.

После свега написаног, и иначе: 

FakeNews Tragač rezultat je projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa organizacijom za razvoj medija Transitionsonline iz Praga.

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu. Postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine.

Pokretanje projekta FakeNews Tragač podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017). Portal ima podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) (2019-2020). Donatori ni na koji način nisu odgovorni za sadržaje na ovom sajtu.

(Извор: Fake News Tragač  O nama)

Алекса рејтинг Трагача у Србији – није рангирано:

Извор: Alexa

SZO za Tragač: Grip nije nestao nakon sredine aprila 2020. godine

Nekoliko portala je prenelo vest da od polovine aprila 2020. godine u svetu nije zabeležen slučaj gripa, oslanjajući se na grafik Svetske zdravstvene organizacije (SZO). To je, međutim, pogrešno tumačenje. Skala na osnovnom formatu grafikona nije podešena tako da se vide manje vrednosti, a Tragač je dobio i potvrdu iz SZO da su posle sredine aprila zabeleženi slučajevi influence tipa A i B i koji su glavni uzroci pada broja registrovanih slučajeva gripa.

Pad, ne i nestanak

Kada na grafikonu posmatramo prvih 16 nedelja, u kojima je zabeležen velik broj slučajeva gripa, naredni meseci deluju „pusto”:

Međutim, kada prilagodimo skalu na Y osi, odnosno kada zumiramo sedmice koje su prethodno delovale „pusto”, jasno se vidi da je u svakoj od njih zabeležen slučaj influence:

Grafik koji je SZO objavila na svom sajtu prikazuje broj registrovanih slučajeva gripa u svetu po nedeljama u 2020. godini. Iako je on rastao prvih pet nedelja, usledio je nagli pad i broj zaraženih je sveden na daleko manje vrednosti nakon 16. sedmice.

Zumiranjem grafikona koji su portali stavili u svoje tekstove moguće je primetiti markere koji označavaju registrovane slučajeve i nakon sredine aprila, tj. 16. nedelje 2020. godine. Kako male vrednosti ne bi bile nevidljive, neophodno je koristiti alatku koju je SZO priložio uz gorepomenuti grafikon, a njom je moguće proizvoljno izabrati periode posmatranja.

SZO: Podatke tumačiti s oprezom

Iz SZO za FakeNews Tragač naglašavaju da podatke za grip u sezoni 2020–2021 treba tumačiti s oprezom. „COVID-19 opterećuje zdravstvene sisteme, tako da nadzor nad gripom u nekim zemljama možda neće biti na optimalnom nivou”, kaže potparol SZO za Evropu i dodaje da su mnogobrojne mere sprečavanja širenja virusa korona najverovatnije rezultovale smanjenjem prenosa influence.

СЗО: Од средине априла 2020. ниједан случај грипа у свијету

Ovu vest preneli su portali Stanje stvariSrbijadanas.netSrpski stav i AS info.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

(Фејк њуз трагач, 17. 1. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствари


ИСПРАВКА: Ранија верзија овог текста садржавала је у наслову погрешно месечно уместо недељно (27. 2. 2021. у 23:44).Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , , , ,

4 replies

 1. Јој, сад кад овај гонич истине, фејк њуз трагач, спопадне да маркира и апортира Алекса рејтинг, све док пцр тестом и електронским микроскопом не докаже своје постојање… Ма, тражиће полиграф…

  18
 2. Ово је само једна (наравно, врло актуелна) слика онога што раде НВО (барем већина). И треба очекивати хајку на оне које шире „лажне вести“. Није их џабе пре десетак година Драган Филиповић мазвао онако како заслужују (видети: Драган Филиповић, Анатомија глобалистичког смрада).

  17
 3. Лепо је знати да си читан на највишем месту и да највиша инстанца све пажљиво прати.

  Да уденем онда и ја неку пару у трагачев(ск)у трубу па нек’ иде живот:

  „Према британском ЦДЦ-у, кумулативна позитивна стопа испитивања грипа од краја септембра до недеље 19. децембра износила је само 0,2%, у поређењу са 8,7% из претходне године.

  Према Витковском, бившем шефу за биостатистику, епидемиологију и дизајн истраживања на Универзитету Рокфелер, то је било зато што су многе инфекције грипа погрешно означене као случајеви коронавируса.

  „Можда постоји поприличан број случајева грипа који су обухваћени категоријом„ претпостављеног КОВИД-19 “људи који имају симптоме КОВИД-19 (за које се симптоми грипа могу погрешно заменити), али нису тестирани на РНК САРС“, рекао је Витковски за „Само вести“.

  Бројеви које је у априлу прошле године објавио британски Офис за националну статистику такође су показали да је било три пута више смртних случајева од грипа и упале плућа него од коронавируса.

  „Број смртних случајева од грипа и упале плућа – више од 32.000 – три је пута већи од укупног броја умрлих од коронавируса ове године“, известио је ББЦ .
  .
  https://summit.news/2021/02/23/uk-health-authorities-announce-not-a-single-case-of-flu-detected-this-year/

  7
  1
 4. (мистериозан додатак и транс-атлантска исправка)

  Додатак: пар назнака из текста „Америка током пандемије ‘мистериозно’ уочава најнижу сезону грипа икада забележену“ (https://www.zerohedge.com/covid-19/us-sees-lowest-flu-season-record-during-covid-pandemic)

  „И Поред свих упозорења др. Фаучија о томе како ће се, удруживањањем КОВИД-19 и грипа у сезонама 20/21, створити нека врста супер смртоносне вирусне пандемије двоструког удара, у овом тренутку више није тајна да до овога једноставно никада није дошло.

  Фебруар је обично врхунац сезоне грипа, када су лекарске ординације и болнице препуне пацијената, али то није случај ове године. Уместо тога, грип је практично нестао из САД-а, а извештаји који стижу говоре о далеко нижим нивоима него што их је свет видео деценијама. У неким областима, попут Сан Диега, забележен је тако мали број да су здравствене власти затражиле ревизију у вези пацијената позитивних на КОВИД-19 како би утврдиле да ли је код неких могло бити речи о погрешном дијагностифовању.

  Са више страна од здравствених власти стижу информације да нису „приметиле“ ниједан потврђен случај грипа. У болницама кажу да се очекивана „војска оболелих“ од грипа није појавила и да је на националном нивоу „ово најнижа сезона грипа коју смо забележили“, а према систему надзора старом око 25 година.

  Такође, како је нација успаничена због овог вируса, за разлику од сезоне грипа 2018., праг за одлазак у болницу вероватно је много нижи него у прошлим сезонама грипа. Иако сигурно има неких људи који су тешко болесни са овим вирусом, одлучено је да овај вирус третирамо у болници много либералније од било ког другог вируса. Болнице добијају веће стопе надокнаде за лечење пацијената са КОВИД-19. Међутим, многи случајеви нису нужно клинички.

  Ипак, гледање графикона случајева америчког грипа и случајева КОВИД-а требало би да подигне више од једне обрве“ …

  Исправка: у претходном коментару наведох „британски ЦДЦ“, ради се ипак изгледа о оном из САД.

  Читаоцима извињење али не желим ни да проверавам. Може бити да сам луд па куд онда да још више збуњујем трагаче …

  Нека исправка буде мој скромни допринос наградном фонду за Златну трубу Трагач(ев)а.

  6
  1

Оставите коментар