Урсула фон дер Лајен: Ако ЕУ не пожури са „ковид пасошима“, ускочиће Гугл и Епл

Ако ускоро не дође до европског решења у вези са здравственим сертификатима, велике технолошке компаније ће неизбежно попунити ту празнину, упозорава председница Европске комисије

Урсула фон дер Лајен (Фото: ДПА)

Док је ЕУ и даље подељена око тога како тачно треба применити корона пасоше, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је државе чланице да што пре пронађу европско решење за електронски сертификат о вакцинацији, упозоравајући да би технолошки гиганти могли да их претекну.

Европски лидери су у четвртак расправљали, између осталог, о ситуацији са вирусом корона и одговору ЕУ на њега, а мишљења око издавање електронског сертификата о вакцинацији или ковид пасоша веома су подељена.

Иако су се у принципу лидери ЕУ сложили да је потребан универзални здравствени сертификат да би се отвориле границе и ревитализовала туристичка индустрија, још увек је нејасно како ће се тачно применити.

„Сви смо се сложили да су нам потребни сертификати о вакцинацији“, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

„У будућности ће сигурно бити добро имати такав сертификат, али то неће значити да ће путовати само они који имају такав пасош; о томе још увек нису донете никакве политичке одлуке“, додала је.

Ангела Меркел: Лидери ЕУ сагласни о дигиталном сертификату о вакцинацији за путовања

Урсула фон дер Лајен позвала је лидере Уније да пожуре и израде своју верзију сертификата. Као пример како би то могло да се уради, она је навела израелски модел праћења историје вакцинације особе користећи такозване зелене пропуснице. Међутим, показало се да је лако фалсификовати такве пропуснице.

Председница ЕК је признала и да није постојало политичко јединство око коришћења предложених сертификата, а постоји и забринутост због нејасноћа око могућности да вакцинисане особе преносе вирус.

„Ако ускоро не дође до европског решења у вези са здравственим сертификатима, велике технолошке компаније ће неизбежно попунити ту празнину. Важно је имати европско решење, јер ће у противном други ући у овај вакуум“, упозорила је Урсула фон дер Лајен.

„Гугл и Епл већ нуде решења Светској здравственој организацији. Ово су осетљиве информације и желимо да будемо врло јасни да нудимо европско решење“, истакла је.

Урсула фон дер Лајен: Није битна вакцина, већ вакцинација

Међутим, није баш јасно на шта се односи њена изјава. Гугл и Епл покренули су прошлог априла заједнички пројекат назван Exposure Notificatio, осмишљен да олакша дигиталну потрагу за контактима током пандемије. Ове недеље је покренута платформа Global.health, коју подржава Гугл, а циљ пројекта је прикупљање анонимних података о појединачним случајевима ковида-19 из земаља широм света, пише Раша тудеј.

Неименовани извор рекао је Блумбергу да је председница ЕК очигледно све погрешно схватила, тврдећи да Епл никада није разговарао о потенцијалној апликацији о вакцинама са СЗО или ЕУ.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар